Search
Close this search box.

Slovenski gin – povezava med tradicijo in sodobnostjo

Slovenski gin Petriot je osupljiv primer, kako se lahko prepletata tradicija in sodobnost, da ustvarita izjemno pijačo, ki navdušuje ljubitelje žganih pijač doma in po svetu. V zadnjih letih je proizvodnja gina v Sloveniji doživela pravi razcvet, saj lokalni destilarji s svojim znanjem, inovativnostjo in spoštovanjem do narave ustvarjajo edinstvene izdelke, ki temeljijo na bogati dediščini in avtohtonih sestavinah.

V slovenskem prostoru zagotovo izstopa Petriot gin, saj velja za pravo izkušnjo, ki bogato zgodovino in kulturno dediščino Slovenije združuje s sodobnimi destilacijskimi tehnikami.

Spoznajte slovenski gin Petriot in v okusih vsake steklenice potujte skozi slovensko pokrajino! 

Zgodba, ki slovensko zgodovino in kulturo združuje v destilatu

Destilarna slovenskega gina Petriot ima svoje korenine v Beli krajini. Ustanovitelj destilarne, belokranjec Jurij Petruna, je strasten ljubitelj in poznavalec gina, vsaka serija njegovih ginov pa je poklon slovenski pokrajini, dediščini in tradiciji.

Navdih za gin v destilarni Petriot črpajo iz pestrosti slovenske pokrajine – belokranjske breze, prekmurske ravnice, kraške zemlje in vonja sena v rezkem alpskem zraku. Ti čudoviti plodovi in zelišča slovenske pokrajine so vtkani v avtentičen okus njihovih ginov. 

Ustanovitelji Petriot gina so si zadali cilj, da v svojih steklenicah ujamejo esenco slovenskih pokrajin. Na primer, Green George gin vsebuje brezovo vodo, šipek, kamilico in rman, ki odražajo raznolikost in bogastvo Bele krajine. Ta pristop ni zgolj marketinški trik, pač pa iskrena želja po ohranjanju slovenske naravne in kulturne dediščine.

Destilarna in postopek proizvodnje

Destilarna Petriot je mikrodestilarna slovenskega gina, ki se ponaša z visoko kakovostnim destilatom.

V proizvodnji uporabljajo več destilacijskih kotlov priznanih evropskih proizvajalcev. Medtem ko celotni proizvodni proces – od izbora surovin, tehtanja količin, pakiranja izdelkov – poteka ročno, so vsi koraki v postopku destilacije avtomatizirani. Ta avtomatizacija pa zagotavlja konstantno kakovost njihovih izdelkov.

Sistematičnost in ekološke sestavine

Razvoj novega okusa slovenskega gina Petriot traja nekaj mesecev.

Njihova ključna usmeritev pri proizvodnji gina sta sistematičnost, ki omogoča analitični pristop in natančno kontrolo nad kakovostjo, ter uporaba naravnih in ekoloških sestavin brez aditivov ali umetnih dodatkov.

Linije izdelkov

Vsaka steklenica slovenskega gina Petriot je polna sonca, ki ga oddajajo skrbno izbrane brinove jagode s slovenskega Krasa. Ginu dodajajo zelišča, ki jih poiščejo v Sloveniji, z njimi pa sestavljajo izvirne kombinacije okusov.

Bela krajina

Kot se za Belokranjce spodobi, je njihova prva serija ginov poklon Beli krajini, in to z dvema ginoma – Zeleni Jurij in Lepa Anka. Jurij in Anka sta prepoznavna lika iz belokranjske folklore, v življenje Belokranjcev pa sta tesno vpeta še dandanes.

Primorska

Druga serija avtentičnih slovenskih ginov Petriot se poklanja slovenskemu Primorju. Navdih za gina Adriana in Belin so našli v kotičku Jadranskega morja, kjer sonce in morje solinarjem že stoletja dajeta edinstveno Piransko sol in značilno mediteransko botaniko.

Slovenski gin Petriot torej ponuja vrsto edinstvenih ginov, vsakega s svojo zgodbo in okusom:

  • Green George (Zeleni Jurij) – ta aromatičen gin navdušuje z lokalnimi belokranjskimi sestavinami (brezova voda in šipek).
  • Adriana – prefinjen gin iz serije Slovenska Obala, ki je prejel dve zlati medalji na World Gin Awards 2024 v Londonu. Modra barva gina Adriana predstavlja sinje Jadransko morje. Ob dodatku tonika se zaradi cvetov metuljastega graha barva tega mamljivega gin tonica čarobno spremeni v vijolično.
  • Belin – drugi zmagovalec iz serije Slovenska Obala, prav tako nagrajen na WGA 2024.

TOP koktejli s Petriot ginom

Za vse ljubitelje gin tonica in drugih osvežilnih poletnih mešanic predstavljamo tri odlične kombinacije, ki bodo kot nalašč za prijetne poletne večere!

PETRIOT BEE’S KNEES

Čudovita kombinacija ravno pravšnjega ravnovesja sladkobe in kislosti. Okus: sladko-kisel.

Sestavine

  • 50 ml Petriot gin Green George
  • 20 ml svežega limoninega soka
  • 15 ml lipovega medenega sirupa
  • Nekaj kristalov soli

Dekoracija

  • Lupina limone

Priprava

Najprej pripravite medeni sirup tako, da v lončku na štedilniku raztopite mešanico lipovega medu in vode v razmerju 2:1 ter pustite, da se ohladi. Nato v mešalnik dodajte Petriot gin Green George, svež limonin sok, ohlajen medeni sirup in nekaj kristalov soli. Dodajte veliko ledenih kock in dobro zmiksajte, nato mešanico dvakrat precedite v ohlajen martini kozarec. Parfumirajte vrh z lupino limone in jo uporabite kot dekoracijo.

PETRIOT NEGRONI

Italijanski aperitiv po belokrajnsko. Klasični Belle Époque koktejl grofa Camilla Negronija v lažji različici z manj grenčine. Okus: grenak, intenziven.

Sestavine

  • 30 ml Petriot gina
  • 30 ml Martini Rosso
  • 30 ml Camparija

Dekoracija

  • Rezina sveže pomaranče (odsvetujemo limono)

Priprava

V kozarec dodajte nekaj kock ledu in čez led prelijte Petriot gin Green George, Martini in Campari. Premešajte z barsko žličko, da se zadosti razvodeni, nato za dekoracijo dodajte rezino sveže pomaranče. Če ne želite toliko poudariti grenčice, lahko del Camparija zamenjate s Aperolom.

BASIL SMASH KOKTEJL

Izrazito zelen koktejl s poudarjenim zeliščnim okusom. Okus: svež, zeliščen, kiselkast.

Sestavine

  • 50 ml Petriot gin Green George
  • 20 ml svežega limoninega soka
  • 15 ml sladkornega sirupa
  • Nekaj listov sveže bazilike

Dekoracija

  • List bazilike

V mešalniku zmešajte pest sveže bazilike, Petriot gin Green George, svež limonin sok in sladkorni sirup. Dodajte veliko ledenih kock in dobro zmiksajte. Mešanico dvakrat precedite in koktejl nalijte v viski kozarec, napolnjen z ledenimi kockami. Okrasite z listom bazilike.

Okusite Petriot gin in v vsakem požirku okusite Slovenijo!

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Slovenski gin Petriot je osupljiv primer, kako se lahko prepletata tradicija in sodobnost, da ustvarita izjemno pijačo, ki navdušuje ljubitelje žganih pijač doma in po svetu. V zadnjih letih je proizvodnja gina v Sloveniji doživela pravi razcvet, saj lokalni destilarji s svojim znanjem, inovativnostjo in spoštovanjem do narave ustvarjajo edinstvene izdelke, ki temeljijo na bogati dediščini in avtohtonih sestavinah.