Pretekli četrtek, ob 18. uri, je v prostorih v Muzeja Ravne na Koroškem, Na gradu 2, Ravne na Koroškem potekala zanimiva predstavitev kataloga Koroška košta, prehrambna dediščina treh dolin.
Koroška košta je projekt Koroškega pokrajinskega muzeja, ki se navezuje na razglasitev Slovenije za evropsko gastronomsko regijo leta 2021. S projektom izpostavljamo vsebine, ki so priložnost za ponovno odkrivanje raznovrstnosti, bogastva, znanja in okusov, značilnih za Koroško. Projekt temelji na trajnostnem razvoju, krepi promocijo prehrambne dediščine in spodbuja lokalno samooskrbo.
V katalogu s pripovedmi, recepturami in fotografijami predstavljajo 27 jedi, ki so tipično koroške, hkrati pa omenjajo skoraj 100 jedi, ki definirajo koroško košto. Prehrambno dediščino ustvarjamo ljudje, v katalogu tako predstavljajo 11 mojstrov koroške košte. Dodajajo še pedagoški program, ki so ga razvili ob razstavi ter katalog razstavljenih predmetov. Katalog krasijo fotografije vrhunskega fotografa Toma Jeseničnika.
Vir: KPM