Search
Close this search box.

Uspešno zaključen osrednji sklop 20. Festivala slovenskega jazza

V soboto se je v Koroškem mladinskem kulturnem centru Kompleks na Ravnah na Koroškem zaključil osrednji del jubilejnega 20. Festivala slovenskega jazza. Prireditev, ki so jo organizatorji pred 12 leti preselili iz Ljubljane, je tu našla zvesto občinstvo, ki toplo sprejme vrhunske mojstre jazza in neznane, a obetavne začetnike.

Da je jazz še kako živ, če je le organiziran, predstavljen in izveden tako kot je treba, dokazuje srčna ekipa Jazza Ravne, ki je z letošnjo edicijo ponovno premikala festivalske meje. Pester nabor izvajalcev, raznolik program in že tradicionalno zelo številčno vključevanje mladih so temelji programa, ki vedno znova navduši vedno bolj zahtevno občinstvo od blizu in daleč.

Mladih in obetajočih izvajalcev tokrat res ni manjkalo. Že premierna izvedba zasedbe Bosi Bossi na Rimskem vrelcu je nakazala, da bodo letos mladi ne le po zastopanosti, temveč tudi po kakovosti soustvarjali sam vrh prireditev. Vodja zasedbe Filip Dihpol, ki izhaja iz Šole Jazz Ravne je s sošolci (Miha Kokot, Luka Dobnikar, LukaTaler) prikazal zrel, pester in inovativen program, ki bo v prihodnje zagotovo še našel pot do ljubiteljev jazza. Prav tako navdušujoči sta bili mladi pevki Lana Petrovič s svojo zasedbo (Ben Fitzpatrick, Tommaso Perazzo) in Manca Fekonja, ki je z doživetimi interpretacijami obogatila glasbo Mojmirja Sepeta v triu mariborskega pianista Marka Črnčeca. S tem se seznam mladih izvajalcev še zdaleč ne zaključi. Kadar je mlado res mlado, potem je govora o zasedbi Jazz Mulci. Ta je pod mentorstvom Sama Kolarja, Filipa Dihpola in Oskarja Kolarja razgibala sobotno jutro v Mežici, predstavili pa so se Anna Taks, Brina Knez, Iza Zala Čebul, Anamarija Kobolt, Saša Podpečan, Kosta Rađenović, Jakob Jeseničnik in Lan Lesjak. Starejša zasedba Šole Jazz Ravne združena okoli mojstrov improviziranega jazza Sama Šalamona, Ceneta Resnika in Urbana Kušarja, je nastopila tako v Radljah kot tudi na Ravnah, tvorili so jo Aoibhe-Fey MacGonagle, Filip Dihpol, Marko Petek, Žan Skobe in Ivan Balzano. Jazz Ravne Creative Youth Orchestra je že drugo leto zapored predstavila bogato, improvizacije polno glasbo.

Največ pozornosti sta ob odpovedanem koncertu Mie Žnidarič, katere koncert bo izveden naknadno, seveda požela pevec in pianist Uroš Perić (Peter Rizmal, Rudi Javornik, Mladen Melanšek, Bruno Domiter), ki je na Ravnah praznoval 20 let svoje glasbene poti, ter že omenjeni Marko Črnčec s svojim triom (Kristijan Krajnčan, Philipp Zarfl). Obe skupini sta več kot navdušili številčne obiskovalce, vsaka na svoj način; prva s pristno, dobesedno prekipevajočo energijo, druga pa s sofisticiranimi, filigransko domišljenimi idejami i n navdušujočim izvajanjem Sepetovih del. Glasbeni program so dopolnili še matineja za otroke osnovnih šol (Nino Mureškić, Blaž Korez), okrogla miza Ustvarjalna Evropa na Koroškem (CED Slovenia, Motovila, A.L.P. Peca) in razstava Face slovenskega jazza, katere avtorja sta Nika Hölcl in Franc Kokal.

Razstava bo do konca meseca na ogled v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika.

Do uradnega konca festivala sledijo še po-festivalske prireditve po Koroškem in v sosednji Avstriji. Najprej v Slovenj Gradcu plesno glasbeni dogodek SwinGradec 2024 z Eddie Luis Sunshine Orchestra, sledita dve delavnici jazza za otroke in mladino na Ravnah in v Dravogradu, na Lešah bo nastopil Kristijan Krajnčan s programom DrummingCellist, v Kulturnem domu Slovenj Gradec bo na ogled dokumentarni film Jazz in Jazz Ravne avtorja Uroša Zavodnika, zaključek pa bo v Pliberku, ko bo 35 let dela proslavil edini slovenski v tujini stalno delujoči big band – New Times Bigband iz Šmihela.

Vir: Jazz Ravne

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

V soboto se je v Koroškem mladinskem kulturnem centru Kompleks na Ravnah na Koroškem zaključil osrednji del jubilejnega 20. Festivala slovenskega jazza. Prireditev, ki so jo organizatorji pred 12 leti preselili iz Ljubljane, je tu našla zvesto občinstvo, ki toplo sprejme vrhunske mojstre jazza in neznane, a obetavne začetnike.