Golobova pot bo obsegala 3.000 km in 40.000 višinskih metrov (mv) v 14. etapah po 200 km in do 3500 vm, pri tem pa bo obiskal tudi do 22 občin na dan. Njegova naloga med kolesarjenjem je osveščanje o celiakiji in težavah, s katerimi se bolniki s celiakijo soočajo v vsakdanjem življenju ter promovirati društvo Celiac – Življenje brez glutena. Na pot je krenil izpred Rotovža, 5. avgusta, kjer bo tudi cilj 18. avgusta.

Matjaž bo v 14 etapah obiskal vso Slovenijo. V svoji 5. etapi, ki bo potekala v petek, 9. 8. 2019, bo obiskal kar 18 občin in se ustavil tudi pri nas na Koroškem. Ob 12.45 uri bo njegov postanek v Črni na Koroškem, ob 14.40 v Mežici, ob 15.10 na Prevaljah, ob 15.25 ga boste lahko srečali na Ravnah na Koroškem, ob 15.55 v Dravogradu, ob 16.40 v Vuzenici, ob 16.45 na Muti, pot bo nadaljeval proti Radljam ob Dravi, kamor bo prispel ob 17.10 uri, ob 18.10 ga lahko srečate v Ribnici na Pohorju, ob 18.40 v Podvelki, njegova pot skozi Koroško pa se bo končala v Lovrencu na Pohorju ob 19.45 uri.
Njegovo trenutno lokacijo lahko sledite preko gps.blackblox.si, uporabniško ime: matjaz.g1@siol.net geslo: c10fd64307
Kaj je celiakija?

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki povzroča težave predvsem v tankem črevesju, kot so na primer nepojasnjene težave s prebavo, pogoste driske, bolečine v trebuhu, napet trebuh, slabokrvnost, napihnjenost, utrujenost, zaostajanje v rasti, težave s ščitnico, osteoporozo,…
Edino zdravilo je stroga vse življenjska brezglutenska dieta.
Bolnikom z diagnosticirano celiakijo povzroča težave zaužiti gluten, ki pa se nahaja v mnogih živilih. Zato potrebujejo bolniki s celiakijo posebej kontrolorino hrano, ki ni kontaminirana z glutenom. Najmanjši drobec vnesenega glutena je za njihovo telo kot bi vnesli »strup«. Razumevanje okolice do te res stroge diete je zelo skromno. Zato bo Matjaž s svojim kolesarjenjem v sodelovanju z Društvom Celiac – Življenje brez glutena ozaveščal širšo javnost o celiakiji in o izzivih bolnikov s celiakijo v vsakdanjem brezglutenskem življenju.

VIR: Društvo Celiac – življenje brez glutena