Search
Close this search box.

Ta petek bo potekalo že tradicionalno kožuhanje koruze pri Erčevi žagi v Tomaški vasi

V Tomaški vasi ohranjajo jesenski običaj skupinskega kožuhanja ali ličkanja koruze.

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec, Turistično športno društvo Vedrin in Vaška skupnost Turiška vas vas vabijo na tradicionalno kožuhanje koruze, ki bo potekalo v petek, 18. oktobra 2024, ob 17. uri pri Erčevi žagi in mlinu v Tomaški vasi.

Kožuhanje, znano tudi kot ličkanje koruze, je eno izmed starih jesenskih kmečkih opravil, ki so se pred desetletji spreminjala v pomembne družabne dogodke. Na teh dogodkih so se zbirali tako otroci kot odrasli, da bi skupaj opravljali delo in se veselili. Danes je to opravilo skoraj izginilo, a na srečo se na nekaterih mestih, kot je Erčeva žaga v Tomaški vasi, ohranja že 15 let.

Poleg samega kožuhanja bodo obiskovalci imeli priložnost ogledati mlin in žago, kar bo dogodek še bolj popestrilo. Vabimo vse, še posebej mlade radovedneže, da se preizkusijo v tem starem kmečkem opravilu in doživijo pristno jesensko vzdušje. Dogodek bo potekal ob vsakem vremenu, zato pridite primerno oblečeni.

Kožuhanje bo priložnost za povezovanje, učenje in ohranjanje tradicije, ki jo je vredno ohraniti za prihodnje generacije.

Vir: Koroški pokrajinski muzej

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

V Tomaški vasi ohranjajo jesenski običaj skupinskega kožuhanja ali ličkanja koruze.