Search
Close this search box.

Šport na Ravnah bo bogatejši za dobrih 4 milijone vredno posodobljeno športno infrastrukturo

Danes, 29. maja 2024, je potekala 5. izredna seja Občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem.


Svetnice in svetniki so na današnji 5. izredni seji Občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem soglasno potrdili namero Občine Ravne na Koroškem, da bo na Javni razpis za nepovratna sredstva oddala dve prijavi, in sicer: Notranja prenova in dozidava športne dvorane Prežihovega Voranca in Obnova mestnega stadiona. V kolikor bomo s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport pridobili sredstva za sofinanciranje, se bodo projekti izvajali v proračunskih letih 2024, 2025 in 2026.

Gre za investicijo v šport, ki uresničuje pobude certifikatov zdravega mesta, mesta prijaznega mladim in mesta športa, k čemur s kopico športnih priložnosti mesta Ravne stremijo že leta. Mestni stadion se uporablja za: treninge in tekmovanja Koroškega atletskega kluba in Nogometnega kluba Fužinar, programe aktivnosti (rekreacije, letni program športa itd.), interesne dejavnosti in športne dneve osnovnih in srednjih šol, za izvedbo osnovne športne šole (namenjena šolski športni vzgoji), rekreativce, s pridom ga koristijo gibalno ovirani in invalidi (individualno in z organizacijo tekmovanj), pogosto je prizorišče izvedbe kondicijskih priprav in testiranja raznih športnih klubov letnega programa športa v občini, priprave športnih ekip/klubov in namestitev športnikov v Mladinskem hotelu Punkl, športne površine koristijo tudi za organizacijo športnih iger gospodarskih subjektov (npr. SIJ), za tekmovanja in priprave gasilskih ter invalidskih društev, druge prireditve in tekmovanja (pihalni orkester, gasilske, zabavne in promocijske prireditve…).

Občina Ravne na Koroškem želi v skladu s svojimi dolgoročnimi cilji, strategijami in politikami zagotoviti varne, kakovostne in ustrezne zunanje površine za izvajanje športnih dejavnosti skladno s standardi in normativi za potrebe uporabnikov. Obstoječe športne površine so tehnološko in materialno dotrajane, zato je predvidena obnova zunanjih športnih površin v skupni velikosti 7.330,0 m2. V sklopu obnove je predvidena obnova atletske steze (z ureditvijo površine), obnova nogometnega igrišča (nove podlage, izvedbe drenaže in odvodnjavanja, položitve kanalet in robnikov ter postavitve konstrukcij za koše) ter namestitev novih reflektorjev.

Vrednost investicijskega projekta je 1.333.535,29 EUR z DDV, ki bodo uresničena z lastnimi sredstvi Občine Ravne, sredstvi ŠC Ravne in Nogometne zveze Slovenije ter vsaj 500.000 € nepovratnih sredstev Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Izvedba investicije je predvidena v letih 2024 in 2025.

Območje obnove

Na Ravnah pa se bodo razveselili še ene pridobitve. Ki je v osnovi namenjena športni infrastrukturi, hkrati pa pomeni izjemno pridobitev tudi za izvajanje ostalih družbenih aktivnosti (valete, izvedbe maturantskih plesov, koncerti, plesni večeri,…), ki jih občanke in občani radi obiskujejo. Telovadnica OŠ Prežihovega Voranca je bila zgrajena leta 1967 in je z vidika energetske učinkovitosti v relativno slabem stanju.

Z izvedbo investicije se bodo zagotovili ustrezni prostorski pogoji za športno vadbo, s katerimi bi zadostili vsem normativom in potrebam osnovne šole ter tudi ostalim prebivalcev kraja, torej vadbenim skupinam športnih klubov, rekreativcev ipd. Predvsem pa bi se dvignil nivo ponudbe športnih aktivnosti in kvalitete življenja prebivalcev občine Ravne na Koroškem.

Vse nove površine bodo grajene skladno z najnovejšimi tehnologijami in bodo energetsko varčne, kar pomeni, da bo njihovo delovanje, ob normalni uporabi, predvidevalo nizke stroške investicijskega vzdrževanja in nizke stroške toplotne in električne energije, kar bo pozitivno vplivalo na varovanje okolja in prispevalo k zmanjšanju toplogrednih izpustov (predvsem CO2).

Investicija predvideva notranjo prenovo in dozidavo Športne dvorane Prežihovega Voranca, in sicer predvideva notranjo prenovo obstoječe telovadnice Prežihovega Voranca v velikosti 1.398,0 m2 neto tlorisne površine in dozidavo športne dvorane v velikosti 1.656,0 m2 neto tlorisne površine.

Prenova in dozidava
Tloris prenova in dozidava

Vrednost investicije je 2.947.592,68 EUR, izvedba gradbenih del je predvidena v letih od 2024 do 2026. Predvideno je delno financiranje investicije z lastnimi sredstvi Občine Ravne na Koroškem v vrednosti 1.434.232,68 € ter delno financiranje investicije z nepovratnimi sredstvi Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport v višini 1.000.000 € in EKO sklada v višini 513.360 €.

Občinske svetnice in svetniki so na 5. izredni seji soglasno potrdili tudi prvi rebalans proračuna 2024, za namen vključitve projektov v veljavni načrt predhodnih razvojnih programov.

Vir: Ravne.si

Dogodki

Danes, 29. maja 2024, je potekala 5. izredna seja Občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem.