Search
Close this search box.

Potekala je zanimiva razprava na temo “Štrekna – priložnost za koroški turizem”

Turizem smo ljudje in ta ponuja številne priložnosti. Včeraj, v četrtek, 20. junija 2024, ob 18. uri, se je pod organizacijskim okriljem Turističnega društva Slovenj Gradec, odvijala okrogla miza na temo priljubljene kolesarske poti Štrekna, ki postaja vse bolj zanimiv turistični produkt. Razprava je potekala v prostorih MKC Slovenj Gradec.

Spomnimo: Pred kratkim se je z uradno otvoritvijo odseka Velenje – Gornji Dolič odprla nova dimenzija Štrekne – ene izmed najlepših kolesarskih poti v Sloveniji, ki na skupni dolžini 35 km povezuje občine od Velenja do Dravograda. Pri Štrekni pa ne gre zgolj za medkrajevno in medobčinsko povezovanje, ampak tudi regijsko in državno. Štrekna zato odpira številne nove priložnosti za koroški turizem in koroško gospodarstvo.

Občinstvo je spremljalo zanimivo in živahno razpravo v kateri so sodelovali: Tilen Klugler, župan MO Slovenj Gradec, Uroš Rozman, predsednik Turističnega društva Slovenj Gradec, Doris Urbančič Vindiš, predstavnica Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Anja Vajde iz RRA Koroška d.o.o., Uroš Pajenk, v.d. direktorja JZ Spotur Slovenj Gradec, Žare Tomšič iz JZ Dravit Dravograd ter Tina Belina iz Zavoda za turizem Šaleške doline.

Uvodoma je spregovoril Peter Zajc iz RRA Koroška, Uroš Rozman predsednik TD Slovenj Gradec pa je predstavil nekaj primerov dobre prakse tako doma kot v tujini. Vsi sogovorniki so se strinjali, da je ključ za nadaljevanje uspešne zgodbe prav v povezovanju in sodelovanju. Razvile so se plodne ideje kako Štrekno postaviti še bolj na zemljevid Slovenije in izven domačih meja ter ji dodati nove vsebine ter razviti nova vabljiva doživetja. Vsem se je zdelo ključno tudi na ustrezne načine spodbujati turistične ponudnike, lokalne turistične organizacije ter druge deležnike, da bodo razvijali ter dodajali nove zgodbe ter doživetja, ki bodo pritegnila. Cilj pa mora biti, da turiste pritegnemo na način, da jih v regiji zadržimo več dni in da to niso le dnevni turisti.

V. d. direktorja JZ Spotur Uroš Pajenk je poudaril, da je Štrekna odlična priložnost za oživitev mestnega jedra Slovenj Gradec in da je frekvenca kolesarjev vedno večja. Uroš Rozman iz TD Slovenj Gradec pa je dodal, da se moramo zavedati, da je ta trenutek zelo “živa” in atraktivna tudi zato, ker se je prav pred kratkim zgodila otvoritev novega dela in da je na dolgi rok potrebno razmišljati kako to ohraniti. Z njim se je strinjal župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki je zagovornik dejstva, da so pri nas vsi turisti enakovredno obravnavani in hvaležni moramo biti za vsakega, ki nas obišče. Hkrati pa se strinja, da je ponudnike in vse ostale deležnike v turizmu potrebno spodbuditi, da bo na razpolago še več nastanitvenih kapacitet. Pomembno se mu zdi tudi, da ohranimo lepo neokrnjeno naravo. Doris Urbančič Vindiš, predstavnica Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je prisotne seznanila tudi z številnimi razpisi, ki se na državni ravni pripravljajo za prihodnje leto. Pozvala je k sodelovanju in povezovanju, saj močna mreža lahko doseže veliko več. Spomnila je tudi na novo strategijo razvoja turizma, ki se je pripravila v okviru STO-ja in ji je seveda potrebno slediti. Tam je zapisanih veliko želja, sredstva pa so omejena. Anja Vajde iz RRA Koroška je poudarila, da ne smemo pozabiti, da našo regijo sestavljajo tri doline ter da je pomembno, da znamo izkoristiti in enakovredno obravnavati prav vse turistične produkte v regiji. Da jih je potrebno povezati in destinacijo promovirati celostno. Smo pa zagotovo kolesarska destinacija in pomembno je, da kolesarski turizem izpolnjuje vse kriterije trajnostne naravnanosti in v to smer gre tudi trend. Tukaj imamo dober nastavek, a čaka nas trdo delo. Žare Tomšič iz JZ Dravit je spomnil tudi na lepe krožne poti in iz prve roke podal izkušnjo kolesarjenja po Štrekni, ki jo je prekolesaril že nekajkrat. Tina Belina iz Zavoda za turizem Šaleška dolina je dejala, da je turizem tek na neskončne proge ter da intenzivno delajo na dodatnih vsebinah, ki bodo še bolj oživila novo pridobitev, ki je po njenem mnenju zelo razgibana in resnično predstavlja velik potencial tako za Šaleško kot Koroško stran.

Okroglo mizo je moderirala Karin Potočnik. Ta pa je bila prelep pokazatelj dejstva, da so takšne razprave nujne in da lahko prinesejo tudi dobre rezultate. Končni sklep publike in govornikov v okviru razprave je, da bo potrebno pozabiti meje, stopiti skupaj in se povezati. Včerajšnje srečanje je bil začetek, ki ga je v prihodnje potrebno le nadgraditi ter poiskati skupne stične točke, ki bodo tudi turizem v regiji in izven nje dvignili na višjo raven. Za izvrstno pogostitev so poskrbeli v BeetBox-u Slovenj Gradec. Ti so ponosni lastniki trajnostnega znaka Zeleni ključ. Njihova predstavnica Nina Plestenjak pa je še enkrat več navdušila vse, ki so ob druženju razvajali svoje brbončice ob njihovih veganskih dobrotah.

Čestitke TD Slovenj Gradec za lep dogodek in prepričani smo, da bodo temu sledili še mnogi.

Naroči se
Obvestilo o
guest

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan
Dejan
7 dni nazaj

Štrekna Mislinja Velenje je postala idealna priložnost za vse turiste, ki se lahko čudijo najslabši cesti v državi ob njej in pod njo. Krivda za to gre vsem koroškim poslancem z Zanoškarjem na čelu, ki so v Lj hodili samo po plače in se skrivali takrat, ko so jih doma iskali organi pregona pol leta. A ne Zanoškar?

Turizem smo ljudje in ta ponuja številne priložnosti. Včeraj, v četrtek, 20. junija 2024, ob 18. uri, se je pod organizacijskim okriljem Turističnega društva Slovenj Gradec, odvijala okrogla miza na temo priljubljene kolesarske poti Štrekna, ki postaja vse bolj zanimiv turistični produkt. Razprava je potekala v prostorih MKC Slovenj Gradec.