Idejni vodja festivala, ki so ga v Mežici prvič izvedli v letu 2019, je Mežičan Dejan Dimec, sicer glasbenik in ljubiteljski kuhar, festival pa organizira mežiški Narodni dom. “Namen festivala je preživeti lep dan ob dobri hrani, dobri družbi in dobri glasbi,” je za STA dejal Dimec.
Na festival se je prijavilo 15 ekip s Koroške, pri čemer število članov ekipe ni določeno. Je pa določeno, da mora vsaka ekipa jed pripraviti iz skupno štirih kilogramov makaronov, tako da organizatorji računajo, da bo pripravljenih med 400 in 500 porcij makaronflajša. Te bodo na voljo obiskovalcem, ki bodo ob vstopu na prizorišče plačali pet evrov in bodo tako lahko poskusili pripravljene jedi različnih ekip.
K makaronflajšu se prilega dobra zelena solata in na festivalu bodo ponudili “r’pičevo tifo”, kot na Koroškem rečejo endiviji s kuhanim krompirjem. Skupno bo domače folklorno društvo pripravilo okoli 500 porcij te solate. Organizatorji so sicer vsaki ekipi za sestavine namenili 40 evrov.
Priprava jedi se je na stojnicah pri Narodnem domu začela ob 9. uri, hrana pa naj bi bila za obiskovalce pripravljena nekje sredi dneva. Dogajanje bodo spremljali glasbeni nastopi koroških zasedb. “Zelo vesel bom, če bo obisk takšen, da bomo makaronflajš pojedli,” je dejal Dimec.