Search
Close this search box.

Obilne padavine v soboto: Oranžni alarm izdan tudi za Koroško

Arso napoveduje močne nalive in obilnejše padavine, ki se bodo na severu države pričele že v noči iz petka na soboto, ter nadaljevale v soboto po celi državi.
Fotografija je simbolična

Sončno vreme in precej visoke temperature so nas v zadnjih dneh dodobra pregreli v enem izmed najdlje trajajočih vročinskih valov, zabeleženih v Sloveniji. Zdaj pa nas v noči iz petka na soboto, 20. julija 2024, čaka precejšnja sprememba vremena, saj se obetajo nevihte z obilnejšimi padavinami.

Predvsem na severu države, tudi na Koroškem, lahko v razmeroma kratkem času pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, zaradi česa je pričakovati močnejši porast manjših rek in hudournikov.

Danes bo do popoldneva še relativno suho in vroče, proti večeru pa bodo začele nastajati nevihte. Te se bodo okrepile ponoči in se v soboto od zahoda in severa postopno razširile nad vso državo.

Močni nalivi, ki jih meteorologi pričakujejo na severu Slovenije, bodo tokrat predstavljali največjo nevarnost, saj se bodo zaradi šibkih višinskih vetrov lahko dalj časa zadrževali na določenih območjih. Kot napovedujejo na Agenciji RS za okolje, lahko na severu in severovzhodu, kamor spada tudi Koroška, v nekaj urah pade več dežja, kot ga običajno pade v mesecu dni. Kljub temu, da je za nami precej sušno obdobje, pa lahko obilne količine padavin povzročijo poplave.

“Situacija je potencialno nevarna, zato bomo po potrebi vremensko opozorilo zaostrili,” so napovedali na Arsu, zato so za celotno državo izdali oranžno opozorilo.

Simulacije meteoroloških modelov napovedujejo, da se pričakuje najobilnejše padavine v severni polovici Slovenije, a je težko napovedati točne lokacije konvektivnih pasov z obilnimi padavinami.

Foto: Neurje.si

Največ padavin gre pričakovati v noči iz petka na soboto in zaradi tega lahko naraščajo hudourniški vodotoki in manjše reke, zlasti v severni in osrednji državi, pa tudi v ostali delih Slovenije.  Na teh območjih lahko pride do poplavljanja ob hudourniških strugah in manjših rekah, poplavljajo pa lahko tudi padavinske in zaledne vode v več delih države. Zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov so na Arsz izdali posebno vremensko napoved za območje Koroške, Gorenjske in Savinjske. Pričakujejo, da lahko na teh območjih pade med 50 do 100  milimetrov dežja, lokalno celo več, saj bo glavnina padavin padla v manj kot 12-ih urah.

Kljub temu, da bo največ nalivov preko noči, se bodo padavine nadaljevale tudi v soboto zjutraj in dopoldan, pričakovati pa je tudi padec temperature. V soboto temperature v večjem delu Slovenije predvidoma ne bodo presegale 25 stopinj Celzija, s čimer se končuje en najdaljših vročinskih valov od začetka meritev.

Vir: 24ur.com

Dogodki

Arso napoveduje močne nalive in obilnejše padavine, ki se bodo na severu države pričele že v noči iz petka na soboto, ter nadaljevale v soboto po celi državi.