Search
Close this search box.

Oddajni center Plešivec praznuje 60 let

Oddajni center Plešivec je drugi najvišje ležeči ter v vseh letnih časih najtežje dostopen oddajni center RTV Slovenija. Nahaja se na meji med Koroško in Štajersko na nadmorski višini 1699 m. Že 60 let skrbi za nemoten prenos signala in posreduje televizijske in radijske programe poslušalcem in gledalcev severovzhodne Slovenije.

Uradni datum začetka delovanja OC Plešivec je 12. oktober leta 1964, čeprav so dogovor o začetku postavitve oddajnega centra sklenili že leta 1959. Do danes je oddajni center doživel več sprememb in posodobitev, saj se mora odzivati na izzive sodobnega časa in zahteve sodobne tehnologije. Več o zgodovini oddajnega centra Plešivec si lahko preberete tukaj.

Oddajni center je ves čas v nenehnemu razvoju, posodabljanju, vzdrževanju tehnoloških naprav, s čimer zagotavljamo čim višjo kakovost naših storitev. Oddajni center služi tako za posredovanje nacionalnih, regionalnih in zasebnih radijskih in televizijskih programov, njegove prostore in storitve pa koristijo številni drugi uporabniki (Telekom, mobilni operaterji, ELES, elektro podjetja, reševalci, MNZ, MORS, Kontrola zračnega prometa Slovenije, GRS, radioamaterji in drugi).

Čeprav so nekoč za nemoteno delovanje centra skrbele stalne posadke, pa je že od leta 2012 oddajnik avtomatiziran in večino časa nadzorovan na daljavo. Danes se nadzor in vzdrževanje izvaja iz Področnega centra Celje. »Avtomatizacija prihaja v vse segmente delovnih procesov, kar ima določene prednosti, predvsem večjo prilagodljivost in manjše stroške. Omogoča avtonomno delovanje in daljinski nadzor pod pogojem, da so naprave temu primerno prilagojene. Kljub temu da se določene nepravilnosti ali okvare lahko rešijo na daljavo, je za odpravo napake večkrat potreben fizičen poseg naših inženirjev,« poudarja Roman Matko, vodja oddajnika Plešivec.

Vseeno so spomini, ko so oddajničarji na Plešivcu preživeli veliko časa, še kako živi: »V obdobju oddajnega centra s stalno posadko nam je bil to drugi dom, kjer smo preživeli teden dni ali več (zaradi nedostopnosti v zimskem obdobju). To delovno mesto lahko primerjamo z delom svetilničarja na osamljenem otoku ali vremenarji na Kredarici. Poleg delovnih zadolžitev si obkrožen z naravo, ki ti nudi lep razgled in gorske prostoživeče divje živali ali pa nasprotno -večdnevno meglo ter poletne nevihte s strelami, ki udarjajo v oddajni stolp. Vse pa ima svoj čar, ki si ga izbereš sam,« se spominja Roman Matko.

Ob praznovanju 60-letnice je Natalija Gorščak, predsednica Uprave RTV Slovenija, poudarila“Z velikim ponosom obeležujemo 60. obletnico oddajnega centra Plešivec, katerega začetek predstavlja pomemben mejnik v našem delovanju. Z oddajnim centrom že šest desetletij skrbimo za zanesljiv prenos signala v severovzhodni Sloveniji, kar potrjuje našo zavezanost kakovostnemu in dostopnemu oddajanju. Hvaležni smo vsem, ki so prispevali k temu uspehu, in se veselimo prihodnjih izzivov.«

Andrej Trojer, vodja enote Oddajniki in zveze na RTV Slovenija, pa izpostavlja, da so za uspeh in stabilno delovanje ključni požrtvovalni sodelavci: »Pred 60 leti je točno na tem mestu zaživelo nekaj več kot le tehnična infrastruktura. Zautripalo je srce oddajnega centra, ki kljubuje najtežjim silam narave in s svojim valovanjem sega od Tržaškega zaliva do Prekmurja in še do naših zamejcev na Koroškem. Oddajnik Plešivec je eden najtežje dostopnih v državi, a ravno zato je postal simbol slovenskega značaja: trdnosti, predanosti, vztrajnosti – in neizmerne volje mojih, naših, vaših sodelavcev.«

Vir: rtvslo.si

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Oddajni center Plešivec je drugi najvišje ležeči ter v vseh letnih časih najtežje dostopen oddajni center RTV Slovenija. Nahaja se na meji med Koroško in Štajersko na nadmorski višini 1699 m. Že 60 let skrbi za nemoten prenos signala in posreduje televizijske in radijske programe poslušalcem in gledalcev severovzhodne Slovenije.