Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Tradicionalna prireditev “Tako smo delali nekoč” v Mislinji navkljub dežju privabila množico obiskovalcev

V soboto, 20. julija 2024, je ob gozdarski koči na Komisiji dobrih 1.200 metrov nad morjem potekala prireditev ''Tako smo delali nekoč''.

V soboto, 20. julija 2024, je v okviru Turističnega društva Mislinja potekala tradicionalno prireditev “Tako smo delali nekoč.” Kljub slabemu vremenu se je prireditve udeležilo veliko obiskovalcev, med njimi tudi par iz Nizozemske.

Prireditev se je odvijala ob gozdarski koči na Komisiji, ki se nahaja dobrih 1.200 metrov nad morjem. Predsednica TD Mislinja, Petra Sušec, je zbrane obiskovalce seznanila s starimi običaji. Izpostavila je pomen ohranjanja kulturne dediščine in poudarila: “Pranje je tradicionalno, običajno to storimo ob Lukovem slapu, vendar smo danes zaradi dežja to malce prilagodili. Prikazali bomo tudi izdelavo lesene lestve t.i. lesene lojtre. S to prireditvijo poskušamo oživeti stare običaje, jih predstaviti obiskovalcem in tako ohraniti kulturno dediščino. To so predvsem običaji, ki so jih včasih delali na tem območju.”

Drago Pogorevc, član TD Mislinja, je obiskovalcem predstavil postopek izdelave lesene lestve in pojasnil njen pomen v preteklosti: “Včasih so izdelovali leseno lestev predvsem za potrebe dela, kot tudi za to, da so mladi fantje lahko splezali do okna dekleta, kateremu so dvorili in potrkali nanj.” Poleg tega so prisotni lahko spremljali tudi prikaz tradicionalnega dvorjenja dekletu.

Dogajanje je bilo obogateno s kuhanjem Mislinjskega piskra in različnimi družabnimi igrami. Obiskovalci so se lahko sami preizkusili v starih običajih, kot so pranje perila in izdelava lesene lestve, ter tako še bolj doživeli duh preteklosti.

Posebno pozornost so pritegnili gostje iz Nizozemske. Eefje Verstraelen je izrazila svoje navdušenje nad prireditvijo: “Tukaj sva na počitnicah. Iščeva mir, svež zrak, gozd. Prebivava v hiši brez signala. Res nama je všeč tukaj. Da sva tukaj in uživava. Zelo so nama tudi všeč ljudje, ki so naju povabili na Mislinjski pisker. Res je super. Obožujeva Mislinjo.”

Prireditev “Tako smo delali nekoč” je ponovno dokazala, kako pomembno je ohranjanje in predstavitev kulturne dediščine, hkrati pa je poskrbela za prijetno druženje in nepozabno izkušnjo za vse obiskovalce.

TD Mislinja vas pa ponovno vabi na prireditev »Košnja na star način«, ki bo v nedeljo, 11. avgusta 2024, na Rogli. Rezervirajte si ta dan in ga preživite z njimi. Obljubljajo pestro dogajanje.

Fotogalerija

V soboto, 20. julija 2024, je ob gozdarski koči na Komisiji dobrih 1.200 metrov nad morjem potekala prireditev ''Tako smo delali nekoč''.