Search
Close this search box.

Bližajo se paralimpijske igre: 14-članska zasedba tudi s koroško noto

Konec meseca se v Parizu začenjajo paralimpijske igre. Slovenske barve bo zastopalo 14 športnic in športnikov, med njimi sta tudi Korošici Danica Gošnak in Klara Vrabič.

V nedeljo zvečer so se slavnostno končale olimpijske igre, olimpijski duh pa vendarle ostaja živ, na sporedu so namreč še paralimpijske igre. Te bodo v Parizu potekale med 28. avgustom in 9. septembrom. Slovenske barve bo v štirih parašportnih panogah zastopalo 14 športnikov in športnic, reprezetnanco bo vodil dr. Boro Štrumbelj, vodja odprave.

Na seznamu slovenske ekipe so odbojkarice, lokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič, strelec Franček Gorazd Tiršek in atlet Henrik Plank.

Po 12 letih bomo na paralimpijskih igrah spremljali paraodbojkarice

Četrtič bodo slovenske barve na paralimpijskih igrah zastopale tudi paraodbojkarice, ki se na paralimpijski parket vračajo po 12 letih. Nazadnje smo jih spremljali v Londonu leta 2012, ko so bile šeste. Na šestem mestu so končale tudi paralimpijske igre v Pekingu leta 2008, leta 2004 pa so bile v Atenah četrte.

Na seznamu slovenske ekipe so odbojkarice Jana Ferjan, Lena Gabršček, Bogomira Jakin, Barbara Kocmur, Saša Kotnik Hren, Suzana Ocepek, Vesna Pogačar, Tija Vrhovnik ter Korošici Klara Vrabič in Danica Gošnak.

V boj za kolajno znova Franček Gorazd Tiršek

Parastrelec Franček Gorazd Tiršek proti Parizu pogleduje z ostrim pogledom in mirno roko, so zapisali na krovni Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju. Tiršek se na paralimpijske igre podaja že četrtič, dosedaj je osvojil že 4 kolajne: trikrat je bil srebrn (vsakič z zračno puško stoje – v leti 2012, 2016 in 2021), enkrat bronast (zračna puška leže – leta 2021).

Četrtič na igre tudi Henrik Plank

Na svoje četrte paralimpijske igre odhaja tudi paraatlet – metalec diska Henrik Plank, ki je zapolnil mesto oz. kvoto, ki jo je Slovenija dobila v paraatletiki. Kandidat za odhod na paralimpijske igre je bil tudi slepi tekač Robi Kogovšek, a je Planku uspel višji rezultat oz. t.i. višji High Performance standard, kar je bilo merilo pri dodelitvi kvote za Pariz. Heno pili zadnje detajle pod taktirko trenerja Luke Cmoka. “Do paralimpijskih iger se bova pripravljala tako kot drugimi velikimi tekmam v preteklosti; večinoma doma, da še malo izpilimo tehniko. Upam, da se vročina malo poleže, da bo vreme bolj podobno pariškemu, da se pripravimo še na to,” je povedal Cmok.

Slovenija bo imela v Parizu vnovič predstavnika v paralokostrelstvu

Leta 2021 je v Tokiu na tedaj zaradi COVID-19 prestavljenih iger z leta 2020 na 2021 tekmoval Dejan Fabčič. Letos se mu je z lani potrjeno normo na svetovnem prvenstvu pridružila že Živa Lavrinc. Oba sta v zadnjem letu že opozorila nase – tudi s tretjima mestoma na tekmah svetovnega pokala. Ambicij in pričakovanj dvojcu, ki vadi pod taktirko trenerke Brine Božič, ne manjka. “Pred igrami v Parizu imamo skupne priprave avgusta v Švici, blizu kraja, kjer živi Živa. Tam bomo skupaj 9 dni, ki jih bomo namenili izključno lokostrelskim treningom, ohranjanju forme in dobrega vzdušja. Po zaključenih pripravah bo le še nekaj dni do odhoda v Pariz. Takrat bomo trenirali v lokalnih okoljih in nabirali presežek energije, ki jo bomo odnesli s seboj na letalo v Pariz,“ je dejala Brina Božič, ki vodi lokostrelsko reprezentanco Slovenije.

Vir: Zveza za šport invalidov – Paralimpijski komite Slovenije

Dogodki

Konec meseca se v Parizu začenjajo paralimpijske igre. Slovenske barve bo zastopalo 14 športnic in športnikov, med njimi sta tudi Korošici Danica Gošnak in Klara Vrabič.