Search
Close this search box.

Vabljeni na predstavitev kataloga Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin

Koroška košta je projekt Koroškega pokrajinskega muzeja, ki se navezuje na razglasitev Slovenije za evropsko gastronomsko regijo leta 2021. S projektom izpostavljajo vsebine, ki so priložnost za ponovno odkrivanje raznovrstnosti, bogastva, znanja in okusov, značilnih za Koroško. Projekt temelji na trajnostnem razvoju, krepi promocijo prehrambne dediščine in spodbuja lokalno samooskrbo.

Osrednji element projekta je bila občasna razstava Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin, na ogled v Muzeju Ravne na Koroškem (Na gradu 2) od maja 2021 do oktobra 2022, s katero so predstavili bogato in raznoliko prehrambno dediščino Mežiške, Mislinjske in Dravske doline.

Dodana vrednost projekta so tudi skrbno izbrani mojstri koroške košte, ki navdihujejo s svojimi osebnimi zgodbami in svoje delo razvijajo na podlagi kulturne dediščine. Z našimi zvestimi obiskovalci smo se srečevali tudi na rednih tedenskih Klepetih o košti, med katerimi so z nami delili svoje kuharske recepte, izkušnje in spomine.

Zelo dober odziv pa je bil tudi na svojevrstno raziskavo sodobne prehrambne kulture, pri kateri so posameznike in družine povabili, da so v letu 2021 zapisovali svoje dnevne jedilnike. S tem pristopom so želeli pridobiti natančnejši vpogled v sodobno prehrambno kulturo prebivalcev pokrajine. Raznovrstni jedilniki so še vedno dosegljivi v digitalnem katalogu na spletni strani muzeja.

Razstavne vsebine, ki so dosegljive v interaktivnem digitalnem katalogu na spletnih straneh muzeja, so sedaj prelili tudi v muzejski katalog, saj pregovor pravi, da zapisana beseda ostane, tako kot ostaneta okus in zgodba katere koli jedi. Vprašanja prehrane je s fotografskim aparatom mojstrsko dokumentiral fotograf Tomo Jeseničnik. V katalogu objavljene portrete posameznih jedi je Tomo fotografiral v obdobju dveh desetletji in pol. Poglede na razvoj fotografije hrane je Jeseničnik povzel v spremnem besedilu z analizo 10 zapovedi, ki veljajo za fotografiranje hrane.

Ta četrtek, 26. septembra 2024, ob 18. uri vabljeni v Muzej Ravne na Koroškem, Na gradu 2, Ravne na Koroškem na predstavitev kataloga Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.

V katalogu s pripovedmi, recepturami in fotografijami predstavljajo 27 jedi, ki so tipično koroške, hkrati pa omenjamo skoraj 100 jedi, ki definirajo koroško košto. Sprehodimo se skozi prehrambno dediščino od koroškega rženega kruha, preko trent inrozinove pogače, ajdovih žgankov ter močnate hrane kot so povitneki in kločevi nudlni, presni  krapi, bobi, kipjenki, modəlski kropi, šmorn in flike. Pri mesu in mesnih izdelkih izpostavljamo mežerli, pečeno kri in prtene klobase, sledita poglavje o župah s predstavitvijo rəpne župe in poglavje o zosih, predstavimo drugo rastlinsko hrano iz zela, cvicke, fižola, hrena, rəpice, čebuva, salate in murk, pri poglavju o mleku in mlečnih izdelkih je pomemben sir, ki ga drugje poznajo kot koroško skutos čebulo in bučnim oljem, pri sadju izpostavljamo čvešplnovo župo, najpomembnejšapijača je mošt, saj pravijo, da je kmetova košta štikl črnega kruha pa kregl mošta cu.

Prehrambno dediščino ustvarjamo ljudje, v katalogu tako predstavljamo 11 mojstrov koroške košte. Dodajajo šepedagoški program, ki so ga razvili ob razstavi ter katalog razstavljenih predmetov. Oblikovanje razstave, spletnega digitalnega kataloga in razstavnega kataloga, pa je bilo zaupano oblikovalcu Andreju Knezu.

Vir: KPM

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Koroška košta je projekt Koroškega pokrajinskega muzeja, ki se navezuje na razglasitev Slovenije za evropsko gastronomsko regijo leta 2021. S projektom izpostavljajo vsebine, ki so priložnost za ponovno odkrivanje raznovrstnosti, bogastva, znanja in okusov, značilnih za Koroško. Projekt temelji na trajnostnem razvoju, krepi promocijo prehrambne dediščine in spodbuja lokalno samooskrbo.