Search
Close this search box.

V Črni izvedli simulacijsko vajo “Skupaj močnejši 2024”, na temo odziva na nasilje

Soočanje z nasiljem je pri delu mobilnih enot NMP razmeroma pogost pojav, ki se v zadnjih letih še stopnjuje. Pojavlja se v različnih oblikah, od verbalne pa tudi do fizične agresije.

Zdravstveno reševalni center Koroške je v Črni na Koroškem organiziral vsakoletno dvodnevno usposabljanje, s poudarkom na praktični simulacijski vaji, ki so jo izvedli danes in na kateri so sodelovale mobilne enote nujne medicinske pomoči (NMP) iz različnih območij Slovenije, SIM center Ljubljana, Specialna enota policije, Enota za specialno delovanje Slovenske vojske, Vojaška zdravstvena enota ter Dispečerski center zdravstva Maribor.

Pod imenom “Skupaj močnejši 2024“, so odločili z vajo prikazati tematiko odzivanja na nasilje. Vaja je bila v celoti osredotočena na obvladovanje nasilnih situacij in na usklajeno medsektorsko delovanje intervencijskih služb. Poseben poudarek so namenili krepitvi psihološke pripravljenosti in obvladovanju čustvenih izzivov, ki spremljajo soočanje z nasilnimi situacijami.

Takšne vaje imajo velik pomen, saj omogočajo simulacijo resničnih kriznih situacij, kjer se jasno pokaže, kako lahko različne oblike nasilja eskalirajo in kakšne so lahko posledice – tako za žrtve kot tudi tiste, ki so vpoklicani za reševanje in zaščito. Prav tako so tovrstne vaje ključen korak pri izboljšanju učinkovitosti sodelovanja med različnimi službami, kar prispeva k boljši pripravljenosti in odzivnosti v resničnih situacijah.

Simulacija je zajemala realno situacijo obolelega otroka in nasilja s čustvenim odzivom s strani staršev na smrt otroka. Usposabljanje za take primere je še kako potrebno, saj se ob svojem delu soočajo z mnogimi oblikami nasilja in agresije, tokrat pa so vajo dvignili raven višje. Po scenariju dogajanja situacija eskalira, vpleten uporabi strelsko orožje in poškoduje veliko število udeleženih. Vse službe NMP po protokolu obvladajo situacijo in ustrezno poskrbijo za poškodovane, obenem pa pokažejo odlično sodelovanje različnih služb z istim ciljem: “Pomoč pomoči potrebnim“.

Udeležba na tej vaji je omogočila vpogled v realne situacije, ki ponazarjajo, kako hitro se lahko razmere, povezane z nasiljem poslabšajo, ter kako kompleksno in ključno je sodelovanje vseh vpletenih enot za zaščito in reševanje pri zmanjševanju škodljivih posledic.

  • boljšo usklajenost različnih ekip pomoči ob istem dogodku,
  • izboljšano učinkovitost dela pod pritiskom in dela v kriznih situacijah,
  • praktičen preizkus znanj in veščin, s katerimi se krepi pripravljenost na izredne in kompleksne situacije,
  • identifikacijo morebitnih šibkih točk v postopkih in protokolih ter iskanje rešitev za izboljšanje hitre odzivnosti,
  • izmenjavo izkušenj in znanj, krepitev zaupanja in sodelovanja, kar je ključnega pomena v izrednih situacijah.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Soočanje z nasiljem je pri delu mobilnih enot NMP razmeroma pogost pojav, ki se v zadnjih letih še stopnjuje. Pojavlja se v različnih oblikah, od verbalne pa tudi do fizične agresije.