Search
Close this search box.

Podjetnika pokupila velik del zemljišč ob trasi hitre ceste na Koroškem

Lokalna podjetnika sta v zadnjih letih kupila več zemljišč na trasi koroške hitre ceste pri Slovenj Gradcu.

Hitra cesta je na Koroškem še kako potrebna in več generacij Korošcev že dolgo čaka na cesto, ki bo regijo povezala z ostalimi deli Slovenije.

A v zadnjih dneh se pojavlja vse več prispevkov o tem, da sta lokalna podjetnika v zadnjih nekaj letih pokupila velik del zemljišč, ki se nahajajo na trasi hitre ceste v bližini Slovenj Gradca.

Kot poroča portal necenturirano.si, naj bi podjetnika Tomaž Ročnik in Mladen Dvornik v obdobju med leti 2020 in 2022  kupila več zemljišč na območju Slovenj Gradca, ki jih bo zdaj moral pred pričetkom gradnje ceste Dars odkupiti.  Skupaj sta Ročnik in Dvornik v preteklih letih kupila več kot 30 tisoč kvadratnih metrov zemljišč na lokaciji, kjer državni prostorski načrt predvideva gradnjo cestnega priključka Slovenj Gradec – jug.

Večino zemljišč sta poslovneža kupila skupaj, poraja pa se vprašanje, kako sta vedela, katera zemljišča kupiti. Javnosti v času njunega nakupa namreč še ni bilo znano, kje natančno bo šla trasa nove ceste, javna obravnava prostorskih aktov na odseku ceste med Slovenj Gradcem in Dravogradom se je začela šele junija letos, zemljišča pa sta Dvornik in Ročnik kupila že pred več leti.

Čeprav so načrti za gradnjo hitre ceste, znane kot tretja razvojna os, ki bo tekla med Velenjem in mejo z Avstrijo, znani že dolgo, pa trasa do letošnjega leta ni bila točno določena, niti javno objavljena. Zato se poraja vprašanje, od kod podjetnikoma informacije, da sta se odločila za nakup dotičnih zemljišč, ki bodo za realizacijo gradnje ceste in južnega priključka morala iz njunega lastništva preiti v lastništvo Darsa.

Ob tem je Andrej Čas, nekdanji župan Mestne občine Slovenj Gradec, na časnik Večer naslovil odprto pismo, v katerem je izpostavil problematiko gradnje južne obvoznice pri Slovenj Gradcu, saj bi se lahko z drugačno prometno ureditvijo izognili tako poseganju v kmetijska zemljišča kot odkupu zemljišč Ročnika in Dvornika. Podjetje Lineal je po predlogu MOSG projektiralo cenejšo različico priključka, na območju Bukovske vasi, ki bi bil pomaknjen na pobočje in bi s tem priključkom občutno zmanjšali stroške, je v svojem pismu poudaril Čas. A so na ministrstvih za okolje in infrastrukturo to zavrnili z obrazložitvijo, da je ”južni priključek na tej lokaciji najbolj učinkovit in omogoča neposredno redistribucijo prometa med obema prometnicama.”

Celoten prispevek portala necenzurirano.si lahko preberete TUKAJ.

Kako se bo razpletla zgodba z zemljišči podjetnikov Tomaža Ročnika in Mladena Dvornika, ki se nahajajo na trasi tretje razvojne osi, bomo spremljali tudi na našem portalu.

Vir: necenzurirano.si

6 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Zvestsebi
Zvestsebi
1 mesec nazaj

Na vseh nivojih se vidi kako je Slovenija prepredena z korupcijo in kriminalom. V takih primerih bi morala država z davčimi službami izvesti izredni ukrep 90% davka in bi bil hitro red. Sploh pa na občini in pristojnih službah nebi smeli dovoliti prodaje vsaj pet let od sprejetja prostorskega načrta in bi moral DARS imeti predkupno pravico. Seveda mora biti odkup za pošteno ceno.

Go.ahead
Go.ahead
1 mesec nazaj

Informacije so dobili pri projektantih trase ceste. .Naj nedo objavi imena.

Go.ahead
Go.ahead
1 mesec nazaj

Razveljavi se prodajne pogodbe. Naš Dars s plača zemljišča po ceni, po kateri s ti mojstri odkupili zemljišča od prvotnih lastnilov. Ker so odkupili po previsoki ceni, se od njih terja razliko do normalne tržne cene.
Kaj sploh delajo na Darsu, kako sta lahko dva jebi vetra, odkupila zemljišča, na trasah katere Darsovci določajo.

Kdo je tukaj nor?

Proti Darsu se vloži odškodninsko tožbo s stranii državljanov zaradi negospodarnega ravnanja z našim denarjem. Ali niso člani uprave n nadzorni svet odškodninsko odgovorni in jamčijo s svojim premoženjem?

Ker dopuščajo take pi*darije se jim pobere vse.

Volja
Volja
1 mesec nazaj

Itak, v stilu nekdanjega telefonskega pogovora med Snežićem in Janšo:…”HSE imamo pokrit.” Zdaj pa se norca iz javnosti delajo, češ kako draga je elektrika. Drugo, DARS je imel zgleda tudi nekako Snežić čez ali pa kdo drug, ki je računal na povračilo IJJa….Korupcija na kubik…Zdaj se NSI spet udija SDS..Pred leti je to vlogo “špilal” Jelinčić “plemeniti”, kipa je izginil s političnega odra.

Franci
Franci
1 mesec nazaj

Ročnik je zemljišča kupoval z denarjem Probanke, ki mu ga je priskrbela sestra Romana Pajenk in ga nikoli ni rabil vrniti. Bančno luknjo, ki so jo ustvarili “uspešni bančni managerji” smo pokrili davkoplačevalci. Če bi bili na Islandiji bi oba s sestro “gnila” v zaporu. Upam, da se nejde enkrat nekdo, ki bo te grdobije “vzel v svoje roke”, ker na koncu vse plača “amorfna gmota”, ki brez elite menda ne more obstajati!?!

Andrej Čas
Andrej Čas
1 mesec nazaj

v prispevku je veliko zmede in netočnosti. Komentirati želim le del, kjer novinar napačno prikazuje moja stališča. Nikoli nisem govoril o kakšnem priključku v Bukovski vasi. To je čista neumnost. Novinar portala Necnzurirano.si si je to Bukovsko vas ob svojem nepoznavanju geografije kar izmislil. Povzetek na vašem portalu je zmedo še povečal. Moj zapis v pismih bralcev v Večeru je na voljo na povezavi:
https://vecer.com/koroska/pismo-bralca-hitra-cesta-slovenj-gradec-dravograd-68-stavb-je-predvidenih-za-rusenje-2-10360558.
Andrej Čas

Lokalna podjetnika sta v zadnjih letih kupila več zemljišč na trasi koroške hitre ceste pri Slovenj Gradcu.