Search
Close this search box.

V Dovžah kmetija mnogih zakladov (FOTO)

Občina Mislinja se ponaša z mnogimi skritimi biseri. Kot ena izmed njih je tudi kmetija Krevh v Dovžah.

Koroška ponuja veliko zanimivosti, izletov, kolesarjenja, kulturne dediščine…. Kot ena izmed takih je tudi kmetija Krevh – Pirtovšek v Dovžah, ki je pravzaprav skriti biser v Občini Mislinja. Ponaša se z mnogimi zakladi, ki jih ponujajo na ogled mimoidočim ter obiskovalcem.

Na njihovi kmetiji boste lahko občudovali številne znamenitosti, med katerimi izstopa vodni vir, ki se nahaja v zelenem objemu majhnega hribčka v Spodnjih Dovžah. Ta izvir, ki so ga v preteklosti različno imenovali (med drugim Brešarca), je bil nekdaj namenjen gospodinjstvu, hlajenju hrane in pijače ter napajanju živine. Čeprav je Studenec, kot se zadnje imenovanje glasi, začasno izgubil svoj pomen, so ga leta 2019 ponovno uredili.

Danes iz njega teče kristalno čista, bistra pitna voda s stalnim pretokom okoli 300 litrov na minuto. Temperatura vode se giblje med 5 in 11 stopinjami Celzija, odvisno od letnega časa. Voda se preliva iz velike sklede v urejeno strugo, kjer s svojim žuborenjem ustvarja pomirjajoče zvoke. Ob strugi so urejeni prostori za počitek, kjer lahko obiskovalci uživajo v naravi in sprostijo vse čute.

Na kmetiji stoji tudi 10 metrov visok razgledni stolp z razgledno ploščadjo na višini 7 metrov, do katere vodi 26 stopnic. Stolp je zgrajen iz masivnega smrekovega lesa, medtem ko je stopnišče izdelano iz lesa ciprese, ki je rasla na domači zemlji. Lesena konstrukcija je zaščitena s kakovostnim premazom, celotno strukturo pa pokriva štirikapna streha s kritino iz aluminijaste pločevine. Razgled iz stolpa ponuja čudovit pogled na koroško pokrajino s Pohorjem, Uršljo goro, Peco ter avstrijskimi Alpami na severu in zahodu , na jugu pa izstopa izvir vode, medtem ko se na vzhodu vidi njihova prenovljena domačija.

Na ogled vam ponujajo tudi restavrirane predmete iz naše dediščine, med katerimi so obnovljene kovaške klešče, kladiva, dleta, gozdarsko, tesarsko in mizarsko orodje ter različni hišni in delavniški pripomočki. Prav tako si lahko ogledate kompletne vrče z lavorji, starinske ure, šatulje za nakit, stojala za žepne ure, kamniti steber in vazo ter restavrirane omare.

Vabljeni na ogled in doživetje prave koroške dediščine! Vstop je brezplačen, za več informacij pa jih lahko kontaktirate na 031 227 264 (Peter Pirtovšek). Veselijo se vašega obiska.

Vir: Turistično društvo Mislinja

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Občina Mislinja se ponaša z mnogimi skritimi biseri. Kot ena izmed njih je tudi kmetija Krevh v Dovžah.