Search
Close this search box.

Janja Garnbret med izpostavljenimi zvezdniki letošnjih iger

Slovenska plezalka Janja Garnbret utegne biti ena od izstopajočih športnic prihajajočih olimpijskih iger. Takega mnenja so v več svetovnih medijih, ki so sestavili sezname potencialnih zvezdnikov iger v Tokiu. Z uvrstitvijo slovenske košarkarske reprezentance na igre pa nikakor ne gre spregledati zvezdniškega učinka Luke Dončića.

Garnbretovo med potencialno odmevnimi imeni prihodnjih iger omenjajo številni svetovni mediji, med njimi ameriški New York Times, britanski The Guardian, ameriški NBC in avstralski Courier Mail.

Dvaindvajsetletna Korošica se je na seznamu New York Timesa znašla po številnih uspehih v športnem plezanju, ki bo tokrat prvič na programu olimpijskih iger. Pri časniku jo opisujejo kot “najboljšo športno plezalko na svetu, ki je v zadnjih letih zmagovala na številnih tekmovanjih”.

Pri tem dodajo, da je edino vprašanje, ali se bo znašla v posebnem olimpijskem formatu tekmovanja, ko se bodo tekmovalke pomerile v kombinaciji balvanov, težavnosti in hitrosti. Na to vprašanje je Garnbretova delno odgovorila že s stopnjevanjem forme v hitrosti v preteklih mesecih.

Kot ob tem izpostavlja NBC, se za Garnbretovo “včasih zdi, kot da je imuna na zakonitosti težnosti”. Zato bi po mnenju ameriškega medija karkoli drugega kot zlata medalja veljalo za veliko presenečenje.

Drobna, 164 centimetrov visoka slovenska plezalka je v karieri osvojila šest naslovov svetovne prvakinje v razmaku treh let – od Pariza 2016 do Hachiojija predlani. Enkrat je bila v Innsbrucku še srebrna v težavnosti.

Dončić v ospredju košarkarskega turnirja

Mediji svetovnega formata zaradi pozne uvrstitve slovenske košarkarske reprezentance na igre na svoje sezname zvezdniških imen niso uvrstile slovenskega košarkarskega asa Luke Dončića, ki že tri leta navdušuje s svojimi predstavami v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. A gre pri zvezdniku NBA nedvomno za eno najbolj atraktivnih imen prihodnjih iger.

Dončić bo ob zvezdniški ameriški košarkarski reprezentanci, ki bo sicer nastopila brez svojega največjega zvezdnika LeBrona Jamesa, konkuriral za glavni delež soja žarometov na olimpijskem košarkarskem turnirju. Koliko ga bo deležen, bo delno odvisno tudi od moštvenega uspeha slovenskih košarkarjev na premiernem nastopu na olimpijskih igrah.

Dobčićev pomen za slovensko reprezentanco, ki bo prihodnje leto branila naslov evropskih prvakov, se je pokazal že na olimpijskih kvalifikacijah v Litvi. Na krilih osebnega učinka, predvsem pa njegovih sposobnostih, da v igro vključi igralce okoli sebe, je bila Slovenija nepremagljiva.

Kako visoko lahko posežejo Dončić in soigralci v Tokiu je zdaj predmet številnih ugibanj. A mnogim je 22-letni Ljubljančan dal misliti, ko je med nedavnimi kvalifikacijami dejal, da bi mu zlata olimpijska medalja pomenila več kot šampionski prstan v ligi NBA.

Odmevna bosta tudi nastopa Pogačarja in Rogliča

V kolesarskih krogih in širše veliko od Slovencev pričakujejo tudi v kolesarstvu. Udeleženca iger bosta oba najboljša cestna kolesarja na svetu trenutno, Primož Roglič in Tadej Pogačar. Kako visoko lahko posežeta, bo odvisno od njune regeneracije po dirki po Franciji.

Ta se je sicer zanju razvila zelo različno. Medtem ko je moral Roglič zaradi padca in posledičnih poškodb odstopiti že po prvem tednu dirke, je Pogačar trenutno trdno v sedlu za ponovitev lanske zmage na največji dirki na svetu. Ta se bo sicer končala le nekaj dni pred olimpijsko cestno dirko, zato bo ključno vprašanje v boju za olimpijske medalje pripravljenost.

Ali bo Roglič lahko pravočasno saniral poškodbe in napadal medalje v Tokiu, bo znano v prihodnjih dneh. Iz objav na družbenih omrežjih je razvidno, da si je 31-letni nekdanji smučarski skakalec za začetek vzel nekaj časa za odklop in družino. Pogačarja pa ob nadaljevanju uspešnih nastopov v Francij čaka hiter premik na Japonsko.

Med tujimi zvezdniki v ospredju Simone Biles, Caeleb Dressel, Eliud Kipchoge …

Na seznamih največjih zvezdnikov iger v Tokiu so se medtem znašla uveljavljena imena iz posamičnih športov. Visoko se uvršča štirikratna olimpijska prvakinja v športni gimnastiki, Američanka Simone Biles, ki bo skušala osvojiti drugo zaporedno zlato kolajno v mnogoboju, s čimer bi postala prva telovadka po Veri Časlavski leta 1968 s tovrstnim dosežkom.

Med posebej izpostavljenimi je tudi ameriški plavalec Caeleb Dressel, ki bo skušal ponoviti dosežke s svetovnega prvenstva v Budimpešti leta 2017, kjer je osvojil sedem zlatih kolajn. Na seznamu so od plavalcev še Američanka Katie Ledecky, Avstralka Ariarne Titmus in Kanadčanka Kylie Masse.

V atletiki izstopa aktualni prvak v maratonu Eliud Kipchoge. Ta je od zadnjih iger postal prvi človek, ki je maratonsko razdaljo pretekel v manj kot dveh urah, četudi pod strogo nadzorovanimi pogoji, ki so preprečili, da bi dosežek zabeležili kot uradni rekord. “Joda dolgih prog”, kot ga označuje New York Times, bo znova v ospredju na Japonskem.

Med atleti veliko pričakujejo še od švedskega skakalca v višino Armanda Duplantisa in ameriške sprinterke Allyson Felix, med tenisači bo največ pozornosti namenjene Švicarju Rogerju Federerju in Srbu Novaku Đokoviću ter Japonki Naomi Osaka, v golfu pa Severnem Ircu Roryju McIlroyju.

Med novimi olimpijskimi športi na seznamih zvezdnikov izstopajo deskarki na valovih Stephanie Gilmore iz Avstralije in Carissa Moore iz ZDA ter skaterja Nyjah Huston iz ZDA in Yuto Horigome iz Japonske.

pripravil Gorazd Jukovič

Dogodki

Slovenska plezalka Janja Garnbret utegne biti ena od izstopajočih športnic prihajajočih olimpijskih iger. Takega mnenja so v več svetovnih medijih, ki so sestavili sezname potencialnih zvezdnikov iger v Tokiu. Z uvrstitvijo slovenske košarkarske reprezentance na igre pa nikakor ne gre spregledati zvezdniškega učinka Luke Dončića.