V ospredju evropskega tedna zmanjševanja odpadkov odpadna hrana

Danes se začenja evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos v ospredje postavlja odpadno hrano. V državah članicah EU letno nastane približno 59 milijonov ton odpadne hrane, v Sloveniji pa je bilo lani po podatkih državnega statističnega urada zavrženih 165.000 ton hrane.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je vodilna mednarodna kampanja, katere cilj je dvigniti ozaveščenost o preprečevanju nastajanja odpadkov. Namen akcij, ki v tem času potekajo, je obveščati širšo javnost, podjetja, mlade in javne institucije o pomembnosti dajanja prednosti zmanjševanju odpadkov ter poudarjanju potrebi po popravilu in recikliranju blaga, izhaja iz uradne strani evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Kampanja se vsako leto osredotoča na drug vidik preprečevanja odpadkov, slogan letošnje kampanje je “Odpadna hrana ni v trendu”.

V Sloveniji je medtem lani nastalo nekaj manj kot 165.000 ton odpadne hrane ali povprečno 78 kilogramov na prebivalca. K odpadni hrani štejemo tudi olupke, kosti, koščice, jajčne lupine in podobne snovi, ki ne spadajo med užitni del, saj v nobenem trenutku niso primerni za prehrano ljudi. V skupni količini odpadne hrane po oceni statistikov neužitni del predstavljal 63 odstotkov ali 104.000 ton. To pomeni, da smo lani zavrgli nekaj manj kot 61.000 ton še užitne hrane, povprečno 29 kilogramov na prebivalca oz. 79 gramov na prebivalca na dan.

Odpadna hrana sicer nastaja pri vseh členih prehrambne verige. Največ oz. 72.000 ton je je lani nastalo v gospodinjstvih, v proizvodnji hrane, kamor poleg proizvodnje živil in pijač prištevamo tudi primarno proizvodnjo, pa se je lani zavrglo okoli 22.000 ton hrane. V distribuciji in trgovini z živili je nastalo 15.000 ton odpadne hrane, v gostinstvu in strežbi pa 56.000 ton.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo v času evropskega tedna zmanjševanja odpadkov gospodinjstva vabi, da se pridružijo izpolnjevanju kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane v okviru projekta Life IP Care4Climate. To se je začelo v petek in bo trajalo do 15. decembra. “Prav natančni podatki, zbrani v sodelovanju z gospodinjstvi, nam bodo omogočili, da bomo lažje razumeli, zakaj hrana pristane med odpadki, in tako skupaj začrtali rešitve za zmanjšanje nepotrebnega odpadka v slovenskih gospodinjstvih,” so pojasnili na ministrstvu za okolje.

Vir: STA

Danes se začenja evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos v ospredje postavlja odpadno hrano. V državah članicah EU letno nastane približno 59 milijonov ton odpadne hrane, v Sloveniji pa je bilo lani po podatkih državnega statističnega urada zavrženih 165.000 ton hrane.