Search
Close this search box.

FOTO: Slovenj Gradec slavi: Množica navdušencev pričakala zlato olimpijko Janjo Garnbret

Danes je Glavni trg v Slovenj Gradcu preplavila množica športnih navdušencev, ki so prišli pozdravit zlato olimpijko Janjo Garnbret.

25-letna Slovenjgradčanka je ponovno spisala zgodovino slovenskega plezanja, saj je ubranila svojo zlato medaljo iz Tokia in s tem postala dvakratna olimpijska prvakinja.

Po včerajšnjem veličastnem sprejemu na Kongresnem trgu v Ljubljani, so danes Janji pripravili prisrčno dobrodošlico v njenem rodnem kraju. Na tisoče ljudi je prišlo iz različnih koncev Slovenije, mnogi so se na pot podali kar z avtobusi, da bi bili del te nepozabne evforije in zgodovinskega trenutka.

Evforija ob zmagi na olimpijskih igrah v Parizu najboljše športne plezalke na svetu Janje Garnbret se še vedno ni polegla. Zlato Korošico so v Šmartnem pri Slovenj Gradcu prevzeli gasilci PGD Šmartno in jo na pot proti mestu pospremili z vodnimi slavoloki.

Na Trg svobode so jo pospremili v gasilskem kordonu, za navijaško vzdušje so poskrbeli slovenjgraški Orli. Janjin prehod skozi Trg svobode je nad glavami občinstva spremljala olimpijska zastava, ki so jo gorski reševalci v sozvočju z njeno hojo spuščali po jeklenici. Obiskovalcem in podpornikom naše olimpijke so se v središču Slovenj Gradca pridružili tudi združeni mladi plezalci iz Slovenj Gradca ter Prevalj in gasilci.

Slavnostni govor je imel župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki je Janji izročil tudi priznanje ter darilni bon v vrednosti 10.000 eur. Sprejema se je poleg Janjine mame Darje in očeta Vilija udeležil tudi njen trener Roman Krajnik ter podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Miran Kos. Med obiskovalci je bilo opaziti tudi poslanca v državnem zboru Dušana Stojanoviča, Saša Štalekerja, Miha Deželaka, Primoža Suhodolčana ter mnoge druge.

Janja je vedno nasmejana, tudi ko pleza, zakaj je temu tako, odgovarja: » Tudi, ko sem na tekmi, jaz vedno uživam, zato se smejim. In ko se ne bom smejala, takrat bodite zaskrbljeni.«

Trener Roman Krajnc je povedal, da biti trener takšne šampionke je velika čast. Janja trdo dela in vedno odlično pleza in mu je v ponos, da je njen trener.

Tilen Klugler je v uvodnem govoru pozdravil Janjo, njena starša, Saša Štalekerja, vse prisotne, ki so se danes zbrali v velikem številu: »Zelo smo lahko ponosni na tvoj dosežek. V Slovenj Gradcu smo se zbrali in navijali zate in verjamem, da se je pozitivna klima in energija pripomogla k temu, da si tudi letos splezala do zvezd. Dokaz je tudi to, da športniki znate povezati Slovence. Draga Janja, mi smo zelo ponosni, da stojimo tu ob tebi, da ti lahko izrečemo te čestitke in s ponosom spremljamo tvoje dosežke. Želim ti, da tvoje sanje nikoli ne zamrejo.«

Prav tako je župan Tilen Klugler izročil tudi priznanje in darilni bon v vrednosti 2.000 eur Sašu Štalekerju, saj cenijo vsakega Slovenjgradčana, ki se uvrsti na olimpijske igre.

»Sašo Štaleker pomemben člen v odbojki. Visok 214 cm, izjemno ponosni smo tudi nanj in na njihove dosežke, čeprav je manjkalo čisto malo do medalje,« je s ponosom dejal župan.

Janja se je ob koncu zahvalila vsem navijačem: »Itak si sam v steni, ampak brez vaše podpore ne bi šlo. Ko sem bila v steni, nič ne slišim, ampak čutim, da ste navijali in držali pesti zame. Zato hvala vsem in upam, da se čez 4 leta ponovno vidimo.

Miha Deželak je nagovoril Slovenjgradčane: “Kapo dol Janji za neverjetno, zgodovinsko dejanje. To da ubraniš olimpijsko zlato, je nekaj neverjetnega. Lepo bodite Slovenj Gradec.”

Primož Suhodolčan, ki je napisal slavno pravljico o Janji Garnbret, ob sprejemu ni ostal ravnodušen: »Pravljica ima naslov resnična pravljica in ta zgodbica je samo resnica in nič drugega kot pa samo resnica. Nič ni izmišljeno. Eno zgodbico sem napisal jaz, drugo pa piše Janja sama. Iskrene čestitke.«

Za glasbeni nastop je poskrbel DJ Ney ter mladi glasbeniki in njihovi učitelji Glasbene šole Slovenj Gradec, v programu pa sta nastopili tudi Eva Boto in ‘ognjena’ Maša Ferme.

V Slovenj Gradec pa so zato priložnost pripeljali tudi japonskega chefa Šina Satoja, ki bo nocoj ekskluzivno kuhal za Janjo, njegove dobrote pa so imeli priložnost poskusiti tudi obiskovalci sprejema.

Janja Garnbret je ob koncu tekmovanja pokazala, da je človek, ki zna biti živčen pod pritiski, ranljiv, a kljub temu ohranila zbranost, tako je svojim zvestim oboževalcem in celemu svetu dala največ sebe.

Program je povezovala Špela Šavc ter Mimi.

Fotogalerija

Več informacij sledi …

Dogodki

Danes je Glavni trg v Slovenj Gradcu preplavila množica športnih navdušencev, ki so prišli pozdravit zlato olimpijko Janjo Garnbret.