Search
Close this search box.

Revitalizacija mestnega jedra Slovenj Gradca: Investicija v višini skoraj 7 milijonov evrov

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec se je sestal na 21. seji mestnega sveta. Vodil jo je župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Mestni svetniki so imeli na dnevnem redu štirinajst točk.

Najprej so se seznanili s predlogom investicijskega programa z naslovom Revitalizacija mestnega jedra Slovenj Gradec. Investicija se prijavlja na razpis Celostnih teritorialnih naložb (CTN). Investicija je ocenjena na 6.995.626,88 evrov z DDV in se bo fizično izvajala v letih 2026 – 2027. S strani Evropskega sklada za regionalni razvoj bo investicija sofinancirana v višini 4.573.791,10 evrov.

Predmet investicije je revitalizacija mestnega jedra z namenom učinkovitejše rabe prostora v urbanem območju ter spodbujanje trajnostne mobilnosti v strukturi dnevne mobilnosti prebivalstva. Investicija predstavlja celovito (prometno in urbanistično-oblikovalsko) rekonstrukcijo ulice in ceste – Glavni trg z vzpostavitvijo novih površin oz. bistvenim izboljšanjem obstoječih površin za pešce in kolesarje, vključno z izvedbo ukrepov za udobnost in privlačnost infrastrukture za pešce (ozelenitev/zasaditev površin, vodni elementi), brez zožitev profila za pešce ter sočasne izvedbe ukrepov za zmanjšanje količine motoriziranega prometa. V sklopu ureditve prometa se uvaja ureditev skupnega prometnega prostora (t.i. shared space).

Predmet investicije je tako revitalizacija mestnega jedra z namenom razbremenjevanja mesta Slovenj Gradec, kar pomeni umikanje mirujočega prometa, uvedbo alternativnih oblik dostopa in urejanje odprtih javnih mestnih površin. Z investicijo se dosega cilje trajnostne mobilnosti v okviru trajnostnih urbanih strategij ter cilje celostne prometne strategije.

Glavni razlog za investicijsko namero je zavedanje, da je potrebno jedro mesta preoblikovati, da bi
ga lahko meščani spet začeli v polni meri uporabljati, je prisotno že nekaj časa. Trenutna prometna ureditev zavira razvoj prebivalcem prijaznega in privlačnega urbanega središča. Problematika je
bila izpostavljena tudi ob izdelavi Celostne prometne strategije v Mestni občini Slovenj Gradec.

Vizija Slovenj Gradca je postati zeleno, privlačno in konkurenčno mesto, izboljšati pogoje ter
spodbujati aktivno dnevno mobilnost in priložnostno vsakodnevno gibanje za boljše zdravje v
občini, zagotavljanje dostopnosti za vse občane in obiskovalce ter prispevati k družbeni
vključenosti vseh, izboljšati prometno varnost – še posebej za najšibkejše udeležence.
Eden izmed
ukrepov, ki bodo prispevali k uresničitvi omenjenih ciljev, je tudi preureditev Glavnega trga, na
katerem se predvidi zgoščevanje dejavnosti, spremembo prometnega režima, ki bo v ospredje
postavil pešce in kolesarje, umestitev enotne urbane opreme ter programska usmeritev, ki bo
združevala različne dejavnosti ter ljudi različnih starostnih skupin.

Pri prenovi je glede na zgodovinski značaj prostora potrebno postopati zadržano, da s posegi ne preglasimo kvalitetne prostorske osnove, ki mora ostati temelj prepoznavnosti.

V nadaljevanju so prisluhnili poročilu o izvrševanju proračuna Mestne občine Slovenj Gradec v obdobju januar – junij 2024.  

Realizacija plačanih prihodkov v 1. polletju 2024 znaša 11.538.706,34 evrov, kar predstavlja 25,6% načrtovanih prihodkov, realizacija plačanih odhodkov pa 15.746.718,53 evrov oz. 23,1% načrtovanih odhodkov. Razlika med prihodki in odhodki v višini 4.208.012,19 evrov se pokriva iz stanja na računu, ki je konec leta znašalo 22.017.270,39 evrov. Gre predvsem za neporabljena sredstva za odpravo posledic škode po neurjih v letu 2023, ki jih je Mestni občini kot predplačilo za sanacijo nakazalo pristojno ministrstvo.

V 1. polletju smo realizirali še odplačilo glavnic kreditov v višini 813.521,04 evrov.

SILVA%20-%20SLIKA%201_1

Načrtovano zadolževanje v višini 2,8 mio evrov bomo realizirali v zadnjem kvartalu.

Realizacija posameznih kategorij prihodkov in odhodkov v prvih šestih mesecih 2024 v primerjavi s preteklim letom je naslednja:

SILVA%20-%20SLIKA%202_1

V realizaciji skupnih prihodkov ni bistvenih odstopanj.

Razlog za manjšo realizacijo tekočih odhodkov je dejstvo, da so račune za vzdrževanje cest in javnih površin z JP Komunala pobotali šele v mesecu avgustu 2024.

Manjša realizacija investicijskih odhodkov v prvem poletju pa je posledica velikih investicij, ki so se odvijale v prvem polletju 2023, zlasti gre za projekt ultrafiltracije in prizidek k OŠ Podgorje.

Sama dinamika izvajanja investicij, večinoma so investicije v polnem razmahu v poletnem in jesenskem času, ima vpliv na investicijske odhodke in tudi na transferne prihodke, ki prestavljajo sofinanciranje projektov s strani ministrstev po izstavljenih zahtevkih na podlagi predhodnih plačil izvajalcem investicij. Realizacija je zato običajno večja v drugi polovici leta, kar velja tudi za leto 2024.

V polnem teku so investicije za odpravo posledic škode po lanskoletnih neurjih, zato več kot polovico investicijskih odhodkov predstavljajo sanacije cest in plazov.

Vir: MO Slovenj Gradec

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec se je sestal na 21. seji mestnega sveta. Vodil jo je župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Mestni svetniki so imeli na dnevnem redu štirinajst točk.