Search
Close this search box.

V boju s požari v Dalmaciji še vedno več sto gasilcev

Požar v Tučepih pri Makarski je izbruhnil v torek. Doslej je zgorelo okoli 700 hektarjev trave, nizkega rastlinja in borovega gozda. Nenamerno ga je povzročil čebelar, zaradi česar je policija proti njemu vložila kazensko ovadbo.

V Tučepih se danes z ognjem spopada okoli 260 gasilcev z več kot 70 gasilskimi vozili, gasijo pa tudi kanaderji.

Ogenj je prizadel tudi stoletni gozd avtohtonega dalmatinskega bora v naravnem parku Biokovo, ki do nadaljnjega ostaja zaprt. Direktor parka Slavo Jakša je za portal hrvaške televizije N1 dopoldne povedal, da je stanje dobro in da na tem območju ne gori več. Poudaril je, da ni zgorel celoten gozd, ampak samo del, kar je ocenil kot dobro novico.

Hrvaška policija zaradi enega od požarov, ki so izbruhnili ta teden, sicer preiskuje še eno osebo. Kot je danes sporočila zadrska policija, so prijeli moškega, ki ga sumijo, da je podtaknil požar na območju Smokovićev pri Zadru, ki so ga gasilci omejili v sredo.

Požar pri Zadru je po navedbah policije zajel 1000 hektarjev površin. V njem je med drugim zgorelo več lesenih koč, kamp hišic, osebnih avtomobilov in mopedov, pa tudi počitniška hišica in okoli 150 oljk.

Še vedno je aktiven tudi požar v Vrsinah pri Trogirju, ki je izbruhnil v sredo. Gasi ga okoli sto gasilcev s približno 30 gasilskimi vozili, je popoldne sporočila Hrvaška gasilska zveza. Po njihovih navedbah je tam pogorelo okoli 660 hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda, največja ovira pri gašenju pa je nedostopen teren. Ogenj ne ogroža več hiš.

Še vedno je aktiven tudi požar na območju Skradina, ki pa je pod nadzorom. Gori le še v nedostopnem kanjonu reke Krka. Naravni park Krka je zato znova odprt, saj ni nevarnosti za obiskovalce, poroča spletni portal index.

Piloti protipožarnih letal so od torka opravili okoli 200 ur poletov, kar je toliko kot v celotni lanski poletni sezoni, je v četrtek za HTV izpostavil poveljnik posebne gasilske enote Krešimir Ražov. Letos so skupno opravili 350 ur poletov, kar po njegovih ocenah kaže, da bo šlo za rekordno sezono.

Od četrtka zjutraj do danes so gasilci po podatkih Hrvaške gasilske zveze opravili 114 intervencij, v katerih je sodelovalo 173 gasilskih organizacij s skupno 509 gasilci in 181 gasilskimi vozili.

Vir: STA

Dogodki