Search
Close this search box.

Ob mednarodnem dnevu piva povezovanje njegovih ljubiteljev in pridelovalcev

Fotografija je simbolična

Po podatkih statističnega urada so gospodinjstva v Sloveniji leta 2022 za pivo v povprečju porabila 137 evrov oz. 57 evrov na člana gospodinjstva. Junija letos je bilo pivo v primerjavi z lanskim junijem dražje za 1,5 odstotka. Povprečna drobnoprodajna cena litra piva je lani znašala 3,51 evra, medtem ko je bila predlani 1,93 evra.

V Sloveniji je leta 2022 delovalo 69 pivovarn ali skoraj petkrat toliko kot leta 2008. V tem obdobju se je prihodek od prodaje piva na drobno povečal za skoraj tretjino na nekaj več kot 200 milijonov evrov.

Slovenija je lani izvozila za skoraj 32 milijonov evrov piva, od tega največ, in sicer 36 odstotkov, na Hrvaško. Od tam ga je tudi največ uvozila, in sicer 45 odstotkov vsega uvoza. Vrednost piva, uvoženega s Hrvaške, je dosegla za skoraj 36 milijonov evrov.

Največji pivovarni v Sloveniji sta v Ljubljani in Laškem. V teh dveh krajih najdemo tudi edini Pivovarniški ulici v državi – v Ljubljani ima ulica šest, v Laškem pa tri hišne številke.

Prvi petek v avgustu kot svetovni dan piva zaznamujemo od leta 2007. Praznujejo ga skoraj povsod po svetu, posvečen pa je ljubiteljem in pridelovalcem piva ter lastnikom pivnic in drugih lokalov.

Ob tej priložnosti bodo člani Združenja slovenskih pivovarn, ki povezuje velike in male slovenske pivovarne, organizirali dogodek, ki bo potekal v Savinjski pivovarni v Petrovčah. Kot so sporočili iz združenja, bodo na njem poseben poudarek namenili dvigu kulture pitja piva, zmernemu in odgovornemu uživanju alkohola, izboljšanju ugleda sektorja pivovarstva ter povezavi s ključnimi turističnimi produkti države.

Mednarodni dan bodo zaznamovali tudi v Žalcu ob prvi fontani piva na svetu, kjer se bodo na tradicionalni prireditvi Krigl Fest predstavili lokalni pivovarji. Poleg degustacij piva bo festival ponudil tudi glasbene nastope, kulinarične specialitete in druge aktivnosti.

Vir: STA

Dogodki