Search
Close this search box.

Zavod RISA obeležil mednarodni dan lahkega branja z okroglo mizo “Polne police lahkega branja”

V prostorih Tretje osnovne šole v Slovenj Gradcu se je odvila prireditev v okviru lahkega branja.

V torek, 29. maja 2024, je Zavod RISA z okroglo mizo “Polne police lahkega branja” obeležil mednarodni dan lahkega branja. Dogodek je podprla tudi predsednica državnega zbora, Urška Klakočar Zupančič. Lahko branje je način pisanja in oblikovanja besedil, ki mnogim ljudem omogoča lažje razumevanje informacij, vključno z osebami z motnjami v duševnem razvoju, starejšimi, osebami z disleksijo, tistimi z nizko pismenostjo in tujci.

Dogodek se je odvijal v Slovenj Gradcu, kjer so se zbrali strokovnjaki, ustvarjalci in uporabniki lahkega branja. Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, Mestna občina Slovenj Gradec in Tretja osnovna šola Slovenj Gradec vsako leto organizirajo ta dogodek, da bi širili zavedanje in pomen lahkega branja.

Osrednja tema dogodka je bila lahko branje in založništvo, kar je bila tudi tema okrogle mize s strokovnjaki. Namen okrogle mize je bil spodbuditi založnike in avtorje, da bi na knjižnih policah bilo več knjig v lahkem branju. Aksinja Kermauner je izpostavila primer Švedske, kjer uveljavljeni pisatelji pišejo v lahkem branju, in izrazila upanje, da bodo tudi slovenski književniki sledili temu zgledu.

Okroglo mizo je moderiral Aleksander Vališer, sodelovali pa so:

  • Laura Mendez Edkvist, urednica z dolgoletnimi izkušnjami z izdajanjem knjig v lahkem branju na Švedskem;
  • Ulla Bohman, strokovnjakinja za medkulturno in dostopno komunikacijo;
  • Drago Brumen, vodja razvoja pri Zavodu RISA;
  • Nika Vizjak Puškar, učiteljica slovenščine na Centru za sluh in govor Maribor ter ustvarjalka lahkega branja;
  • Aksinja Kermauner, profesorica, tiflopedagoginja, pesnica, pisateljica in avtorica romanov v lahkem branju ter ambasadorka lahkega branja;
  • Karmen Sadar, prostovoljka Zavoda RISA pri časopisu 20 MINUT.

Dopoldne so potekale tri delavnice. Ana Linasi, Anja Gaberšek, Janja Gašper in Mateja Meh so predstavile prvo stopnjo lahkega branja. Maruša Pajenk je izvedla likovno delavnico na temo pesniškega natečaja v lahkem branju, Peter Gaber pa je pokazal, kako se riše lahko branje.

Ob 12.00 je potekal uradni del dogodka s predstavitvijo risje himne, ki so jo zapeli Dunja Vrhovnik in učenci Tretje osnovne šole Slovenj Gradec. Sledila je podelitev nagrad zmagovalcem pesniškega natečaja in razglasitev novih ambasadork in ambasadorjev lahkega branja.

Z dogodkom je Zavod RISA uspešno opozoril na pomembnost lahkega branja in spodbudil širšo uporabo tega načina pisanja v Sloveniji.

Dogodki

V prostorih Tretje osnovne šole v Slovenj Gradcu se je odvila prireditev v okviru lahkega branja.