Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Maja Mirkac in sin Jakob: Čarobni duet petja in citer

Maja s sinom navdušujeta občinstvo na prireditvah, porokah, v cerkvi. Na poroki sta zapela pesem Brajde, s katero sta požela veliko navdušenje med občinstvom.

Maja Mirkac, citrarka, ki s svojim sinom Jakobom na odru ustvarja čarobne trenutke, kjer se zvok citer in petja dopolnjujeta in tako ustvarjata nepozaben nastop, ki ostaja še dalj časa v srcih poslušalcev.

Veliko prepevata tudi v cerkvi, na porokah, raznih prireditvah, večkrat se pojavita tudi na družabnih omrežjih. Pred časom sta nastopila na eni izmed porok, kjer je Jakob zapel pesem, ki je letošnje leto pravi hit, Brajde, Maja ga je spremljala na citrah. Čudovit glasbeni nastop, kjer sta navdušila vse zbrane.

Maja Mirkac, po rodu Šmiklavčanka, ki sedaj živi in ustvarja v Mislinji, je znana Koroška citrarka, ki s svojo glasbo ustvarja most med čustvi in spomini. Po poklicu je vzgojiteljica in tudi v vrtcu z veseljem otrokom zaigra na citre.

Sama pravi, da se je njena pot začela v objemu družinske tradicije, kjer je dedek, organist v cerkvi Šmiklavž, z melodijami vnašal harmonijo v vsakdanje življenje. Že kot mlado dekle je odkrila, kako mogočna je moč citer – instrumenta, ki jo spremlja na vseh njenih življenjskih poteh in ji je že več kot 30 let zvest spremljevalec.

Njeno glasbeno izobraževanje se je začelo na nižji glasbeni šoli v Slovenj Gradcu, kjer je pod budnim očesom učitelja Viktorja Poplaza, ki ga opisuje kot najboljšega učitelja, razvijala svoj talent. Njegove lekcije so ji nudile trdne temelje, na katerih je zgradila svojo glasbeno identiteto. Ob zvokih citer se je učila, kako se melodija lahko dotakne duše, tako v trenutkih veselja kot v trenutkih žalosti.

Po končani nižji glasbeni šoli je nadaljevala svoje izobraževanje v glasbeni šoli v Velenju, kjer so se njeni glasbeni horizonti razširili. Vse to pa ne bi bilo mogoče brez podpore njenih staršev, ki so ji nudili ljubezen in spodbudo. “Brez njih ne bi bila tu, kjer sem,” pravi Maja, in v njenih besedah odmeva hvaležnost za vsak trenutek, ki ji je omogočil, da je sledila svojim sanjam.

Maja danes nastopa na različnih dogodkih – porokah, svečanih dogodkih, pa tudi žalnih slovesnostih, kjer njene melodije prinašajo tolažbo in mir. Njena glasba je kot most, ki povezuje čustva in spomine; zven citer je lahko vesel, ko spremlja radostne trenutke, ali pa poln melanholije, ko se dotakne izgube. V teh trenutkih je njena umetnost še posebej izrazita, saj prinaša tolažbo in razumevanje. Kot pravi: »Skozi zvok citer povezujem veselje in žalost, ter z glasbo tako odkrivam globine čustev, ki nas prežemajo, naj bo to veselje, žalost, smeh, skrb. Glasba je del življenja in ponosna sem, da sem z svojim nastopom tudi del vas v žalosti, bolečini, v veselju in smehu.«

Verjame, da je glasba darilo, ki ga moramo deliti z drugimi. Vsaka melodija nosi s seboj del njenega srca in njenega življenja. V trenutkih, ko igra, se spomni, kako pomembno je, da ostanemo povezani s svojimi čustvi, in kako lahko glasba deluje kot most med ljudmi.

Sodelovanje z različnimi glasbeniki obogati njeno glasbeno pot. Med njimi so pevka Tadeja Globočnik, Mateja Rednjak ter kitarista Blaž Pentek in Primož Štavdeker. Prav tako nastopa z Mešanim kvartetom Oljka.

Maja se zaveda, da je ključen del njenega uspeha tudi njen partner, ki jo podpira na vsakem koraku. “Hvaležna sem mu za vso podporo, ki mi jo nudi,” poudarja.

»Ko igram skupaj s sinom Jakobom, čutim, kako se najina povezava poglablja in kako najina glasba ustvarja novo zgodbo. Skupaj prinašava veselje in upanje, kar je najlepša popotnica, ki jo lahko ponudita svetu,« ob koncu doda Maja.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Maja s sinom navdušujeta občinstvo na prireditvah, porokah, v cerkvi. Na poroki sta zapela pesem Brajde, s katero sta požela veliko navdušenje med občinstvom.