Search
Close this search box.

Slovenski nogometaši odlično odprli ligo narodov, po dveh krogih vodilni v skupini

Slovenska moška nogometna reprezentanca je uspešno začela novo izvedbo evropske lige narodov in nadaljevala dobre predstave s poletnega evropskega prvenstva v Nemčiji. V uvodnih dveh tekmah so slovenski nogometaši v Stožicah najprej remizirali s favorizirano Avstrijo, nato še nadigrali Kazahstan in so trenutno vodilna ekipa podskupine B3.

Slovenski nogometaši so po uspešnem evropskem prvenstvu, kjer so prišli do zgodovinske uvrstitve v izločilne boje, nato pa v osmini finala šele po izvajanju enajstmetrovk klonili proti Portugalski, zelo dobro začeli tudi ligo narodov 2024/25.

Še drugič zapored so to pričakali v drugorazredni ligi B, potem ko so si v pretekli izvedbi s tretjim mestom v svoji skupini priigrali obstanek. Skoraj da izvrstno pa so krenili v novo izvedbo in po dveh krogi s štirimi točkami zasedajo vrh skupine 3 v ligi B. Toliko točk ima tudi druga Norveška, a ima slabšo razliko med danimi in prejetimi goli. Avstrija in Kazahstan sta pri eni točki.

Slovenci so pred polnimi Stožicami v uvodni tekmi proti severnim sosedom remizirali z 1:1, nato pa so pred nekoliko manjšim občinstvom na ponedeljkov večer s 3:0 precej suvereno premagali še Kazahstance.

Najbolj vroč slovenski posameznik je po uvodnih tekmah zagotovo mladi napadalec Benjamin Šeško. Enaindvajsetletni član nemškega Leipziga je v dveh tekmah zbral štiri zadetke in je trenutno najboljši strelec lige narodov. Na dvoboju z Avstrijo je bil edini slovenski strelec, ko je uspešno izvedel enajstmetrovko, proti Kazahstanu pa se je izkazal s tremi zadetki in tako postal osmi Slovenec v reprezentančnem dresu, ki je dosegel “hat-trick”. Šeško je zdaj s 15 goli tudi že peti najboljši strelec v zgodovini Slovenije.

Po ponedeljkovi tekmi je obetavni slovenski napadalec veselo govoril o dobri igri Slovenije in svojem sijajnem prvem zadetku, ko je iz igre vrgel praktično celotno kazahstansko obrambo: “Igro smo vodili, neverjetno dobro igrali in slej kot prej se je moralo to nekje izkazati. V tej situaciji sem se odločil, da bom poskusil, saj če ne poskusiš, ne veš kaj se bo zgodilo. To je zmeraj pravilo. Dobro se je izteklo in enostavno lep zadetek.”

Kot je še poudaril 21-letnik, je slovenska reprezentanca vsako tekmo boljša: “Neverjetno je videti, da reprezentanca raste in raste. Visoka kvaliteta od samega strokovnega štaba do igralcev. Če se bo to še gradilo, bomo lahko visoko ciljali za vsa tekmovanja.”

Dotaknil se je tudi prihajajočega reprezentančnega izziva, tekme v gosteh proti Norveški, katere prvo ime je močni, visokorasli napadalec Erling Haaland.

“Haaland je Haaland, tu se ne bom nikoli primerjal, to je težka žival, vsaka mu čast. Ampak recimo, da sem nek podoben stil igralca. Seveda gledam njegove posnetke, se od njega učim, ker je neverjeten igralec, kar se tiče njegovega gibanja, in je zelo dobra šola zame,” je še dodal Šeško.

V prihodnjem oktobrskem reprezentančnem ciklu bodo varovanci selektorja Matjaža Keka obe tekmi odigrali v gosteh. Najprej bodo 10. oktobra gostovali v Oslu pri Norveški, potem pa jih čaka še dolga pot do Astane, ko se bodo 13. oktobra merili proti Kazahstanu.

Na tekmo proti Norveški se je po ponedeljkovi tekmi ozrl še en velik ljubljenec slovenskih navijačev, branilec Jaka Bijol: “Pritisk bo ustaviti Haalanda, vsi vemo, kakšen igralec je. A treba je sprejeti ta izziv. Cela ekipa je pripravljena, če bomo izgledali dobro na igrišču, potem lahko tudi posameznik dobro izgleda. Isto je v obrambi. Sam nihče ne more zaustaviti Haalanda, tako da bo morala cela ekipa dobro delati.”

“Verjetno ga bo težje zaustaviti kot Cristiana Ronalda. Čeprav je bolj statični napadalec, ki čaka na priložnost, sta si v nekih trenutkih igre kar dosti podobna. Zagotovo v kakšni formi je, koliko golov zabija in v kakšni ligi igra, da je najboljši napadalec na svetu in trenutno najboljša devetka, bo to izziv,” je še dodal Bijol, ki je na EP uspešno zaustavljal napade Portugalske in Ronalda.

“Še posebej Oslo bo dober pokazatelj. Pri teh severnih reprezentancah je v gosteh težko igrati, tudi na Parknu proti Danski smo to videli. Kot je drugim ekipam težko v Stožicah, je tudi tam neko takšno vzdušje. Morali bomo biti pravi od prve do zadnje minute, odigrati tekmo, da bomo izvlekli pozitiven rezultat. Prepričan sem, da bomo na trenutke pokazali svojo kvaliteto. Potem pa takoj na letalo in devet ur za Kazahstan, kar je tudi nov izziv in nekaj novega za vse,” je še zaključil branilec italijanskega Udineseja.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Slovenska moška nogometna reprezentanca je uspešno začela novo izvedbo evropske lige narodov in nadaljevala dobre predstave s poletnega evropskega prvenstva v Nemčiji. V uvodnih dveh tekmah so slovenski nogometaši v Stožicah najprej remizirali s favorizirano Avstrijo, nato še nadigrali Kazahstan in so trenutno vodilna ekipa podskupine B3.