Search
Close this search box.

Vingegaard odgovoril na napad Pogačarja in slavil, Roglič po padcu četrti

Danski kolesarski as Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) je zmagovalec 11. etape dirke po Franciji. Na zelo zahtevni trasi od Evaux-les-Bainsa do Le Liorana je Danec po 211 km v sprintu slavil za nekaj centimetrov pred slovenskim zvezdnikom Tadejem Pogačarjem. Primož Roglič je bil po padcu nekaj km pred ciljem četrti.

Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi si je po napadu na Puy Mary in nato spustu do predzadnjega vzpona že nabral 30 sekund naskoka, a nato vso prednost izgubil na klancu Pertus. V ciljnem sprintu je moral nato priznati premoč dvakratnemu zaporednemu zmagovalcu Toura.

Vingegaard je ciljno črto prečkal pol kolesa pred Pogačarjem in se podpisal pod 35. zmago v karieri, prvo na letošnjem Touru in skupno četrto na francoskih pentljah.

Tretje mesto je z zaostankom 25 sekund zasedel Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) in s tem omejil škodo ter zadržal drugo mesto v skupnem seštevku. Roglič je padel nekaj manj kot tri kilometre pred koncem na spolzkem spustu in takrat izgubil stik z Belgijcem. Na koncu je zaostal 55 sekund.

Vseeno pa so organizatorji po koncu sporočili, da je zaradi padca v zadnjih treh kilometrih Kisovčanu pripadel isti čas kot Evenepoelu, torej zaostanek 25 sekund.

Pogačar je v skupnem seštevku pred najbližjim zasledovalcem povišal prednost. Evenepoel zdaj namreč zaostaja 1:06 minute, Vingegaard pa je po seštevku bonifikacij zmanjšal zaostanek za sekundo, zdaj ta znaša 1:14 minute. Roglič je po upoštevanju pravila zadnjih treh kilometrov zdaj 2:15 minute za devet let mlajšim rojakom.

Čeprav je bila na papirju trasa 11. etape po godu številnim kolesarjem, ki so si želeli uspešnega bega, je bilo po dirkanju ekipe UAE Team Emirates hitro jasno, da si je napornega ritma želel Pogačar.

Čeprav je slovenski as 600 m pred vrhom Puy Maryja silovito napadel in si predvsem na spustu privozil 30 sekund prednosti, je Vingegaard Slovenca ujel na predzadnjem vzponu, a je 25-letnik s Klanca pri Komendi vseeno vzel osem bonifikacijskih sekund na vrhu Pertusa (4,5 km/8,2 %).

Sledil je le še en vzpon, a tam napadov ni bilo, v sprintu pa je presenetljivo Danec ugnal Pogačarja, kar se je doslej dogajalo zelo redko.

“To je zelo čustven trenutek. Vrnil sem se po grdem padcu,” solz v pogovoru z organizatorji Toura ni mogel zadržati 27-letni Danec.

“To mi veliko pomeni, sploh po vsem, kar sem moral prestati v zadnjih mesecih. V teh trenutkih razmišljam le o tem. Ne bi mi uspelo brez družine. Sem zelo vesel, da sem tukaj, toliko mi pomeni zmaga v etapi. To je zmaga za mojo družino, ki me je ves čas podpirala,” je še dodal Vingegaard.

“Pogačarju nisem mogel slediti ob prvem napadu, je zelo močan, zato sem se moral boriti. Nisem si mislil, da se bom lahko vrnil. A uspelo mi je, skupaj sva nato tudi sodelovala in bil sem kar malce presenečen, da sem ga ugnal v sprintu. Tega si nikoli ne bi mislil pred tremi meseci,” je zaključil 27-letni Danec.

V četrtek bo na sporedu ravninska etapa, v kateri se bodo po vsej verjetnosti znova pomerili najboljši sprinterji. Potekala bo od Aurillaca do Villeneuve-sur-Lota (203,6 km).

Vir: STA

Danski kolesarski as Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) je zmagovalec 11. etape dirke po Franciji. Na zelo zahtevni trasi od Evaux-les-Bainsa do Le Liorana je Danec po 211 km v sprintu slavil za nekaj centimetrov pred slovenskim zvezdnikom Tadejem Pogačarjem. Primož Roglič je bil po padcu nekaj km pred ciljem četrti.