Search
Close this search box.

Nova Trim steza na Ravnah bo prispevala k še bolj zdravemu življenjskemu slogu (FOTO)

17. oktobra 2024 je v občini Ravne na Koroškem potekal poseben dogodek, na katerem so slovesno predali v uporabo prenovljeno in modernizirano TRIM STEZO – Plac za vse generacije.

Idejo za obnovitev Trim steze na Ravnah na Koroškem je podprlo podjetje Lidl Slovenija – v sklopu pobude »LIDL ZA VITALNO SLOVENIJO«, ki je vse slovenske občine povabilo k oddaji predlogov za donacijsko (so)financiranje lokalnih infrastrukturnih projektov, ki spodbujajo in krepijo gibanje ter zdrav življenjski slog lokalnega prebivalstva. Na povabilo se je odzvala skoraj tretjina vseh slovenskih občin, skupno so prejeli več kot 80 predlogov projektov. Med izbranimi predlogi je bil za financiranje z Lidlovo donacijo izbran tudi projekt »Trim steza – Plac za vse generacije« občine Ravne na Koroškem. S pobudo želijo spodbujati vitalnost Slovenk in Slovencev s podporo projektom, ki aktivno ustvarjajo možnosti za bolj zdrav način življenja prebivalstva in različne generacije spodbujajo h gibanju. Trim stezo so ponovno vzpostavili Mladinski svet Ravne, NIJZ in Občina Ravne na Koroškem.

In tako je svoj dom dobil tudi Trimček Gušti, ki ga je oživila Kaja Vreš in ki ga krasijo svedrasti lasje – žareči jekleni ostružki iz Železarne Ravne, jeklena volja, lipov list, simbol našega kraja in kar vabi, da se mu pridružimo po poti do gibanja in miganja ter igranja. Tudi ime nosi ponosno po nekdanjem imenu trga Guštanj in nas nagovarja, da obiščemo kotičke oz. kot jim pristno koroško rečemo ‘place’, in sicer: plac za gibalno ovirane, plac za starejše, plac za migat, plac za dušo, plac za špilat, plac za najmlajše, in celo plac ljubezni ima za nas.

Predsednica Mladinskega sveta Ravne in gonilna sila projekta Tara Ledinek je ob dogodku povedala: »Od zamisli, ki se mi je utrnila na popoldanskem sprehodu skozi gozd po takrat že od zoba časa, neurij pa žal tudi človeške roke uničeni trim stezi, do danes, je minilo vsaj dve leti. Sprva je bila ideja zgolj to, ideja, tiha želja, upanje. Nato je, ko sem jo predstavila Občini Ravne, postala seme, ki pa je lahko v današnji cvet zraslo zgolj s pomočjo donacije podjetja Lidl Slovenija. Naj se mu ob tej priložnosti za to iskreno zahvalim. A kot roža ne raste brez vode in skrbi, tudi trim steza ne bi brez dela vseh nas, ki smo dobro leto, ne bom se zlagala, če rečem, dihali z njo, za njo in tudi na njej.«

»Veseli me, da smo lahko v Lidlu Slovenija z donacijo podprli ta izjemen projekt, ki je pomembna pridobitev ne le za občino Ravne na Koroškem, temveč za širšo lokalno skupnost. Projekt kaže na dolgoročno vizijo in strategijo vaše občine za spodbujanje gibanja in zdravega načina življenja občanov. Bistvo pobude ‘Lidl za vitalno Slovenijo’, je namreč  prav spodbujanje aktivnega življenjskega sloga, športa in rekreacije, kar je tudi eno od poslanstev naše strategije sponzorstev in donacij,« je ob otvoritvi trim steze povedal Klemen Nunčič, regionalni vodja prodaje v Lidlu Slovenija.

Po uvodnem nagovoru in glasbeni točki Tinkare Štern, učenke 5. razreda OŠ Prežihovega Voranca, je župan dr. Tomaž Rožen s ponosom izpostavil pomen prenove trim steze: “Z velikim veseljem namenu danes ponovno predajamo ‘Trim stezo – Plac za vse generacije’. Ponosni smo, da smo ob podpori podjetja Lidl Slovenija, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje Območne enote Ravne, in predvsem z veliko zavzetostjo Mladinskega sveta Ravne, na čelu s predsednico MSR dr. Taro Ledinek, uspeli obnoviti ta prostor, ki je eden ključnih za spodbujanje gibanja in zdravja v naši skupnosti. Trimček Gušti, ki danes začenja svojo pot, nas vabi, da se pridružimo gibanju in uživamo v naravi. Prepričan sem, da bo ta steza postala priljubljen prostor za vse generacije, njihov preplet, in spodbudila zdrav življenjski slog. Umeščena je ob rob Športnega centra, streljaj iz centra mesta in je priljubljeno mesto mnogih soobčank in soobčanov.”

Otroci iz Vrtca Ravne, enote Solzice, so obogatili dogodek s svojim nastopom, po simboličnem odprtju z odkritjem naslovne table projekta so se obiskovalci podali na sprehod po celotni trasi trim steze, kjer so spoznali različna orodja, ki bodo omogočila aktivno preživljanje prostega časa za vse generacije. Pri dogodku so sodelovali: Društvo invalidov Mežiške doline, Društvo paraplegikov Koroške, Društvo upokojencev Ravne, Koroški medgeneracijski center KMC, osnovnošolci iz OŠ Prežihovega Voranca iz projekta Zdrava šola in Zdravo mesto, dijaki Gimnazije Ravne in Srednje šole Ravne iz programa Mladi za starejše, Vrtec Ravne, enota Solzice in ZKŠTM Ravne.

Projekt je v sklopu pobude Lidl za vitalno Slovenijo podprl Lidl Slovenja s 65.000 € (kolikor je bila vrednost projekta), izvajalci: Prizma Les d. o. o., Javno komunalno podjetje Ravne na Koroškem d. o. o.  in ELES d. o. o.

Občina Ravne na Koroškem se zahvaljuje podjetju Lidl Slovenija, vsem partnerjem, sodelujočim in obiskovalcem, ki so prispevali k uspehu tega projekta. Prepričani so, da bo prenovljena trim steza pozitivno vplivala na zdrav življenjski slog vseh občanov in postala priljubljen prostor za druženje in gibanje.

Vabljeni k obisku.

FOTOGALERIJA:

Vir: Občina Ravne na Koroškem

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
17. oktobra 2024 je v občini Ravne na Koroškem potekal poseben dogodek, na katerem so slovesno predali v uporabo prenovljeno in modernizirano TRIM STEZO – Plac za vse generacije.