Search
Close this search box.

VIDEO IN FOTO: V Slovenj Gradcu skupščina mest glasnikov miru po treh letih premora znova v živo

Mesto je gostitelj 31. generalne skupščine Mednarodnega združenja mest glasnikov miru in osrednje prireditve ob dnevu Organizacije združenih narodov.

Mednarodno združenje mest glasnikov miru (International Association of Peace Messenger Cities – IAPMC) je združenje mest po vsem svetu, ki jim je generalni sekretar ZN podelil naziv mesto glasnik miru. Slovenj Gradec se je združenju pridružil 19. septembra 1989 kot 66. mesto. Danes je po svetu 114 mest glasnikov miru. Tokratne skupščine tega mednarodnega združenja, ki je potekalo danes, 24. oktobra 2024, v Slovenj Gradcu, so se poleg gostiteljev udeležili delegati iz Cipra, Grčije, Japonske, Malte, Nemčije, Poljske, Srbije, Ukrajine in Velike Britanije.

Delegati so med drugim sprejemali slovenjgraško deklaracijo, s katero bodo mednarodno skupnost, še posebej ZN, opozorili, da po svetu trenutno poteka več kot 50 oboroženih konfliktov, v katerih so močno kršene temeljne človekove pravice, konvencije in mednarodno pravo.

Na novinarski konferenci, ki je potekala danes, so sodelovali župan MO Slovenj Gradec generalni sekretar IAPMC, Tilen Klugler, ki je povedal, da je tokratna skupščina tudi volilna in da se bo Slovenj Gradec potegoval za 5 mandat generalnega sekretarja, rezultat glasovanja bodo razglasili v soboto, 26. 10. 2024. Victor Hadjiavraam, dolgoletni občinski svetnik in od leta 2017 tudi župan mesta Morphou, je trenutni predsedujoči IAPMC, Andrzej Pietrasik, župan mesta Płońsk (Poljska), prof. dr. Renata Salecl, filozofinja in sociologinja ter Dušan Stojanovič, namestnik generalnega sekretarja IAPMC.

Tilen Klugler je med drugim povedal tudi, da se poleg te skupščine v mestu Slovenj Gradec dogajajo tudi druge mirovne aktivnosti, kot so mirovniški festival, natečaj za literarno delo, ki je namenjen predvsem mladim in njihov pogled na mir.

Na 31. generalni skupščina mest glasnikov miru bo na pobudo Mestne občine Slovenj Gradec združenje medse sprejelo novega člana; to je mesto Gornji Milanovac iz Srbije, ki je izrazilo interes za članstvo. Tudi sicer je povsem običajno, da včlanjena mesta v združenje predlagajo svoja partnerska mesta, saj lahko tako izvajajo skupne projekte in izmenjave tudi na kulturnem in mirovnem področju. Gornji Milanovac pa je tudi sicer mesto z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, v zadnjem času pa mestna uprava posebno pozornost namenja tudi trajnostnemu razvoju.

V teh dneh se bo v Slovenj Gradcu odvilo kar nekaj dogodkov ob generalni skupščini, že dopoldne je prof. dr. Renata Salecl na Gimnaziji Slovenj Gradec predstavila predlog nove človekove pravice, ki bi zaščitila ljudi pred novimi grožnjami ne samo iz zraka, temveč tudi iz vesolja.

Drevi bo ob 18. uri prireditev v počastitev dneva Organizacije združenih narodov v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Slavnostna govornica: prof. dr. Renata Salecl, v kulturno-umetniškem programu pa bo nastopil trobilni Ansambel Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani BRASS AG s projektom Mir/Peace.

V petek, 25. oktobra 2024, bodo ob 10.00 uri v Kulturnem domu Slovenj Gradec vrteli animirani film Na tej strani sveta, ob 17.00 uri bo na ogled Hirošima, zgodovinska dokumentarna drama. Ob 18.00 uri pa bo v MKCju dprtje razstave Izginula mesta, iskanje spominovrisbe in pričevanja Shigea Moritomija.

FOTOGALERIJA:

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Mesto je gostitelj 31. generalne skupščine Mednarodnega združenja mest glasnikov miru in osrednje prireditve ob dnevu Organizacije združenih narodov.