Search
Close this search box.

Na Sv. Primož na Pohorju v Vuzenici bo ta konec tedna veselo

V nedeljo bodo na Sv Primožu na Pohorju obeležili praznovanje lepe nedelje s slovesnim odprtjem Kmečkega etno muzeja. Za zabavo bodo poskrbeli Srčni muzikanti.

To nedeljo, 7. julija 2024, od 10. ure dalje, bo na Sv. Primožu na Pohorju potekala “lepa nedelja“. Ob 10. uri boste priča sv. maši.

Po sv. maši (predvidoma okoli 11.30) bodo slovesno odprli Kmečki etno muzej v obnovljenem gospodarskem poslopju ob župnišču. Muzej predstavlja kmečko življenje in predmete, ki so jih uporabljali za vsak dan. Večina eksponatov je s Škrubejeve domačije in predstavljajo izjemno bogato zapuščino. Muzejsko zbirko sta v sodelovanju z Občino Vuzenica postavila Branko Nabernik in Maks Viher.

Od 12.30 pa bo pri Domu krajanov praznovanje 25. obletnice Turistično športnega društva Sv. Primož – Šentjanž in zabava s Srčnimi muzikanti.

Spomnimo. Etnološka zbirka na Sv. Primožu na Pohorju je nastala pod pokroviteljstvom Občine Vuzenica. Tamkajšnji župan Franjo Golob je prisluhnil želji krajanov po nastanku takšne zbirke v tem prostoru in jo tudi finančno podprl. Zamisel, ki je stara že celih 40 let, se je končno uresničila. Osnova za realizacijo je bila podana, ko je Občina Vuzenica pristopila k projektu obnovitve vaškega jedra na Sv. Primožu. V sklopu tega projekta je bil obnovljeno tudi župnijsko gospodarsko poslopje, kjer so nastali primerni prostori za postavitev zbirke.

Oblikovanje in izvedbo zbirke sta prevzela domačina Branko Nabernik in Maks Viher, ki sta tudi sama velika ljubitelja kulturne dediščine na podeželju. Po zaslugi družine Šmid – Lebičevih, ki je muzeju dala na razpolago opremo iz ene najbolj ohranjenih kmečkih hiš iz preteklosti – s Škrubejeve  domačije, pa so lahko zbirko naslonili na konkretno življenje obstoječe kmetije.

Namen zbirke je čimbolj verodostojno prikazati način življenja pohorskega kmeta v preteklosti. Poudarek je na predmetih, ki so jih še do nedavnega uporabljali na tej kmetiji.

Vabljeni!

Vir: TIC Vuzenica

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
V nedeljo bodo na Sv Primožu na Pohorju obeležili praznovanje lepe nedelje s slovesnim odprtjem Kmečkega etno muzeja. Za zabavo bodo poskrbeli Srčni muzikanti.