Search
Close this search box.

V KGLU bo na ogled razstava izvirne otroške risbe, literature in fotografije

Tudi v letošnjem letu so v Koroški galeriji likovnih umetnosti pripravili natečaj za izvirno likovno in literarno delo ter fotografijo za osnovnošolce.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) pod okriljem Mestne občine Slovenj Gradec prirejajo že 32. natečaj za izvirno likovno in literarno delo ter fotografijo, na katerega je prispelo preko 900 del. Izbor bo predstavljen na razstavi v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Odprtje bo potekalo v okviru Mirovniškega festivala, v petek, 20. septembra, ob 11. uri.

Učenci osnovnih šol so imeli za izhodišče ustvarjanja na voljo tri teme:

  • Skrivnostni popotniki puščav in planjav / ob mednarodnem letu kamelidov / »No drama, lama!«
  • Dediščina, ki oblikuje prihodnost / ob evropskem letu spretnosti oz. veščin / »En kovač konja kuje …«
  • Izlij čustva na papir / ob 80. obletnici smrti Edvarda Muncha / »Zrcalce, zrcalce na steni povej …«

Prva je tema mednarodnega leta, ki jo razglasi Generalna skupščina Združenih narodov, in sicer je leto 2024 razglašeno za mednarodno leto kamelidov. Druga tema izpostavlja evropsko leto veščin ter v okviru tega, kako s potrebnimi znanji in veščinami prispevati k trajnostni rasti, inovacijam in konkurenčnosti – temo so prilagodili osnovnošolcem in jo speljali k razmišljanju o ohranjanju tradicionalnih veščin in zanj. Ob 80-letnici smrti Edvarda Muncha se tretja tema navezuje na znano umetnikovo delo Krik, ki je odlično izhodišče za ustvarjanje.

”Na natečaj vsako leto prispejo dela iz celotne Slovenije, letos so se našemu vabilu odzvali tudi mentorji iz tujine. Nekaj likovnih del je prispelo iz Japonskega mesta Myoko, ki je partnersko mesto MO Slovenj Gradec,” je povedala vodja projekta, Nika Praprotnik Žmavcer.

Razstavo del iz natečaja za izvirno likovno in literarno delo ter fotografijo bodo odprli v petek, 20. septembra 2024, ob 11. uri.


Učenci so lahko ustvarjali na likovnem, literarnem in fotografskem delu natečaja. Tri žirije so imele zahtevno nalogo izbrati najboljše prispevke:

  • Miša Javornik (bibliotekarka) in Primož Suhodolčan (otroški in mladinski pisatelj) za področje literarnih del,
  • Peter Hergold (akademski slikar), Nina Popič (kustosinja pedagoginja) ter Nika Praprotnik Žmavcer (prof. likovne umetnosti) za področje likovnih ter
  • fotografa Tomo Jeseničnik in Maša Flogie za področje fotografskih del.


”Na likovnem področju že nekaj let izstopajo grafike, tako po številu kot po kakovosti – v večini so tudi med letošnjimi nagrajenimi deli. Na področju literature prevladuje poezija, in sicer na temo »Izlij čustva na papir«. Na področju fotografij opažamo trend barvnih fotografij, kar nekaj jih odlikuje računalniška umetniška nadgradnja,”
je še dodala Nika Praprotnik Žmavcer.

Vabljeni, da si razstavo, ki jo bodo odprli v petek, 20. septembra, ogledate v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti in uživate v prispevkih, ki so jih za natečaj pripravili osnovnošolci.  

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Tudi v letošnjem letu so v Koroški galeriji likovnih umetnosti pripravili natečaj za izvirno likovno in literarno delo ter fotografijo za osnovnošolce.