Search
Close this search box.

Pestro in zabavno na Ravnah na Koroškem: 7-dnevna mladinska izmenjava Erasmus+ z Malto (FOTO)

Pretekli teden je bilo na Ravnah na Koroškem pestro in zabavno. Odvijala se je namreč 7 dnevna mladinska izmenjava Erasmus+, kjer so poleg slovenske mladine iz lokalnega okolja sodelovali še mladi iz Malte.

V današnjem času je individualna mobilnost posameznikov precej dostopna, zlasti mladim Evropejcem, vendar učna mobilnost še pridobiva na popularnosti, ko gre za preplet druženja, učenja, izmenjave izkušenj in mreženje med mladimi, ki jih druži enaka tematika.

Mladi, ki so se v času med 21. in 29. julijem 2024 udeležili mladinske izmenjave na Ravnah na Koroškem v okviru Erasmus+ projekta, so eno izmed svojih želj več kot uspešno dosegli.

Odlična koordinacija zaposlenih v oddelku turizma in mladinskih dejavnosti je pripeljala do več kot uspešno izpeljane mladinske izmenjave, saj se ta razen pisem zahvale prepozna tudi po iskrah v očeh, objemih in širokih nasmehov mladih.

“Mladinska izmenjava omogoča eni ali več skupinam mladih, da gostujejo pri skupini iz druge države in sodelujejo pri skupnem programu aktivnosti. Ti projekti vključujejo aktivno sodelovanje mladih in jim omogočajo, da odkrivajo različne družbene in kulturne stvarnosti in se jih začnejo zavedati, se učijo drug od drugega, razvijajo podjetniški duh in postajajo aktivni državljani,kot je poudaril vodja in organizator mladinske izmenjave Tim Kolar-Erat iz oddelka za turizem in mladinske dejavnosti ZKŠTM.

Poleg formalno predvidenih delavnic so bili mladi deležni tudi medgeneracijskega druženja (peka štrudla v Koroškem medgeneracijskem centru), urjenja fizične kondicije ter tudi razvijanja občutka za sobivanje z živalmi.

Vseh 7 dni izmenjave so se na Ravnah, drugod v Mežiški dolini in tudi po Sloveniji odvijale delavnice na temo aktivnosti na prostem, naravovarstva, kulture, kulturne dediščine, kulinarike in turizma, natančneje projekt z imenom ”GenZ Takes a Stand in the Outdoors”. Različna društva in organizacije, predvsem na Ravnah in v okolici so aktivno sodelovale pri organizaciji številnih delavnic mladinske izmenjave, mladi so se med drugim preizkusili v peki štrudla v Koroškem medgeneracijskem centru, odkrivali mesto, obiskali fizioterapijo za pse Dogs4motion (Primož Gams je organiziral zelo poučno delavnico), prisluhnili delavnicam Kluba Koroških študentov, imeli športni dan v športnem centru Ravne, odkrivali čare Uršlje gore (domače kosilo na gori ter peka šmorna, predstavitev čebelarstva), uživali v Koroškem kulinaričnem dogodku (degustacija tradicionalne Koroške kulinarike), mladi so imeli delavnico osebnostne rasti in poučevanja o naravi in njeni biodiverziteti na Navrškem vrhu s Tjašo Gorenc, v prostem času so se nekateri mladi spustili po najdaljši jeklenici v Sloveniji, obiskali čare podzemlja Pece ter obiskali druge kraje po Sloveniji – ekskurzija v Ljubljano, ekskurzija na Bled, Bohinj, Kranjsko goro, Zelence, …

Letošnjo izvedbo mladinske izmenjave Erasmus+ je ZKŠTM organiziral kot partner gostitelj – Tim Kolar-Erat:V ta namen smo se uspešno povezali s partnersko organizacijo SPYS (Salesian Pastoral Youth Service) iz Malte. Zgodba o prijavi in organizaciji skupnega projekta se je pričela odvijati lansko poletje na severu Finske, kjer smo se udeležili treninga, kako se mrežiti in kakovostno organizirati mladinske projekte. Prav aktivna udeležba na mednarodnih projektih – izobraževanjih, treningih, nam, mladinskim delavcem, kot tudi mladim, odpre okno v svet. Tako smo lahko letos gostili mladinsko izmenjavo, kjer smo (poleg mladih iz Malte), dali prednost predvsem mladim iz lokalnega, domačega okolja. Skupaj nas je bilo 37 mladih. V ta namen smo se uspešno povezali s šolskim centrom Ravne (z gimnazijo Ravne), s tamkajšnjim oddelkom za evropske projekte Erasmus+, kjer smo omenjeni projekt predstavili srednješolcem, ti so se z veseljem odzvali in potrdili svojo udeležbo na mednarodnem projektu”.

Tudi na prihodnje prijavne roke bodo prijavili številne nove projekte, ki so plod idej in znanja mladih, ki prihajajo iz lokalnega okolja. Ker si želijo, da bi se podobnih projektov tudi v prihodnje udeležilo čim več mladih iz lokalnega okolja, so pričeli ustvarjati ”mladinsko bazo”, skupino, kamor vabijo ter vključujejo vse mlade, zainteresirane iz lokalnega okolja za neformalno učenje ter učne mobilnosti doma in po svetu. ”Mladinska baza” tako uspešno živi, povezani so s številnimi društvi in organizacijami v občini in v regiji (Gimnazija Ravne, KKŠ, KMKC Kompleks, Taborniki, Mladinski svet Ravne, …).

Mladim iz lokalnega okolja na tak način olajšajo pot do participacije in aktivne udeležbe na mednarodnih projektih ter jih spodbujajo za še močnejše kulturne, športne in ostale interakcije z vrstniki iz ostalih delov Evrope. Saj veste, na mladih svet stoji!

Besedilo: Tim Kolar-Erat, ZKŠTM Ravne na Koroškem

Fotogalerija

Dogodki

Pretekli teden je bilo na Ravnah na Koroškem pestro in zabavno. Odvijala se je namreč 7 dnevna mladinska izmenjava Erasmus+, kjer so poleg slovenske mladine iz lokalnega okolja sodelovali še mladi iz Malte.