Search
Close this search box.

Regijsko Linhartovo srečanje gledaliških skupin Koroške danes v Slovenj Gradcu in Podgorju s podelitvijo posebnih priznanj

Že zadnjič vas danes vabijo na ogled dveh čudovitih predstav v okviru Regijskega Linhartovega srečanja gledaliških skupin Koroške.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Slovenj Gradec organizira danes, 29. maja 2024, regijsko Linhartovo srečanje gledaliških skupin Koroške. Dogodek bo potekal v Kulturnem domu Slovenj Gradec in Kulturnem domu Podgorje.

Ob 17.00 se bo v Kulturnem domu Slovenj Gradec predstavila Gledališka sekcija KPD Libeliče Kulturno prosvetno društvo Libeliče s predstavo Priložnostni zdravnik v režiji Simona Jerčič Pšeničnika.

Ob 20.00 bodo v Kulturnem domu Podgorje na oder stopili člani Gledališkega združenja Koroški deželni teater s predstavo ŽABE, kratka zgodovina nečesa v režiji Žige Medvešek.

Po zadnji predstavi bo podelitev posebnih priznanj regijske selektorice, Mateje Kokol.

Za izjemno igralsko stvaritev bodo priznanja prejeli:

  • Erika Breznik iz Gledališke skupine Kulturnega društva Kotlje, za svojo upodobitev čistilke Marije v predstavi Poroka čistilke Marije
  • Matic Krenker iz Gledališke skupine Kulturnega društva Avgust Hribar Dolič, za svojo upodobitev Demirja v predstavi Hotel
  • Marko Kogelnik iz Gledališke skupine Črneče, za svojo upodobitev Maksa v predstavi kaj potrebuje moški

Priznanje za scenografijo prejme Sergej Dolenc iz Gledališkega združenja Koroški deželni teater za scenografijo v predstavi Kje je Shakespeare?

Priznanje za medgeneracijsko povezanost ansambla prejmejo ustvarjalci predstave Moj ata socialistični kulak iz Dramske skupine KUD Staneta Sever Ribnica na Pohorju.

Priznanje za domišljijsko potovanje prejmejo ustvarjalke predstave Krojaček Hlaček, Dramska skupina Krojaček Hlaček iz OŠ Franja Goloba Prevalje, enota vrtec.

Linhartovo srečanje je festival ljubiteljskih gledaliških skupin v Sloveniji in zamejstvu. Namenjen je vsem ljubiteljskim gledališkim skupinam v Sloveniji in slovenskim skupinam v tujini. Na festivalu lahko sodelujejo tudi predstave skupin drugih etničnih skupin in manjšin, ki delujejo v Sloveniji, tudi če jih uprizarjajo v svojem jeziku. Pogoj je, da so vsi igralci ljubitelji.

Vse predstave si ogledajo strokovni spremljevalci, ki se po vsaki predstavi srečajo z ustvarjalno ekipo in pripravijo pisno oceno ter sestavijo program regijskih Linhartovih srečanj. Tam si predstave ogleda državni strokovni spremljevalec, ki izbere predstave za program državnega Linhartovega srečanja, ki bo med 19. in 21. septembrom 2024 v Postojni.
Ocenjuje se celovitost predstave, izbor teksta, izvirnost predstave, likovna celovitost predstave ter seveda kvaliteta interpretacije.

Vir: JSKD Slovenj Gradec

Dogodki

Že zadnjič vas danes vabijo na ogled dveh čudovitih predstav v okviru Regijskega Linhartovega srečanja gledaliških skupin Koroške.