Search
Close this search box.

Na seji MO Slovenj Gradec potrdili prejemnike občinskih priznanj

Mestni svetniki so obravnavali 13. točk dnevnega reda. Med drugim so potrdili predlog Komisije za podelitev občinskih priznanj in se seznanili s predlogom Celostne prometne strategije Koroške regije ter jo v nadaljevanju tudi sprejeli.

Na 20. seji, zadnji pred poletnimi počitnicami, so se mestne svetnice in svetniki seznanili s predlogom Celostne prometne strategije Koroške regije in jo v nadaljevanju tudi sprejeli. Predstavil jo je Peter Zajc iz Regionalne razvojne agencije Koroška. Strategija poleg skupne vizije in ciljev vključuje akcijski načrt skupnih aktivnosti za naslednjih deset let.

Kolesarsko omrežje
Na Koroškem se intenzivno vzpostavlja državno kolesarsko omrežje. »Vzpostavljenih je okoli 40 km posameznih odsekov. Do leta 2023 bo z mehanizmi dogovora za razvoj regij ter iz proračuna RS državno kolesarsko omrežje v vseh treh dolinah regije še bistveno dograjeno in izpopolnjeno. V Mestni občini Slovenj Gradec je bilo z mehanizmom celostnih teritorialnih naložb vzpostavljenih okoli 9 km novih kolesarskih povezav, je zapisano v Celostni prometni strategiji Koroške.

Javni potniški promet
Dostop do postajališč javnega potniškega prometa s primerno ali zadovoljivo pogostostjo voženj v oddaljenosti 500 metrov od njihovega prebivališča ima 55 odstotkov prebivalcev, 73 odstotkov pa v oddaljenosti 1000 metrov. V osrednjeslovenski regiji, ki ima najboljšo dostopnost, ta deleža znašata 81 odstotkov za 500 metrov in 91 odstotkov za 1000 metrov oddaljenosti. Ocenjuje se, da je ponudba JPP glede na razmere v Sloveniji na glavnih koridorjih v dolinah razmeroma dobra. Ključni pomanjkljivosti sta nepregleden sistem prog in odsotnost JPP na redkeje poseljenem hribovitem delu regije.

Železniški promet
Železniška povezava Maribor-Prevalje-državna meja-Pliberk/Bleiburg je bila zgrajena leta 1863 v času avstrijskega cesarstva. »Zadnji remont zgornjega ustroja trase je bil opravljen med letoma 1970 in 1986, zato so potovalne hitrosti nizke. Skupno število potnikov med letoma 2010 in 2019 se je zmanjšalo za 44 odstotkov. Strokovne podlage za nadgradnjo železniških prog v Sloveniji so bile dokončane v letu 2020. »Za odsek Dravograd–Prevalje–državna meja je bila ocenjena investicija okoli 64 milijonov evrov. Čas potovanja na tem odseku bi se s tem skrajšal s 27 na 21 minut. Hitrosti po nadgradnji bi lahko bile 50–120 km/h (pred tem 35–60 km/h)«.

Motorni promet
Avtorji prometne strategije ugotavljajo, da ima Koroška v primerjavi z drugimi slovenskimi regijami slabše omrežje državnih cest. »Zdajšnji potovalni časi z osebnim avtomobilom od nekaterih mest na Koroškem do Ljubljane in Maribora kot središč nacionalnega pomena večinoma presegajo dve uri. Iz vseh mest je pot v Maribor hitrejša kakor v Ljubljano. Po uvedbi hitre avtobusne povezave med Slovenjem Gradcem in Ljubljano je na tej povezavi JPP postal skoraj enako hiter (1 ura 45 minut) kakor osebni avtomobil«.

Prometno najbolj obremenjena je cesta Mislinja – Dravograd ter cesta Ravne na Koroškem – Prevalje (povprečni letni dnevni promet: več kakor 10.000 vozil).

V nadaljevanju odločali tudi o denarnih nagradah športnikov, subvencioniranju stroškov prevoza pitne vode in povišanju cen za storitev pomoči na domu

V nadaljevanju seje je mestni svet obravnaval tri predloge dokumenta identifikacije investicijskega projekta: Odprava posledic škode na cestah, po neurju in poplavah 4. avgusta – redni program, Odprava posledic škode na plazovih – 4. avgust – redni program, Odprava posledic škode na gozdnih cestah, po neurju in poplavah – 4. avgust 2023 in Središče skupnosti Podgorja.

Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o proračunu Mestne občine Slovenj Gradec za leto 2024 – 1. rebalans je mestnemu svetu predstavil Darko Sagmeister, vodja Oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve. Mestni svet ga je v nadaljevanju sprejel. Prav tako tudi Odlok o občinskih cestah. 

Mestni svet je sprejel predlog Pravilnika o denarnih nagradah Mestne občine Slovenj Gradec športnikom za izjemne športne dosežke. Po skrajšanem postopku so mestni svetniki in svetnice sprejeli tudi Pravilnik o subvencioniranju stroškov prevoza pitne vode v Mestni občini Slovenj Gradec.

Koroški dom starostnikov je zaradi povišanja stroškov pripravil predlog povišanja cene za storitev pomoči na domu, in sicer iz 22,49 evra na 25,19 evra na uro od 1. julija 2024 dalje. Mestni svet je predlog izvajalca pomoči na domu sprejel.

Prejemniki občinskih priznanj

Mestni svetniki in mestne svetnice so potrdili tudi predlog Komisije za podelitev občinskih priznanj, da plakete Mestne občine Slovenj Gradec v letu 2024 prejmejo: Andrej Breznik, Planinsko društvo Slovenj Gradec in Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec. Občinsko nagrado v letu 2024 bo prejel ansambel Štirje kovači. Naziva Častni občan Mestne občine Slovenj Gradec v letu 2024 ne bodo podelili.

Vir: Mestna občina Slovenj Gradec

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Mestni svetniki so obravnavali 13. točk dnevnega reda. Med drugim so potrdili predlog Komisije za podelitev občinskih priznanj in se seznanili s predlogom Celostne prometne strategije Koroške regije ter jo v nadaljevanju tudi sprejeli.