Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu se kmalu pričenja Festival mlade literature Urška

Ta četrtek, 3. oktobra 2024, se pričenja pred festivalsko dogajanje Festivala mlade literature Urška. Več pa v nadaljevanju prispevka.

V četrtek, 3. oktobra 2024, bo v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu ob 10. uri potekala predstavitev drugih knjig uršljank, ki so letos izšle pri Cankarjevi založbi. Predstavile se bodo tri zmagovalke Festivala mlade literature Urška, ki so zmagale leta 2017, 2019 in 2020. Pesnica in pisateljica Katarina Gomboc Čeh je leta 2018 pri JSKD izdala pesniško zbirko z naslovom Negotovosti navkljub, tokrat bo brala iz romana Nihče nikogar ne spozna (uredil dr. Andrej Blatnik). Iz vsebine: “Nihče nikogar ne spozna spremlja leto življenja študentke antropologije Maše, ki v politično napetem času begunske krize doživlja vse večjo razpetost med konservativnimi vrednotami svoje družine in kompleksnim svetom. “ (Vir: Cankarjeva založba)

Pesnica Nina Medved je slavila leta 2019, naslednje leto je v zbirki Prvenke izšel njen pesniški prvenec Drseči svet, s katerim je bila nominirana za najboljši prvenec. Letos je v sodelovanju s Cankarjevo založbo (knjigo je uredil dr. Aljoša Harlamov) izdala drugo zbirko s pomenljivim naslovom Rodna doba. Iz vsebine: “V osrčju druge zbirke Nine Medved sta lepota in turbulentnost rodne dobe, polne protislovij želja, stigem, odločanja, ranljivosti in sprememb, pa tudi družbenega, medicinskega, oglaševalskega in drugega mikronasilja nad ženskami. ” (Vir: Cankarjeva založba)

Pisateljica Selma Skenderović je leto po zmagi, 2020, pri JSKD izdala zbirko kratkih zgodb Zakaj molčiš, Hava? Selmina knjiga  (prav tako z nominacijo za najboljši prvenec) je prevedena že v tri jezike (angleški, črnogorski, bosanski), trenutno se prevaja še v  srbski, nemški in španski jezik. Za konec tega leta Cankarjeva založba napoveduje  roman In če vsi pozabijo (ur. Aljoša Harlamov) na temo identitete, tujstva, nerazumevanja. (Vir: MMC)

Ob letošnjem Festivalu mlade literature Urška organizatorji želijo posebej izpostaviti ter se iskreno zahvaliti dijakom in profesorjem Šolskega centra Slovenj Gradec za njihovo dolgoletno sodelovanje in ustvarjalni prispevek k festivalu. Že 23 let zapored dijaki pod mentorstvom svojih profesorjev skozi literarno, gledališko, glasbeno in plesno interpretacijo avtorskih besedil vseh petih finalistov oživljajo ideje ter literaturo približujejo širšemu občinstvu. S svojimi domišljenimi predstavami poskrbijo, da se literarna dela ne le berejo, temveč tudi občutijo in doživijo na povsem nov način. 

Ta četrtek bo pogovor z dijaki gimnazije Slovenj Gradec in tremi uršljankami moderirala študentka, pesnica in udeleženka natečaja Urška, Alja Pušič.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Ta četrtek, 3. oktobra 2024, se pričenja pred festivalsko dogajanje Festivala mlade literature Urška. Več pa v nadaljevanju prispevka.