Search
Close this search box.

Tradicionalno srečanje z zasedbo Hedera Vento pri Prežihovi bajti: Posvečeno burnemu drugemu desetletju 20. stoletja v Guštanju

Organizatorji pripravljajo odličen dogodek, katerega gost bo dr. Vinko Skitek, program pa bo sooblikovala zasedba Hedera Vento.

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas v soboto, 10. avgusta 2024, ob 18. uri vabi na Prežihovo bajto, Preški Vrh 13, Kotlje na 22. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti, posvečeno burnemu drugemu desetletju 20. stoletja v Guštanju.

Slavnostni govornik bo dr. Vinko Skitek, višji arhivist iz Pokrajinskega arhiva Maribor, enote za Koroško. Program bo sooblikovala zasedba Hedera Vento, ki jo sestavljajo Mojca Kamnik, Urša Lorber in Aljaž Lipuš.

Lovro Kuhar se je po prvi svetovni vojni vrnil domov, pomagal domačim, se preživljal z različnimi deli in se zaposlil tudi v Thurnovi jeklarni v Guštanju. Z družino je živel v uradniški hiši železarne do leta 1930. Med letoma 1920 in 1930 je od blizu spoznaval težaško delo in tegobe delavcev ter spremljal in sooblikoval dogodke v domači okolici, ti so ga osebnostno zaznamovali. Prav socialna, družbena in politična klima v Guštanju v drugem desetletju 20. stoletja je odločno usmerila pisateljevo življenje in delovanje ter ga oblikovala v pronicljivega in odločnega borca za pravice najranljivejših.

Ob slabem vremenu bo dogodek prestavljen v večnamensko dvorano v Kotljah.

Vljudno vabljeni.

Vir: Koroški pokrajinski muzej

Dogodki

Organizatorji pripravljajo odličen dogodek, katerega gost bo dr. Vinko Skitek, program pa bo sooblikovala zasedba Hedera Vento.