Search
Close this search box.

FOTO: Pihalni orkester Slovenj Gradec obeležil visoki jubilej 90. let z veličastnim koncertom

Bili smo priča pravemu glasbenemu popotovanju, ki je navdušilo vse, ki so praznovali v polni telovadnici Šolskega centra Slovenj Gradec s priljubljenim Pihalnim orkestrom Slovenj Gradec. Ta je že leta in leta nepogrešljivi del kulturnega utripa v lokalni skupnosti.

Vsaka življenjska pot je stkana iz edinstvene preteklosti. Življenjska zgodba tokratnih slavljencev pa je ena lepših zgodb, stkana iz niti glasbenega prijateljstva. Gre za pravo obliko medgeneracijskega sožitja – solidarnosti, ki je izjemna vrlina. Pihalni orkester Slovenj Gradec je nepogrešljivi del kulturnega utripa v MO Slovenj Gradec in igra vse od leta 1934 dalje.

V čast visokemu jubileju so sinoči, v nedeljo, 13. oktobra 2024, ob 17. uri, v novi telovadnici Šolskega centra Slovenj Gradec pripravili zares veličasten koncert.

Z njimi so praznovali mnogi obiskovalci in obiskovalke. Med njimi tudi župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki jim je namenil naslednje besede: “Spoštovani predsednik Pihalnega orkestra Slovenj Gradec Rudi Verovnik, ki to funkcijo opravlja že 37 let, spoštovani slavljenci – člani orkestra, spoštovano občinstvo v dvorani! Danes še posebno ponosno stojim pred vami kot župan mestne občine, ki se lahko pohvali z izjemno, kar 90-letno tradicijo pihalnega orkestra, katerega glasba nas spremlja ob številnih praznovanjih, slovesnostih in kulturnih dogodkih v lokalni skupnosti. Brez njih si v Mestni občini Slovenj Gradec ne predstavljamo več zgodnjega prvomajskega jutra, v juniju skupaj z orkestrom praznujemo rojstni dan naše domovine Slovenije in zakorakamo v Slovenjgraško poletje, z nami so, ko septembra praznujemo občinski praznik, pod to streho pa se zadnjič v koledarskem letu zberemo še za božič, ko obeležimo tudi dan samostojnosti in enotnosti. V želji, da orkestru zagotovimo boljše pogoje za delo, smo jim v letošnjem, zanje jubilejnem letu, zagotovili nove prostore za vaje: orkester se je iz Prve osnovne šole Slovenj Gradec preselil v trgovsko poslovni center Katica Ob visokem jubileju Pihalnemu orkestru Slovenj Gradec še enkrat iskreno čestitam, predsednika orkestra Rudija Verovnika pa prosim, naj pride na oder, da mu izročim priznanje mestne občine.” Pripravil pa jim je tudi posebno presenečenje oz. darilo. Njihovemu dirigentu Petru Valtlu je podaril nov podio, ki so ga posebej za to priložnost izdelali dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta – smer lesarski tehnik.

Pihalni orkester Slovenj Gradec je v svoji zavidljivi dobi delovanja dosegel mnoge uspehe, tako doma kot v tujini in so ambasadorji mesta Slovenj Gradec tudi po vsej naši lepi domovini Sloveniji in izven njenih meja. Sinočnji koncert je bil prava glasbena poslastica. Za vse prisotne je spregovoril tudi njihov predsednik Rudolf Verovnik, ki to funkcijo upravlja zavzeto že dolgih 37 let. Predsednik zveze slovenskih godb Boris Selko je zaslužnim podelil posebne častne križe. Prisoten je bil tudi direktor JSKD RS Damjan Damjanovič, ki je orkestru podelil zlato jubilejno priznanje sklada za 90 let delovanja. Značke Vinka Štruclja sta podelila Mihael Šuler vodja JSKD OI Slovenj Gradec in Andrej Breznik, predsednik Zveze kulturnih društev Slovenj Gradec. Glasbeni opus Vinka Štruclja obsega številna dela za različne inštrumentalno glasbene sestave, a večina med Slovenci ga pozna kot kralja godbenih koračnic.

Vrhunec večera je bil, kot se za rojstni dan tudi spodobi, ko je cela dvorana navdušenega občinstva orkestru zapela znano: “Vse najboljše, vse najboljše…” in v dvorano so pripeljali veliko torto. Voditeljica večera Anja Vajde je slavnostni koncert in praznovanje pospremila za konec z naslednjimi besedami: “Življenje je potovanje,
za katerega nihče ne dobi zemljevida.
Vsakdo potuje po svoje, in si sproti riše svoj zemljevid.
Vsaka risba je nov smerokaz za vse,
ki hodimo po poteh življenja.

Z glasbo, pravijo, pa se spomini ohranijo. Danes smo poslušali glasbo srca, vtkano v izjemno uspešno delovanje orkestra že častitljivih 90 let …Vse kar je lepo prehitro mine in poslavljamo se z najlepšimi željami našemu orkestru. Spoštovani godbeniki, kličem vam še na mnoga uspešna leta! Naš poklon in hvala vam za čudovit glasbeni večer.”

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Bili smo priča pravemu glasbenemu popotovanju, ki je navdušilo vse, ki so praznovali v polni telovadnici Šolskega centra Slovenj Gradec s priljubljenim Pihalnim orkestrom Slovenj Gradec. Ta je že leta in leta nepogrešljivi del kulturnega utripa v lokalni skupnosti.