Odpoklic piščančjega fileja zaradi prisotnosti salmonele
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani trgovske verige ENGROTUŠ d.o.o., Cesta v Trnovlje 10a, 3000 Celje, obveščena o izvajanju odpoklica piščančjega fileja zaradi prisotnosti bakterije Salmonelle sp. serovar Enteriditis.
Podatki o živilu:
- Trgovsko ime: PIŠČANČJI FILE VP
- Pakiranje: Vakuumsko pakiranje, na kos , različne teže
- Serija / LOT: 6350219197
- Rok uporabe: 18. 2. 2022
- Država porekla: Poljska
- Proizvajalec: ANIMEX FOODS SP. Z.O.O.
Odpoklic kakava zaradi presežene vrednosti aflatoksinov
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani izvajalca dejavnosti Mercator d.d., Ljubljana, obveščena, da izvaja v svojih poslovalnicah odpoklic kakava zaradi presežene vrednosti aflatoksinov.
Podatki o živilu:
- Ime živila: Bio presni kakav Criollo
- Pakiranje: v prahu; 200 g
- Rok uporabnosti: 04.2023
- Lot: 4225
- Črtna koda: 7750310000391
- Dobavitelj: Prema d.o.o.
“Aflatoksini so mikotoksini (iz grščine “mykes” plesen, “toxikon” strup). Najpogosteje se pojavljajo v živilih in krmi s področij z vročim in vlažnim tropskim ali subtropskim podnebjem. Izločajo jih predvsem dve vrsti plesni: Aspergillus flavus in Aspergillus parasiticus. Za aflatoksine je znano, da so genotoksični in rakotvorni, zato si moramo prizadevati, da smo jim izpostavljeni v najmanjši možni meri,” navjajo na NIJZ.
Odpoklic dimljenega lososa s trga zaradi prisotnosti listerije
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani izvajalca dejavnosti E.Leclerc, Rudnidis d.o.o., Ljubljana, obveščena o izvajanju odpoklica dimljenega lososa s trga zaradi prisotnosti listerije (Listeria monocytogenes).
Podatki o živilu:
- Ime živila: DIMLJEN LOSOS
- Blagovna znamka: Marque Repere, Ronde des mers
- Opis pakiranja: 4 rezine; 80 g
- EAN koda: 3564700128084
- Rok uporabe: 6. 3. 2022
- Dobavitelj: Scamark
Po podatkih NIJZ je Listerija (Listeria monocytogenes) paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih. Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. Več si lahko preberete TUKAJ.
Potrošnikom svetujejo, da omenjenih živil ne zaužijejo, temveč jih zavržejo oziroma vrnejo na mesto nakupa.