Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu bodo izvedli monitoring kakovosti zraka. Klugler: “Tako bomo dobili rezultat, kje živimo in kaj vdihavamo” (VIDEO)

Na petkovi novinarski konferenci je slovenjgraški župan Tilen Klugler prisotne seznanil tudi z rezultati vzorčenja rastlin, tal in zraka ob škropljenju hmelja, ki ga je avgusta letos po naročilu občine izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Zanj pa so iz letošnjega proračuna namenili približno 26.000 evrov. Spregovoril pa je tudi o nadaljnih meritvah, ki jih načrtuje na območju občine v prihodnjem letu.

Naj spomnimo, da je Mestna občina Slovenj Gradec pred kratkim objavila rezultate vzorčenja rastlin, tal in zraka ob škropljenju hmelja, ki ga je avgusta letos po naročilu občine izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Rezultati so pokazali zelo majhne vsebnosti škropiva pri zanosu, v splošnem pa so meritve pokazale, da vrednosti ne odstopajo od standardiziranih oziroma da so v določenih primerih bistveno nižje od dovoljenih, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

VIDEO: Tilen Klugler: “Z monitoringi bomo nadaljevali, predvsem z monitoringi zraka.

[aiovg_video id=111194]

Preberite tudi: Slovenjgraška občina z rekordnim proračunom, skoraj polovica za investicije (VIDEO)

Po objavi rezultatov vzorčenja rastlin, tal in zraka ob škropljenju hmelja je Klugler med drugim dejal: “Vsekakor bi si želel, da bi k izvajanju podobnih meritev, preko NIJZ, čim prej pristopila tudi država, saj se pravilniki o določanju mejnih vrednosti vplivov FFS na okolje pripravljajo na ministrstvih. Morda bi pilotne meritve lahko država izvedla prav v Slovenj Gradcu, kjer je ta problematika trenutno aktualna. Tako bi slovenjgraškemu proračunu prihranili nekaj sredstev, hkrati pa bi dobili obsežnejše in relevantnejše podatke o tem, v kakšnem okolju bivamo.”

Kot kaže, so se županove želje uresničile, saj bo Agencija RS za okolje in prostor v Slovenj Gradcu izvedla pilotne meritve kakovosti zraka, pri čemer se bodo, po besedah župana, osredotočili predvsem na trde delce v zraku, ki so posledica kurilne sezone, izpušnih avtomobilskih plinov …