Search
Close this search box.

Vključujoča kultura spominjanja in čezmejno sodelovanje na področju izobraževanja in uprizoritve umetnosti CULREM

Prejšnji četrtek, 23. maja 2024, se je v Slovenj Gradcu, odvijala zanimiva prireditev v okviru Interreg projekta Slovenija-Avstrija. Najmlajši so si ogledali dve predstavi s pomenljivimi sporočili. Več pa v nadaljevanju.

Na avstrijskem Koroškem in v Sloveniji sta v okviru projekta nastali dve predstavi za ljudskošolske oz. osnovnošolske otroke z zgodbami in pripovedmi o čezmejni kulturi spominjanja med avstrijsko Koroško in Slovenijo.

Stereotipi, prijateljstva, predsodki, strpnost in nestrpnost, ki so bili in so še vedno ovire oz. spodbujevalci sodelovanja in povezovanja na obmejnem območju ter na področju etničnih skupin, so obravnavani z lutkovno predstavo in otroškim gledališčem.

Na koroški strani so pri projektu sodelovali ljudska šola Lipa ob Vrbi in Pedagoška visoka šola na Koroškem, na slovenski strani pa Društvo eksena in Inštitut za narodnostna vprašanja.  

Pretekli četrtek pa sta bili v okviru Interreg projekta CULREM v Slovenj Gradcu premierno predstavljeni obe predstavi. 

Pod okriljem Društva za strpne odnose Eksena je lutkovna skupina Eksena z Vilo Ekseno premierno predstavila avtorsko lutkovno predstavo z naslovom “Resnica o knežjem kamnu/Die Wahrheit über den Fürstenstein”, ki nosi pomembno sporočilo strpnosti in spoštovanja med narodi. Režiser predstave je g. Gregor Bezenšek. Na predstavi smo premierno predstavili artefakt, 3D umetniško repliko knežjega kamna (merilo 1:2). 

Temu je sledila predstava Ljudske šole Lipa ob Vrbi/Volksschule Lind ob Velden z naslovom “Naše je naše/Unser ist unser“, ki so jo pripravili in zaigrali učenci, katere režiser je g. Marjan Štiker.

Obe predstavi sta na ustvarjalen način predstavili znanstveno in pedagoško opredeljene teme, pripravljene posebej za projekt na obeh straneh meje.  Skozi predstavi so na igriv in neformalen način seznanili otroke in odrasle s tematiko skupne zgodovine Koroške in Slovenije.  Iz Slovenije so se jim pridružili otroci Prve osnovne šole Slovenj Gradec.

Za goste so v Slovenj Gradcu pripravili pogostitev, za otroke pa organizirali tudi delavnice, kjer so lahko ustvarjali in se poglabljali v vsebino strpnosti in medsebojnega spoštovanja med narodi. 

Pri obeh predstavah je sodelovalo več ljudi. V društvu za strpne odnose Eksena so sodelovali (Pascale Emily Pečnik, Gregor Bezenšek, itd.), iz Inštituta za narodnostna vprašanja (Danijel Grafenauer), iz Pedagoške visoke šole na Koroškem (Daniel Wutti), in iz Ljudske šole Lipa ob Vrbi (Elvira Sabotnik, Alexandra Sanna, itd.). 

Vir: Gregor Bezenšek

Dogodki

Prejšnji četrtek, 23. maja 2024, se je v Slovenj Gradcu, odvijala zanimiva prireditev v okviru Interreg projekta Slovenija-Avstrija. Najmlajši so si ogledali dve predstavi s pomenljivimi sporočili. Več pa v nadaljevanju.