Search
Close this search box.

Svetniki na Ravnah potrdili projekt ”Ozelenitev mesta Ravne”

Na Ravnah na Koroškem je potekala 13. redna seja Občinskega sveta.

V sredo, 2. oktobra 2024, je na Ravnah na Koroškem potekala 13. redna seja Občinskega sveta. Potekala je v veliki sejni sobi Občine Ravne, s pričetkom ob 15. uri; vodil jo je župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen, v času odsotnosti podžupan Andrej Erjavec.

Po ugotovitvi sklepčnosti in obravnavi zapisnikov 12. redne ter 7. dopisne seje, so se svetnice in svetniki seznanili z izvrševanjem sklepov preteklih sej, o načrtu izvedbe projektov neurje 2023 (s strani podžupanov Petra Stočka in Andreja Erjavca) ter odgovori in pobudami iz pretekle seje in prešli na obravnavo dnevnega reda, s skupno 16. točkami.

V točki 6 se je občinski svet seznanil s Poročilom o izvrševanju proračuna Občine Ravne na Koroškem v obdobju januar – junij 2024, in ga sprejel. Od 1. 1. 2024 do 30. 6. 2024 je bilo prihodkov 7.780.066 €, odhodkov pa 11.018.542 €. Od davčnih prihodkov bo občina v celoti realizirala prihodek iz naslova dohodnine. Davčni prihodki so realizirani v višini 4.533.733 €, kar znaša 44,1% glede na proračun 2024, nedavčni prihodki pa so v prvi polovici leta dosegli 52,4% realizacijo proračuna za leto 2024 oziroma 1.376.681 €.

V točki 7 je OS Občine Ravne na Koroškem potrdil novelacijo dokumenta o identifikaciji investicijskega projekta »Ozelenitev mesta Ravne« in Načrt razvojnih programov za projekt »Ozelenitev mesta Ravne«.

V okviru zelene preobrazbe za podnebno nevtralnost Ministrstva za naravne vire in prostor, kjer se bo preko mehanizma Dogovora za razvoj regij (DRR) 2021-2027 izvajalo projekte na temo »zelene infrastrukture«, načrtuje občina Ravne na Koroškem obnoviti, posodobiti in nadgraditi lokacije Grajski park, drevored ob kolesarski pešpoti Ravne – Dobja vas, trg pred občino, mestni plato ter Prežihovo ulico. Gre za nadomestno sajenje dreves, obnovitev poškodovanih poti ter zatravitve poškodovanih zelenic vključno z nadomestitvijo urbane opreme kot so klopi in koši. Ozelenitev kolesarke z drevoredom, ozelenitev ploščadi pred občino in mestnega platoja pri trgovini Tuš, ter ureditev zelenega pasu in drevoreda od platoja do Trga svobode. Kjer je prostor med cesto in stavbami dovolj širok, se v zeleni pas umestijo drevesa, kjer pa se ulični prostor zoži, vertikalno ozelenimo fasade stavb s koriti med stebri podhodov stavb, ki nadomestijo ograje, iz njih pa se vertikalno speljejo plezalke po pripravljenih oporah.

Celotna ocenjena vrednost 3-letne investicije je 1.090.784,94 EUR z DDV, pri čemer bo Občina Ravne na Koroškem zagotovila 171.534,44 € proračunskih sredstev, preostanek 919.250,50€ pa bo krit iz naslova ESRR.

Svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem so v točki 8 dnevnega reda potrdili novelacijo dokumenta o identifikaciji investicijskega projekta »Urbani vrtovi Pigl« in Načrt razvojnih programov za projekt »Urbani vrtovi Pigl«.

Zaradi zagotavljanja enakosti med najemniki si želimo na tradicionalnem ravenskem območju vrtičkov, na Piglu, urediti okolico, poskrbeti za bolj vzdrževane zelene površine, za zagotavljanje samooskrbe in ekološko pridelane hrane ter tudi za ugleden izgled skupnostnega urejanja prostora. Za projekte pod skupnim imenovalcem »zelene infrastrukture« je pripravljen projekt ureditve vrtičkov, postavitve objektov za spravilo orodja, spremljajoče infrastrukture/urbane opreme (npr. kompostnikov, košev, ograj, klopi, poti, ureditev zalivanja presežkov iz vodohrana in deževnice) ter javni nasad sadnih dreves. Urejenih bo predvidoma 300 vrtičkov, velikosti od 25 do 45m2.

Investicijska namera izvajana v letih 2024-2027 znaša 1.219.949,50 EUR in se realizira z lastnimi sredstvi Občine Ravne v višini 50.000,00 EUR z DDV, preostanek financira ESRR.

K točki 9: Občinski svet Občine Ravne na Koroške je na 12. redni seji , ki je bila dne 3. julija 2024 sprejel in potrdil Dokument identifikacije investicijskega projekta in Načrt razvojnega programa za projekt Sanacija plazu Perše (ID 1352709), zaradi nastopa novih okoliščin je potrebna novelacija potrjene investicijske dokumentacije iz razloga povišanja investicijske vrednosti za več kot 20 % in spremembe dinamike del. Nova vrednost investicije po stalnih cenah je 143.000,00 EUR.

Iz enakih razlogov je bila potrebna sprejeta novelacija projekta »Sanacija LC 350171 Cesta Podpečnik-Ivarčko-koča (ID 1245015)«, v točki 10. Izvajalec del je pričel z izvedbo gradbenih del, nato pa se je na odseku med stanovanjskimi objekti Podgora 5 in 7b sprožil zemeljski plaz večjega obsega zaradi posledic poplav 4. avgusta 2023. Zaradi nujnosti sanacije je bil nemudoma naročen dodaten projekt, ki smo ga v dogovoru z Ministrstvom za naravne vire in Državno tehnično pisarno umestili v projekt sanacije ceste. Z izvajalcem je bil zaradi dodatnega obsega del sklenjen aneks za izvedbo globokih drenaž in stabilizacije terena na odseku, kjer se je sprožil zemeljski plaz. Nova vrednost investicije z dodatnimi deli je 2.009.000,00 €, terminski plan izvedbe projekta s podaljšanjem roka za izvedbo del pa je do 30. 11. 2024.

K točki 11: Občinski svet Občine Ravne na Koroškem je potrdil Dokument identifikacije investicijskega projekta in Načrt razvojnega programa za projekt »Sanacija JP 850901 Križišče Lipovnik-Pogorevc (ID 1227916)«. Po podpisu gradbene pogodbe in oddaji del, je potekal recenzijski postopek z Državno tehnično pisarno, ki je v recenziji predvidela dodatne ureditve na trasi, za kar je bilo potrebno preprojektiranje in uskladitev projekta, ki je rezultiralo k povišanju izvedbene vrednosti. Novelirana vrednost projekta je 1.400.000,00 EUR in podaljšan rok za izvedbo vseh pogodbenih obveznosti je do 30.11.2024.

Občinski svet Občine Ravne na Koroškem je v 12. točki dnevnega reda 13. redne seje OS sprejel Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Ravne na Koroškem.

Odlok se glede oprostitev plačila NUSZ usklajuje z veljavno zakonodajo.

Občinski svet je obravnaval in se seznanil s predlogom Sklepa o potrditvi lokacijske preveritve za enoto urejanja prostora EOP 03/A 281 na zemljiščih oz. delih parcelnih  številk 867/2, 868, 869/1, 869/2 in 870/1, vse k. o. 878  Tolsti vrh – ID  št.  prostorskega akta 3899 in ga sprejel.

Občinski svet Občine Ravne na Koroškem se je seznanil s problematiko poslovanja ZKŠTM.

Posredni proračunski uporabniki morajo spremljati izvrševanje sprejetega finančnega načrta po virih iz javnih sredstev in tržne dejavnosti, ki mora biti v skladu z zakonom usklajen s proračunom občine in posredovan v soglasje. Občina Ravne na Koroškem je poravnala  evidentirane zapadle neporavnane obveznosti do proračunskih uporabnikov. Zavodi, katerih ustanoviteljica oz. soustanoviteljica je občina so v letu 2023 poslovali pozitivno.

ZKŠTM ima v vsakoletni pogodbi določeno višino sofinanciranja in sicer DO predvidenega zneska v proračunu in mora prilagoditi (racionalizirati) poslovanje v tekočem letu glede na izvrševanje proračuna občine. Zaradi neupoštevanja tega pravila v letu 2023 je prišlo do likvidnostnih problemov, ki jih rešujemo v predlogu rebalansa 2024. ZKŠTM je v zadnjih letih posloval s pozitivnim rezultatom. Do današnjega dne so bile zavodu s strani občine poravnane vse obveznosti iz preteklih let, do zavoda računovodski podatki prav tako ne izkazujejo zapadlih obveznosti.

V točki 15. so svetnice in svetniki obravnavali premoženjsko pravne zadeve – ukinitev javnega dobra v Dobji vasi.

V zadnji točki dnevnega reda je bil čas namenjen pobudam in vprašanjem svetnic in svetnikov.

Seja je bila končana ob 16.52 uri.

Vir: Občina Ravne na Koroškem

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Na Ravnah na Koroškem je potekala 13. redna seja Občinskega sveta.