Search
Close this search box.

Na Ravnah na Koroškem obnavljajo muzejsko Staro železarno

Muzejsko območje Stara železarna na Ravnah na Koroškem, ki je od leta 1994 kulturni spomenik lokalnega pomena, bo celovito revitalizirano in vsebinsko nadgrajeno. Poteka namreč 1,6 milijona evrov vreden projekt obnove objektov, ki bo zaključen v jeseni prihodnje leto.

Koroški pokrajinski muzej, ki s svojo enoto na Ravnah na Koroškem upravlja s Staro železarno, bo z obnovo pridobil nove muzejske postavitve, ki bodo omogočale interaktivni pristop. Poleg tega bo muzej v prostorih nekdanjega laboratorija pridobil nujno potrebne nove prostore za konservatorsko-restavratorsko delavnico, muzejsko knjižnico in večnamenski prostor za izobraževalne in kulturne dogodke, je za STA pojasnil direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik.

“S celovito prenovo bo območje Stare železarne postalo pomembno stičišče in torišče idej, kjer se bodo srečevali domačini, turisti in strokovna javnost. Prenovljena kulturna dediščina pa bo inspiracija za nadaljnji razvoj mesta in celotne doline,” je napovedal Pungartnik.

Občina Ravne na Koroškem je projekt uspešno prijavila na razpis ministrstva za kulturo in zanj pridobila sredstva iz nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. Občina si je tako zagotovila sredstva sofinanciranja do višine 1,2 milijona evrov.

Pogodbo z izbranim izvajalcem, družbo SGP Kograd Igem ZOD, je občina podpisala junija letos, gradbena dela pa so že v polnem teku. Kot je objavila občina, trenutno potekajo glavna gradbena dela na objektu nekdanjega laboratorija in pripravljalna dela v Štauhariji, kjer bodo izvedeni manjši posegi in kjer vzporedno tečejo tudi gradbena dela za sanacijo objekta po lanskih poplavah.

Projekt obnove objektov muzejskega območja Stara železarna Ravne na Koroškem je razdeljen na več sklopov. Ob tem pa je občina za potrebe revitalizacije območja pridobila tudi dodatni projekt NONA, ki poteka v okviru programa Interreg Podonavje. V okviru tega projekta bodo na Ravnah gostili več mednarodnih dogodkov, je objavila občina.

Kot je še spomnil direktor Koroškega pokrajinskega muzeja, so bili najstarejši ohranjeni objekti na območju nekdanje Železarne Ravne leta 1994 zaradi svoje edinstvenosti in prepoznavnosti razglašeni za kulturni spomenik lokalnega pomena.

“Štauharija, personal in laboratorij danes tvorijo historični industrijski kompleks Stara železarna, ki ohranja bogato, več kot 400-letno industrijsko dediščino Mežiške doline,” je poudaril.

Občina Ravne na Koroškem in Koroški pokrajinski muzej sta se, kot je še dodal direktor muzeja, že doslej trudila s postopno revitalizacijo območja. Z različnimi sodobnimi muzejskimi razstavami in atraktivnimi kulturnimi dogodki sta obiskovalcem omogočala stik z jeklarsko dediščino, ki je sooblikovala prebivalstvo celotne koroške regije.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Muzejsko območje Stara železarna na Ravnah na Koroškem, ki je od leta 1994 kulturni spomenik lokalnega pomena, bo celovito revitalizirano in vsebinsko nadgrajeno. Poteka namreč 1,6 milijona evrov vreden projekt obnove objektov, ki bo zaključen v jeseni prihodnje leto.