Search
Close this search box.

VIDEO IN FOTO: V Slovenj Gradec prihajata pravljično obarvana festivala SHOTS in Zebra

V Slovenj Gradcu se v soboto, 27. julija 2024, začenja filmski teden Shots in Zebra. Postregel bo z bogatim filmskim programom, šestimi filmskimi prizorišči ter pestrim naborom obfestivalskih aktivnosti.

Danes, 22. julija 2024, je v Čajnici peč potekala novinarska konferenca, kjer so organizatorji predstavili letošnji festivalski teden. Teden filma, ki bo letos deveti po vrsti, bo pravljično obarvan. V mestnem jedru bodo postavili kar devet ekranov, kateri bodo obiskovalce nostalgično popeljali v svet filma.

V soboto, 27. julija 2024, se v centru Slovenj Gradca začenja filmski teden. Otvoril ga bo Festival animiranega filma ZEBRA, ki letos praznuje že svoj sedmi rojstni dan. Potekal bo cel dan in sicer od 12.00 do 22.30, v mestnem jedru ter na šestih različnih prizoriščih: D.tajl Concept Store, Koroški pokrajinski muzej, Koroška galerija likovnih umetnosti, Rojstna hiša Huga Wolfa, Čajnica Peč ter večerna projekcija v središču mesta pri konju.  

V letošnji izdaji festivala so organizatorji obogatili filmski program z dodatno vzpostavljenim prizoriščem (Čajnica Peč) in tako odmerili prostor tudi mladim (14+), ki so obdobje otroštva že prerasli. Na ogled bo 31 animiranih filmov iz 21 različnih držav. Vsi filmi so razdeljeni v kategorije, glede na primerno starost obiskovalcev (od 4. leta dalje) ter podnaslovljeni s slovenskimi podnapisi. Na vsakem prizorišču (izjema je večerno prizorišče) se filmi ponovijo na vsakih 30 minut. Tako je obiskovalcem omogočeno prosto kroženje po različnih prizoriščih.

Poleg filmskega programa se čez dan odvijajo razne aktivnosti in delavnice: lov na Zebrin zaklad, poslikava obraza, filmsko friziranje (Usagi studio), otroški motorični parkec Ogi in pravljični kotiček (Mojca Ruter). Na prizorišču se bodo v izvedbi Picoteke pekle tudi pice in kokice ter mešala osvežilna pijača iz Čajnice Peč.

Maša Flogie je ob tem povedala, da so na Festival Zebra vabljeni čisto vsi, od družin, do mladih kot tudi starejših, saj kot poudarjajo vsako leto, se za čisto vsakogar nekaj najde. Zelo se trudijo, da vsako leto izberejo filme, ki vključujejo raznolikost in se spopadajo tudi s temami, ki niso vedno lahkotne in zabavne, saj na tak način poskrbijo tudi za razmislek in soočanje s temami, ki se jih moramo zavedati in se z njimi soočati.

Zvečer pa se bo od 21.00 do 22.30, se v mestnem središču odvijal filmski program za ponočnjake Zebra med zvezdami (za odrasle).

Letos vas organizatorji vabijo tudi na bogat program obfestivalskih aktivnosti:

  • 27. 7. 2024 (sobota / 16.00) Razstava otroških del otrok iz VVZ Slovenj Gradec in kamišibaj po zgodbi Ksenije Poklič “Zebrica na potepu”. Razstava bo na ogled od 12. ure dalje v atriju Večgeneracijskega centra Andeški hram. Predstava kamišibaj pa se bo odvrtela ob 16. uri na osrednjem prizorišču festivala Zebra (pri kipu konja / Glavni trg 24, Slovenj Gradec).
  • 29. 7. 2024 (ponedeljek / 16.00 – 20.00 / mestno jedro) Delavnica čuječnosti pod vodstvom Žige Čamernika. Na delavnico se je potrebno prijaviti preko maila na info@shots.si ali na tel. št. 040 830 956 (Maša).
  • 30. 7. 2024 (torek / 20.00 / Čajnica Peč) Film skozi pogovor: Thomas Pouteau, francoski filmski kritik.
  • 31. 7 . 2024 (sreda / 20.00 / Čajnica Peč) Pozdrav filmskim avtorjem.

Od četrtka, 1. avgusta 2024, do sobote, 3. avgusta 2024, se v mesto že deveto leto zapored naseli Festival SHOTS. Trije večeri filmskega programa, druženje z avtorji filmov, koncert, pice, kokice, osvežilna pijača, dobra družba in podelitev nagrad.

Festival SHOTS bo postregel s 16 filmi iz 11 različnih držav, Tomo Novosel je povedal, da se je na letošnji festival prijavilo čez 1100 filmov mednarodnih avtorjev, fokus pa je letos na evropskih filmih. Ker festival organizirajo že dolgo, se zavedajo, da kljub temu, da vse izpelješ brezhibno, ni vedno vse odvisno od tebe, saj lahko zagode tudi vreme kot lansko leto, zato so v letošnjo izdajo zlili še več idej, zamisli in si zadali, da bo letošnja izdaja festivala še posebej pravljična. Ob samem filmskem festivalu se bo zvrstilo tudi veliko dogodkov, od pogovorov z avtorji filmov, do delavnic in za čisto vsako generacijo se bo nekaj našlo. Veseli so, da je festival tako v regiji kot širše dobro sprejet, saj poleg domačih obiskovalcev filmski teden obišče tudi veliko tujcev. Vsekakor pa se nadvse veselijo letošnjega festivala in že komaj čakajo na začetek festivala, ki bo imel zares pravljičen naboj.

Prizorišče se vsak večer otvori ob 19.00 s ponudbo hrane festivalske Picoteke in pijače Čajnice Peč, ob 21.00 pa se prične projekcija filmskega programa.

V petek, 2. avgusta 2024, bo ob 20.00 v okviru festivala potekal koncert skupine Leopold I. in Drügi. Zadnji večer, 3. avgusta 2024, je rezerviran za podelitev SHOTS nagrad v osmih kategorijah: za najboljši film festivala, študentski film, scenarij, fotografijo, dokumentarni film, glavnega igralca in glavno igralko ter nagrado občinstva, ki jo določijo obiskovalci preko telefonskega glasovanja. Na ta večer se podelijo tudi tri enakovredne ZEBRA nagrade ter tudi za ta festival – nagrada občinstva, ki jo obiskovalci določijo preko analognega glasovanja na festivalu ZEBRA.

Festivalski teden je brez vstopnine. Vsi filmi so podnaslovljeni s slovenskimi podnapisi.

Za deveto festivalsko leto so se organizatorji odločili, da bo pravljično (obarvano). Vsaka dobra zgodba se začne takole: »Za devetimi gorami, za devetimi vodami,...«. Njihova zgodba pa se vrti »za devetimi ekrani« – temu so posvetili tudi vizualni poseg v prostor v centru mesta Slovenj Gradec.

Devet TV ekranov predstavlja njihovo (pravljično) deveto leto. Simbolno pa nas ti ekrani odpeljejo v nostalgijo, ko so se filmi in risanke še vrtele na starih televizorjih, ne na tablicah in telefonih oz. nas opozorijo, da nas prav medij filma lahko odpelje v različne čase, kulture, obdobja …

Zato le pridite v mesto in obiščite pestro festivalsko dogajanje filmskega tedna Zebra in SHOTS.

Dogodki

V Slovenj Gradcu se v soboto, 27. julija 2024, začenja filmski teden Shots in Zebra. Postregel bo z bogatim filmskim programom, šestimi filmskimi prizorišči ter pestrim naborom obfestivalskih aktivnosti.