Search
Close this search box.

Slovenski pariški olimpijci na Kongresnem trgu pozdravili navijače

Slovenski olimpijci in olimpijke iz Pariza so se po medijskem druženju v Železniškem muzeju in sprejemu pri predsednici republike Nataši Pirc Musar zahvalili še navijačem na Kongresnem trgu v Ljubljani. Slovenski športniki in športnice so na sprejemu v centru prestolnice podoživeli olimpijske trenutke in nagovorili svoje privržence.

Slovenski športniki in športnice, ki so nastopili na olimpijskih igrah v Parizu, so se še zadnjič kot ekipa podružili v centru Ljubljane, kjer so na osrednjem sprejemu reprezentance pozdravili zveste navijače in se jim zahvalili za podporo.

Sprejem olimpijske reprezentance je tradicionalni dogodek, ki združi celotno olimpijsko reprezentanco Slovenije, na katerem se imajo možnost navijači, družine in prijatelji pokloniti svojim športnim herojem. Tokrat so največji aplavz in navdušenje poželi trije dobitniki odličij iz francoske prestolnice, zlati judoistka Andreja Leški in plezalka Janja Garnbret ter srebrni kajtar Toni Vodišek.

Sprejem se je začel s pozdravom in govorom ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Sledilo je nekaj utrinkov iz Pariza, nato pa so se na oder zvrstili olimpijci iz Francije, ki so navijačem predstavili svojo pariško izkušnjo. Na letošnjih igrah je sicer nastopila najštevilčnejša reprezentanca v zgodovini z 90 športniki in športnicami.

Nataša Pirc Musar je včeraj v predsedniški palači ob koncu olimpijskih iger v Parizu priredila sprejem v čast slovenskim olimpijcem in olimpijkam. Športnikom, trenerjem in drugim članom slovenske olimpijske reprezentance v Parizu 2024 ter vodstvu OKS in predstavnikom panožnih športnih zvez je Pirc Musar čestitala za dosežke na pravkar končanih igrah v Franciji.

“Čestitam vsakemu izmed vas za dosežene rezultate ter za vašo borbenost in srčnost, ki ste ju pokazali na največjem športnem odru. Hvala vam, ker ste nas navdihnili, združili in napolnili s ponosom ter nas opominjali tudi na športne vrednote – prijateljstvo, spoštovanje, fair play,” je v nagovoru dejala predsednica.

Dodala je, da je tudi sama v živo spremljala nekatere slovenske nastope v Parizu. “Občutki, ki sem jih doživela predvsem ob poslušanju Zdravljice, bodo za vedno ostali v mojem srcu. S ponosom sem opazovala, kako pod slovensko zastavo tekmujete, se borite in zmagujete. In kdaj tudi izgubite. Tudi porazi in neuspehi so del športa in prav v teh primerih potrebujete še dodatno spodbudo.”

Pirc Musar je še dejala, da je že ob odprtju slovenske hiše v Parizu verjela, da Leon Štukelj ni bil zadnji slovenski športnik z medaljo v Parizu. “Izjemno vesela sem, da sem imela prav. Vsem dobitnikom olimpijskih medalj iskreno čestitam. Dragi Andreja, Janja in Toni … Vaš uspeh je plod dolgoletnega truda, odpovedovanja in neutrudnega dela. Ponosni smo na vsako vašo medaljo, na vsak vaš dosežek. Naj vam bodo ti uspehi navdih za prihodnje izzive na vaši nadaljnji športni poti. Vaša vztrajnost in zagnanost sta nas naučili, da je vse mogoče, če verjamemo vase in trdo delamo za svoje sanje,” je dobitnikom medalj čestitala slovenska predsednica.

V govoru se je dotaknila tudi navijanja in družbenih omrežij. Znašanje nad vrhunskimi športniki, ko ne gre po načrtu, skrito za priročnimi vzdevki na družbenih omrežjih je označila za strahopetno dejanje, ki kaže na človeško majhnost. Poudarila je, da sovražni govor nima mesta nikjer, tudi v športu ne.

“Ko za vas nisem več navijala v živo, sem vam po tekmi poslala sporočilo, ki je bilo moje, iskreno in iz srca. Moji sodelavci za odnose z javnostmi nad tem, da sama upravljam svoje profile, niso vedno najbolj navdušeni, a res lepo je bilo biti v neposrednem stiku z vami in prebrati vaše tople odgovore. Tudi takrat, kadar morda z lastnim nastopom niste bili najbolj zadovoljni,” je še dejala Pirc Musar.

Poudarila pa je tudi pomembnost enotne podobe športnikov. “Enotnost barv izraža našo povezanost, ponos in pripadnost. Zato pozivam vse športne zveze in organizacije, da zagotovimo, da bodo naši športniki na vseh mednarodnih tekmovanjih nastopali v enotnih barvah, ki simbolizirajo našo državo,” je v govoru še dejala Pirc Musar.

Olimpijce in navijače je nato nagovoril še predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac. “Danes je Ljubljana zaradi vas središče olimpijskega sveta, ne Pariz. Izredno sem vesel, da vam lahko spregovorim danes, ko slavimo športne uspehe. A ni čas za velike besede, ampak predvsem je pravi trenutek za velik poklon in aplavz vsem našim olimpijcem, ki so fantastično zastopali barve Slovenije v Parizu 2024.”

“Bile so to res izjemne igre. Ne samo, ker so bile v Parizu, prizorišča so bila blizu ljudem, dogajalo se je blizu znamenitosti, ki jih poznamo iz drugih zgodb. Tokrat je bila v olimpijskem Parizu ponovno zelo uspešna in številčna tudi Slovenija. Devetdeset športnikov in športnic, ki so ponovno posegali po zvezdah, lepih uspehih in spet potrdili, da je Slovenija vrhunska športna velesila,” je nadaljeval predsednik.

“Imeli smo tudi slovensko hišo, kjer smo se veselili športnih uspehov, predstavljali smo Slovenijo in res je bilo lepo, še posebej, kadar smo bili skupaj športniki, navijači, partnerji in tako naprej,” je še dodal Bobinac, ki se je še zahvalil navijačem za podporo v športu.

Na navdušenje prisotnih so nato na oder zakorakali še dobitniki medalj, ti so na velikem zaslonu podoživeli zmagovite olimpijske trenutke izpred nekaj dni in se zahvalili svojim privržencem.

Navijače in gledalce je vmes in na koncu zabavala tudi glasbena skupina Šank Rock.

Vir: STA

Dogodki

Slovenski olimpijci in olimpijke iz Pariza so se po medijskem druženju v Železniškem muzeju in sprejemu pri predsednici republike Nataši Pirc Musar zahvalili še navijačem na Kongresnem trgu v Ljubljani. Slovenski športniki in športnice so na sprejemu v centru prestolnice podoživeli olimpijske trenutke in nagovorili svoje privržence.