Search
Close this search box.

Na srečanju folklornih skupin v Črni na Koroškem bodo zaplesali tudi aktualni državni prvaki

Danes bodo v Črni zaključili 68. Koroški turistični teden s prireditvijo Na gaudi se dobimo: Srečanje folklornih skupin.

V nedeljo, 18. avgusta 2024, se bodo poustvarjalci ljudskega plesa, glasbe, petja in šeg ponovno srečali na tradicionalni »gaudi«, ki jo v času turističnega tedna že več kot dve desetletji pripravljajo domači folklorniki, člani Folklorne skupine KD Gozdar Črna na Koroškem, ob podpori Občine Črna na Koroškem in Zveze kulturnih društev Črna na Koroškem.

Srečanje tokrat ne bo mednarodno, bodo pa obiskovalci zagotovo priča novemu slovenskemu valu folklornega ustvarjanja prek izjemno kvalitetnih folklornih skupin iz različnih pokrajin, so prepričano organizatorji. V Črno na Koroškem namreč pridejo tudi trenutno najboljši v državi, člani Folklorne skupine ŽKUD Tine Rožanc – mladi, ki so junija slavili na državnem tekmovanju folklornih skupin. Poleg koroških plesov pa bodo lahko obiskovalci videli še plese Prekmurja, Gorenjske in Bele Krajine v folklornih kostumih, značilnih za te kraje. Na prireditvi, ki jo imenujejo Na gaudi se dobimo, se bodo poleg državnih prvakov in organizatorjev predstavili še Folklorno društvo Prekmurje Lendava, Folklorna skupina Juliana, Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc – veterani, Metliška folklorna skupina Ivan Navratil in Folklorna skupina Blagovna.

Srce prireditve bo kot vsako leto začelo biti v pravih ritmih ob 15.00, ko se bo skozi Črno sprehodila povorka vseh sodelujočih folklornih skupin, ki se bodo v centru pri spomeniku predstavile s kratko plesno predstavitvijo. Nakar se bo ob 16.00 dogajanje ob besedah moderatorke Janje Širnik nadaljevalo v dvorani tamkajšnjega kulturnega doma, kjer bodo člani domače skupine prejeli tudi Maroltova odličja. Še pred uradnim začetkom prireditve pa bo sodelujoče skupine sprejela in pozdravila črnjanska županja mag. Romana Lesjak.

Pred letošnjo gaudo je predsednica KD Gozdar Duša Komprej povedala, da jo veseli, da se bodo folklorniki spet družili v Črni na Koroškem, kjer jim je lanska ujma odplaknila turistični teden in vse dogodke, ki bi se v desetih dneh odvili v kraju. Poudarila je, da je tokratna prireditev »drugačna«, saj skupin niso iskali z razpisom, ampak so k sodelovanju povabili najprej vse tiste, ki so jim po lanskih poplavah priskočile na pomoč bodisi finančno ali pa s fizičnim delom pri sanaciji poplavljenih območij, za kar so jim po njenih besedah izredno hvaležni. »Vsi, ki so nam pomagali, se žal te prireditve zaradi dopustov ne bodo uspeli udeležiti, bodo pa v Črno prišli jeseni, na še eno našo tradicionalno prireditev Od jabke do mošta, kjer bo prav tako veselo je dodala.

Luka Kropivnik, ki je prve plesne korake osvojil ravno pri »Gozdarjih«, kjer še zdaj pomaga pri organizacijskih zadevah, aktivno pa sodeluje tudi pri strokovnem svetovanju v okviru festivala »Na gaudi se dobimo«, pa je ob tem povedal: »Letos bomo v okviru festivala videli dve skupini, ki sta dosegli državni nivo, nekaj drugih skupin pa dober regijski nivo v okviru folklornih revij, ki jih organizira JSKD. V prihodnosti si želimo, da bi folklorni festival »Na gaudi se dobimo« postal sinonim za festival s kakovostnim in zanimivim tematskim programom, ki bo privabil obiskovalce iz cele Slovenije.«

Dogodek bo ponovno pokazal bogastvo slovenske folklorne dediščine, ki jo bodo v Črni ponosno ohranili in predstavili obiskovalcem iz vse Slovenije, vabljeni, da se ga udeležite in preživite čudovito nedeljsko popoldne v Črni na Koroškem.

Vir: Ravne.si

Dogodki

Danes bodo v Črni zaključili 68. Koroški turistični teden s prireditvijo Na gaudi se dobimo: Srečanje folklornih skupin.