Search
Close this search box.

V soboto se začenja 35. Pikin festival

Pika s predfestivalskimi dogodki že vse od 1. septembra miga po Velenju in počasi stopnjuje vznemirjenje, ki bo vrhunec doživelo v soboto, 7. 9., ko bo na Titovem trgu tudi čisto zares odprla svoj festival, največji slovenski dogodek za otroke in družine, in prevzela mestno oblast.

Na zeleno barvam svet

Slogan letošnjega Pikinega festivala, Na zeleno barvam svet, je iskrena želja, da bi vse Pike in gusarje spodbudili k razmišljanju o tem, da (še) živimo v lepem in zelenem okolju, da se skupaj poučimo o naravnih zakonitostih, črpamo modrosti narave, da staremu vdahnemo novo življenje, da prepoznamo, kaj je zdravo in dobro za človeka, naravo in svet. Predvsem pa, da skozi videno, občuteno in doživeto spoznamo, kako dragoceno in vsega truda vredno je, da skrbimo za naš planet.

V soboto Pika prevzema oblast

Pika bo s posadko v Velenje prispela v soboto, 7. 9., in ob 11. uri na Titovem trgu, kjer bo od župana Mestne občine Velenje prevzela župansko lento. Obiskovalce bodo zabavali plesalke Plesnega studia N, ulični hoduljarji Čupakabra, tolkalci Glasbene šole Velenje in skupina Čuki. Ta dan se bo na Velenjskem jezeru začel tudi 24-urni dobrodelni Pikin ultra tek.

V soboto in nedeljo, 7. in 8. 9., bo festivalsko dogajanje na Titovem trgu, v Rdeči dvorani in na Pikinem otroškem igrišču vabilo na obisk med 10. in 18.30, od ponedeljka do četrtka se bodo Piki v dopoldanskem času pridružile številne organizirane šolske skupine iz vse Slovenije, (9.00–13.30). Popoldnevi (15.30–18.30) bodo ponovno namenjeni vsem obiskovalcem. V petek, 13. 9., bo festival odprt izključno med 14.00 in 18.30. Ta dan se bo na Titovem trgu ob 17. uri tudi uradno zaključil s podelitvijo najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik in koncertom BQL Roka.

Več kot 100 festivalskih dogodkov, delavnic in več kot 50 interaktivnih postaj

Pikin festival bo tudi letos prepreden s kulturno-umetniško zabavo in ustvarjalnostjo. V sedmih festivalskih dneh se bo na odrih (Kapitanov oder/Titov trg, Fickov oder/Pikino otroško igrišče, Alfredov oder/pri Domu kulture Velenje, Pikin oder/Dom kulture Velenje, Tomažev oder/Glasbena šola Velenje, Pikin kino/Kino Velenje), in brezodrjih zvrstilo več kot 100 festivalskih dogodkov, ustvarjalo se bo v več kot 100 kreativnih delavnicah, na voljo bo več kot 50 unikatnih interaktivnih motoričnih in postaj, zanimivi raziskovalno-poučni poligoni in tematska področja, ki bodo obiskovalce nagovarjali pod sloganom Na zeleno barvam svet. Na voljo bodo Pikini športni poligoni in igrišča, pestra ponudba Pikinega mesta, ves festivalski vikend bodo odprti kulinarična tržnica Pikina promenada okusov, Pikin sejem in BazArt, obogatena bo tudi ponudba Pikinega kina, pripravili bodo Pikino jadralno regato in tekmovanje mladih gasilk in gasilcev za zlato piko.

V Rdeči dvorani bodo med drugim obiskovalcem na voljo kreativne motorične in miselne igre Malo čez les, Muzejski raziskovalci poligon, Zelene ustvarjalne delavnice in poučni interaktivni poligon Iz črnega v belo. Titov trg z okolico bo ponudil doživljajski poligon Čudežna popotovanja ter sklope Razstavi, popravi, sestavi, Rastemo: sadimo in se učimo, Medeni svet, Zeleno igrišče, na Pikinem otroškem igrišču bodo obiskovalce sprejele Umetniške četrti, Pikine igre, Indijanci in taborniki, Pikine razgibalnice.

V ponedeljek, 9. 9., bo ob 18. uri v Kinu Velenje velenjska premiera slovenskem mladinske akcijske pustolovščine Igrišča ne damo!, projekciji bo sledil še pogovor s filmsko ekipo.

V torek, 10. 9., bodo na Titovem trgu sprejeli zlato olimpijko in Pikino ambasadorko Janjo Garnbret ter ji čestitali za izjemen športni dosežek

V času festivala bo v sodelovanju z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje potekala tudi dobrodelna akcija Pika pomaga, zbrana finančna sredstva pri bodo namenjena pomoči družinam, ki so jih lani prizadela huda neurja.

Ob barvanju sveta na zeleno so se sodelujoči na festivalu zavezali, da bodo na dogodkih ustvarili čim manj odpadkov ter jih (tudi z usmerjanjem obiskovalcev) čim skrbneje ločevali. Mesto Velenje je v letu 2024 dobitnik nagrade evropski zeleni list, kar je dobra vzpodbuda, da smo najboljši zgled, pri tem pa nam pomagajo tudi Ekologi brez meja.

Več o prihajajočem festivalu najdete na Pikini spletni strani.

Pikin festival je rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združijo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Muzej Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Galerija Velenje, Kino Velenje, Javni sklad za kulturne dejavnosti – OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Športna zveza Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Šolski center Velenje, Turistična zveza Velenje, osnovne šole Velenje in številne druge organizacije in društva iz Šaleške doline.

Vir: SZJ Festival Velenje

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Pika s predfestivalskimi dogodki že vse od 1. septembra miga po Velenju in počasi stopnjuje vznemirjenje, ki bo vrhunec doživelo v soboto, 7. 9., ko bo na Titovem trgu tudi čisto zares odprla svoj festival, največji slovenski dogodek za otroke in družine, in prevzela mestno oblast.