Search
Close this search box.

Zaživel je nov portal za izposojo e-knjig COBISS Ela

S ponedeljkom, 17. junijem 2024, je zaživel nov nacionalni portal za izposojo e-knjig.
Fotografija je simbolična

Kot so sporočili iz Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, je založba Beletrina s 1. junijem 2024 prekinila sodelovanje s slovenskimi knjižnicami in s tem ne bo več zagotavljala storitev izposoje e-knjig v sistemu Biblos.

A brez skrbi, vsi ki radi prebirate e-knjige, boste lahko v njih uživali še naprej, le na drugem portalu. S ponedeljkom, 17. junijem, je namreč zaživel portal COBISS Ela, na katerem si boste lahko vsi, ki ste člani katerekoli splošne knjižnice v Sloveniji, brezplačno izposojali gradivo v formatu e-knjig. Za zdaj lahko dostopate do približno 2000 naslovov e-knjig različnih slovenskih založb.  

COBISS Ela je nacionalna platforma za izposojo elektronskih knjig, ki jo uporabljajo vse slovenske splošne knjižnice, članom slovenskih splošnih knjižnic pa ponuja enostavnejšo, hitrejšo in bolj kakovostno uporabo javne knjižnične storitve izposoje e-knjig. Izposoja je mogoča prek knjižničnega sistema COBISS in je za člane splošnih knjižnic brezplačna.

Foto: FB Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika

Na svojih elektronskih napravah si lahko tako izposodite do 5 e-knjig hkrati za 21 dni, te pa lahko berete kar na dveh napravah hkrati.

Platforma v svojem katalogu ponuja številne naslove slovenskih založnikov, prav tako so na voljo različni žanri. Naslove knjig je mogoče poiskati v iskalniku COBISS+, omogočeno pa je tudi brskanje med samimi žanri knjig.

Platforma COBISS Ela je rezultat sodelovanja med Inštitutom informacijskih znanosti iz Maribora (IZUM)Združenjem splošnih knjižnic, pri gradnji platforme pa je sodelovalo kar 18 knjižnic in 5 založba. Nacionalni koordinator platforme je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.

Vabljeni, da novo platformo čim prej preizkusite na kateri od vaših elektronskih naprav, za več informacij pa obiščite spletno stran Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika.

Vir: KOKR

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
S ponedeljkom, 17. junijem 2024, je zaživel nov nacionalni portal za izposojo e-knjig.