Search
Close this search box.

V pripravi 10-letni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v petih koroških občinah

Do 14. oktobra je v javni obravnavi predlog odredbe o razvrstitvi območij v občinah Mežiške doline in v občini Dravograd v stopnje obremenjenosti okolja zaradi onesnaženosti tal z nevarnimi snovmi. Odredbi bo sledil desetletni program sanacijskih ukrepov v teh občinah, ki je trenutno v fazi usklajevanja, so STA pojasnili na okoljskem ministrstvu.

Potem ko se je leta 2022 iztekel 15-letni sanacijski program s težkimi kovinami obremenjenega okolja v občinah Črna na Koroškem in Mežica, so lanske poplave dobesedno odnesle del dolgoletnih prizadevanj za izboljšanje kakovosti tamkajšnjega okolja. Narasla Meža je namreč avgusta lani mulj s težkimi kovinami nanosila po celotni Mežiški dolini in tudi v Dravsko dolino.

To so pristojni potrdili z vzorčenjem tal. “V vseh vzorcih sedimenta, ki so bili po uničujočih poplavah v avgustu 2023 odvzeti v porečju Meže od Žerjava do Dravograda, so bile za posamezna onesnaževala bistveno presežene kritične vrednosti glede na uredbo o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednostih nevarnih snovi v tleh,” je med drugim zapisano v obrazložitvi predloga odredbe, ki je v javni obravnavi.

Na območju Mežice in Žerjava so te vrednosti primerljive z vsebnostjo v prvotnih tleh, na območju Prevalj in Dravograda pa so za večino problematičnih kovin v sedimentu izmerjene višje vrednosti kot v prvotnih tleh, navaja dokument. “Številne raziskave ter analize onesnaženosti tal na območju občin torej zaključujejo, da so tla na nekaterih delih občin onesnažena,” je še zapisano v omenjeni obrazložitvi.

Izhajajoč iz teh ugotovitev so na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo pripravili predlog odredbe, ki z namenom ohranjanja in izboljševanja kakovosti tal ter ocenjevanja onesnaženosti tal razvršča območja občin Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje, Ravne na Koroškem in Dravograd, ki so v javni lasti, v dve stopnji obremenjenosti okolja zaradi onesnaženosti tal s kadmijem, cinkom in svincem.

Predlog odredbe ne navaja konkretnih območij, določa pa, da so območja, ki se uvrščajo v eno od obeh stopenj, po dejanski rabi opuščeno industrijsko območje, območje kmetijskih zemljišč, otroško igrišče in stanovanjsko območje.

Predlog odredbe je v javni obravnavi 14 dni, in sicer do 14. oktobra letos, nato pa na ministrstvu pričakujejo, da bo odredba na vladi sprejeta v prvi polovici letošnjega novembra.

“Odredbi sledi desetletni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v občinah Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje, Ravne na Koroškem in Dravograd. V programu bodo navedeni konkretni ukrepi, kdo jih bo financiral in v kakšni višini. Program je trenutno v fazi usklajevanja z občinami,” so še pojasnili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Del med leti 2008 in 2022 izvedenega sanacijskega programa v Zgornji Mežiški dolini so bila tudi redna preverjanja vsebnosti svinca v krvi otrok v občinah Črna na Koroškem in Mežica. Po lanski ujmi pa so pristojni preverjanje razširili tudi na otroke iz občin Prevalje, Ravne na Koroškem in Dravograd.

Tako Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prav v teh dneh na odvzeme krvi vabi triletnike iz vseh omenjenih petih koroških občin. Na odvzeme krvi so oz. bodo skupno povabili okoli 600 otrok, prvi odvzemi pa se bodo po napovedih začeli prihodnji teden.

Po analizi novembra lani odvzetih vzorcev krvi otrok v starosti od 24 do 48 mesecev iz vseh omenjenih petih občin vzdolž toka reke Meže sicer NIJZ ni ugotovil, da bi zaradi poplav prišlo do višjih vrednosti svinca v krvi otrok.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Do 14. oktobra je v javni obravnavi predlog odredbe o razvrstitvi območij v občinah Mežiške doline in v občini Dravograd v stopnje obremenjenosti okolja zaradi onesnaženosti tal z nevarnimi snovmi. Odredbi bo sledil desetletni program sanacijskih ukrepov v teh občinah, ki je trenutno v fazi usklajevanja, so STA pojasnili na okoljskem ministrstvu.