Search
Close this search box.

VIDEO: Skupina TAB o uspehih in izzivih poslovanja v letu 2023 ter prihodnjih načrtih

Danes je podjetju TAB v Mežici potekala novinarska konference, na kateri so predstavili poslovanje podjetja, izzive in priložnosti za prihodnost.

Danes, 30. avgusta 2024, je na TAB-u v Mežici potekala novinarska konferenca o poslovanju skupine Tab v lanskem letu in v prvi polovici letošnjega leta. Lansko leto so končali z 278 milijoni evrov realizacije, prva polovica letošnjega leta pa 109 milijonov evrov realizacije. Obenem so predstavili tudi izzive in priložnosti za prihodnost.

Vse zbrane je najprej nagovoril izvršni direktor TAB-a, Roman Burja, ki je dejal, da je bilo leto 2023 za družbo TAB eno izmed najtežjih v zadnjem obdobju. V avgustovskih poplavah je družba utrpela ogromno škodo (okrog 27 mio EUR) na strojih, opremi, zalogah, materialih in seveda izpadu dohodka. Hitra in učinkovita sanacija po poplavah je bila ključnega pomena, da so lahko zagotovili oskrbo trgov in vzpostavili normalno poslovanje. Poleg avgustovskih poplav pa je na njihove poslovanje vplivala še makroekonomska situacija, predvsem pritisk na cene zaradi konkurence iz Azije in Kitajske, pa tudi vojna v Ukrajini in napetosti na Bližnjem Vzhodu.

Količinsko so tako v letu 2023 prodali manj svinčenih baterij kot leto poprej, zabeležili smo pa rast prodaje Li-ion baterij.

V začetku leta 2023 so v podjetju prešli tudi na nov informacijski sistem SAP, v aprilu 2024 pa še v TAB MAK, prav tako so na Prevaljah izvedli investicijo v novo avtomatsko linijo za proizvodnjo litij-ionskih baterij, ki jo zaključujejo v letošnjem letu. Skupna kapaciteta novega obrata bo znašala 1GWh, kar pomeni, da se s tem projektom tudi TAB uvršča na zemljevid giga tovarn.

Pri prodaji startnih baterij so njihov največji trgi še vedno Španija, Italija, Francija in Izrael, kar predstavlja okrog 55% skupne prodaje startnih baterij. Njihovi največji trgi pri prodaji industrijskih celic pa so še vedno Nemčija, Italija, Nizozemska, Španija in Kanada. Ti trgi predstavljajo več kot 60% skupne prodaje industrijskih celic, medtem, ko so večje padce prodaje zabeležili na Bližnjem Vzhodu zaradi problema nizkih cen ter pri proizvajalcih viličarjev, zaradi nedoseganj pričakovanih cen.

Podjetje TAB je v letu 2023 investiralo 18,7 mio EUR, Skupina TAB pa 27,7 mio EUR. V Skupini TAB se je vlagalo predvsem v zgradbe in infrastrukturo, razvoj segmenta Li-ion, IT (implementacija informacijskega sistema SAP) in nove stroje predvsem z razlogom, da ustvarijo boljše pogoje za sodelavce, zvišajo nivo kakovosti izdelkom in seveda tudi zagotovijo nadaljnjo varovanje okolja.

V družbi TAB je največji delež investicij predstavljala naložba v novo proizvodnjo Li-ion baterij na Prevaljah z investicijo v novo avtomatsko linijo za proizvodnjo hranilnikov električne energije. Poleg rednih planiranih investicij so slovenske družbe v letu 2023 investirale v sanacijo osnovnih sredstev, ki so bila poškodovana ali uničena v katastrofalnih avgustovskih poplavah.

V letošnjem letu je družba TAB planirala investicije v višini 13 mio EUR, Skupina TAB pa 23 mio EUR, pri čemer gre za investicije na svincu predvsem v ekologijo, zamenjavo starih in poškodovanih strojev, izboljšave infrastrukture in deloma povečanje proizvodnih kapacitet v Sloveniji in Severni Makedoniji.

V prihodnosti se bo razvoj Skupine TAB v naslednjih letih še naprej temeljil na zadržanju in rasti deležev na njihovih najpomembnejših trgih (Evropa), različne aktivnosti pa bodo pospešeno usmerjene tudi na trge Severne in Južne Amerike ter Azije.

“Ostajamo ena najpomembnejših skupin v Evropi za proizvodnjo in distribucijo svinčenih baterij. Ključna strateška prioriteta ostaja širitev na nove trge izven Evrope, npr. USA in ostali podobni trgi (MEA, Azija, Južna Amerika…), kjer vidimo sinergije z že obstoječim biznisom. Razvoj trga na Litij ionskem področju je bistveno bolj zahteven kot smo pričakovali, predvsem zaradi izjemno velikega števila novih konkurentov in (nizko)cenovne politike iz Kitajske,” je načrte za prihodnost pojasnil Burja.

Kot so dejali je ključno uspešno poslovanje vseh podjetij v Skupini TAB tudi v prihodnosti. Trendi na globalnem trgu gredo v smeri povečanega povpraševanja po vedno bolj zelenih alternativnih virih energije, tudi na področju baterij.

“Investicija v proizvodnjo li-ion baterij za shranjevanje energije za nas pomeni prestrukturiranje iz proizvodnje izključno svinčenih baterij. Ker svetovni trend za svinčene baterije ne predvideva več take rasti, bomo s to diverzifikacijo zagotovili dolgoročno in stabilno rast podjetja. Segment svinčenih baterij ostaja za nas še vedno ključnega pomena, vse večji pomen pa pridobivajo tudi Li-ion baterije. Nadaljujemo tudi z digitalizacijo, kjer v Skupini uvajamo informacijski sistem SAP. Proučujemo pa tudi možnosti reciklaže Li-ion baterij, je še pojasnil Burja.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Danes je podjetju TAB v Mežici potekala novinarska konference, na kateri so predstavili poslovanje podjetja, izzive in priložnosti za prihodnost.