Search
Close this search box.

Splošna Bolnišnica Slovenj Gradec se sooča s pomanjkanjem diagnostične opreme

Vse več pacientov, ki niso zdravljeni v SB Slovenj Gradec, so si morali v zadnjem času poiskati RTG diagnostiko v ostalih krajih po Sloveniji. Za pojasnila smo se obrnili na Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je sporočila, da se sooča s kritičnim pomanjkanjem diagnostične opreme na Oddelku za diagnostično in intervencijsko radiologijo. Zaradi dotrajanosti obstoječega RTG aparata lahko bolnišnica RTG diagnostiko trenutno opravlja le za svoje bolnike, medtem ko morajo bolniki izven bolnišnice poiskati diagnostiko v drugih ustanovah po Sloveniji.

Za podrobnejša pojasnila smo se obrnili na v.d. direktorja SB Slovenj Gradec, mag. Ksandija Javornika, ki je pojasnil situacijo:

Že v novembru 2022 smo podali potrebo na MZ, da med drugo navedeno opremo, nujno potrebujemo nov multifunkcijski RTG aparat s talnim C lokom, ki bi nadomestil obstoječi skeletni RTG aparat Toshiba (letnik 1995), kateri je zaradi dotrajanosti vedno pogosteje v okvari,” pove Javornik.

“Dne 15. 2. 2023 so nam z MZ poslali osnutek razdelitve količine in vrste RTG naprav po JZZ glede na potrebe in ( potencialno) razpoložljiva EU sredstva, ki bi jih nabavljali s skupnim JN. V posredovanem osnutku je bil vključen tudi predmetni RTG aparat. Kasneje do realizacije skupnega javnega naročila ni prišlo. Investicijo v omenjen RTG aparat smo, kot eno ključnih za bolnišnico, predstavili tudi v finančnem načrtu za leto 2024. Finančni načrt za leto 2024 nam MZ ni potrdilo, saj so nam sporočili, da nimajo predvidenih sredstev za nabavo opreme za nas in da moramo v tem delu finančni načrt spremeniti, s tem da v investicijah in vlaganju v opremo izpustimo to opremo, na osnovi tega pa je bil finančni načrt potrjen,nadaljuje.

Bolnišnica Slovenj Gradec je bila zato v juliju 2024 primorana zaradi iztrošenosti in

strokovne oporečnosti iz uporabe izločiti enega izmed dveh RTG aparatov na Oddelku za diagnostično in intervencijsko radiologijo (uradni dopis serviserja Meditrade d.o.o., v sklopu katerega SB obvešča, da ne more več zagotavljati servisa ). Tako imajo v bolnišnici le še dva RTG aparata, enega v urgentnem centru in drugega na oddelku, ki je edini diaskopski (in hospitalni) aparat, na katerem pa izvajajo tudi vsa ambulantna RTG slikanja (tudi vse kontrastne preiskave – radiološke, urološke, tudi vse ERCP posege,…). S tem aparatom opravljajo tudi RTG diagnostiko za ambulantne bolnike za zdravstvene domove in ostale zunanje ambulante.

“Ob tem je potrebno poudariti, da tako ZD Slovenj Gradec, kot tudi ZD Dravograd, nimata svoje RTG diagnostike in s prenosom  RTG diagnostike s primarne na sekundarno raven dodatno bremenita naš JZZ. Glede na navedeno problematiko z opremo, ugotavljamo, da z enim delujočim diaskopskim RTG aparatom ne moremo več zagotavljati vse diagnostike, nadaljuje Ksandi Javornik.

“V primeru morebitne okvare edinega delujočega RTG aparata pa je ogrožena RTG diagnostika za vse potencialne paciente na območju Koroške in Savinsko Šaleške regije, ki bi RTG diagnostiko potrebovali pri nas (ob navedenih obremenitvah so težave z aparatom že pogostejše), saj bi morali vse – tudi nujne – paciente napotiti na druge JZZ, ki razpolagajo s primerno RTG opremo, kar glede na obstoječo cestno infrastrukturo in oddaljenost lahko pomembno vpliva na rezultat zdravljenja. Morebitno neizvajanje diagnostike za zunanje izvajalce, bi pomembno vplivalo tudi na druge dejavnosti kot. npr. pulmološko diagnostiko na Koroškem, ki temelji na rentgenski preiskavi pljuč,” je zaskrbljen v.d. direktor.

Glede na vzpodbude Ministrstva, so zagotavljali poslovno sodelovanje z zunanjimi izvajalci, ki so lahko na ta način koristili kakovostno RTG opremo. Ministrstvo so seznanili z obstoječo situacijo in jih pozvali, da zagotovi finančna sredstva za nabavo nujno potrebne RTG opreme za potrebe Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, s katero bodo zagotovili varen sistem zdravstvenega varstva za njihove paciente, na področju RTG diagnostike.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
toni
toni
1 mesec nazaj

Sramota VD direktor pa tak finančnik baje.

miran l.
miran l.
1 mesec nazaj

Pravkar odpuščen iz SB Slovenj Gradec.Kljub pomankanju kadra in opreme,zdravniki in ostalo osebje deluje profesionalno in bolniki ne občutijo težav.
hvala!

Dogodki

Vse več pacientov, ki niso zdravljeni v SB Slovenj Gradec, so si morali v zadnjem času poiskati RTG diagnostiko v ostalih krajih po Sloveniji. Za pojasnila smo se obrnili na Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.