Search
Close this search box.

Na Ravnah danes in jutri Krog življenja

Člani društva OnkoMan bodo, pod pokroviteljstvom župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena, danes in jutri prehodili Krog življenja.

Na Ravnah na Koroškem je danes ob 10.00 uri potekala novinarska konferenca Občine Črna na Koroškem in Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan.

Dane in jutri bodo člani društva OnkoMan prehodili Krog življenja. Gre za športno-humanitarni projekt, s katerim želijo opozoriti na zaskrbljujoče statistične podatke obolevnosti za rakom, izpostaviti dejavnike tveganja in pozvati širšo javnost k udeležbi v presejalnih programih.

Prijavljenih 13 ekip se bo drevi ob 17. uri podalo na 24-urno štafetno pot po Grajskem parku na Ravnah na Koroškem. V sklopu dogodka so, kot navaja predsednik društva OnkoMan Matej Pečovnik, poleg danes hoje organizirani še:

  • Ob 18.30 prikaz temeljnih postopkov oživljanja s strani Koroškega koronarnega kluba v Grajskem parku
  • Od 19.30 dalje glasbeni nastop Nipke-ja v Grajskem parku (ali na platoju pri DTK),

Jutri, v soboto 1. junija 2024 pa so organizirali:

  • ob 10.00 uri U-9 Nogometni turnir ekip iz vse Slovenije v Grajskem parku,
  • ob 12. uri predavanje o zdravi prehrani z Mariom Sambolcem (dr. Feelgood) v Grajskem parku,
  • ob 14. Stand up nastop Gašperja Berganta in Žana Papiča v Grajskem parku ali na platoju DTK,
  • ob 17. uri zaključek hoje, štetje krogov
  • ob 18.uri glasbeni nastop Vilija Resnika na platoju pred DTK in zaključek prireditve.

Letošnja osrednja tema osveščanja je rak prostate. Na novinarski konferenci so sogovorniki Denis Kordež, državni sekretar na Ministrstvu za zdravjemag. Janka Čarman dr. med., vodja strokovne skupine DPOR za raka prostate in mag. Matej Ivartnik, dipl. san. inž. med drugim izpostavili pomen osveščanja, ter da je rak prostate (poleg nemelanomskih malignih neoplazem kože) najpogostejši rak pri moških v Sloveniji in tudi v Evropi, da obolevnost za rakom prostate pri nas in v svetu raste. V Sloveniji je bilo med letoma 2011 in 2020 med 1547 in 1786 na novo odkritih rakov prostate letno. Nevarnostni dejavniki za nastanek raka prostate so starost, rasa in dednost. Petina bolnikov ima družinsko obremenitev.

Rak prostate raste počasi, od nastanka bolezni do kliničnih znakov mine 9-17 let, do pojava oddaljenih zasevkov pa nadaljnjih 5-7 let. Bolniki so pri začetni obliki raka navadno brez težav. Težave z uriniranjem so pri začetnih tumorjih praviloma posledica povečanja prostate. Znaki razsoja bolezni so, ker bolezen najpogosteje seva v kosti, pogosto bolečine v kosteh. V letu 2020 je bila incidenca raka v Sloveniji 15.320, na Koroškem 522. V letu 2020 je bilo v Sloveniji na novo odkritih 1.503 primerov raka prostate, na Koroškem 87. Zaradi raka prostate je v letu 2020 v Sloveniji umrlo 460 oseb, na Koroškem 9. 

Raki, ki so v Sloveniji najpogostejši (nemelanomski kožni rak, rak prostate, rak pljuč, rak dojke ter rak debelega črevesa in danke) so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, sedečim načinom življenja, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač. Ogroženost za njihov nastanek lahko zmanjšamo z upoštevanjem ukrepov primarne preventive (izogibanje prej naštetemu), med drugim tudi z odzivnostjo v preventivne programe. Zato so se strokovnjaki na novinarski konferenci strinjali, o izjemnem pomenu tovrstnih iniciativ in promociji zdravega načina življenja ter aktivni vključenosti posameznikov v programe ozaveščanja.

Župan občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen je izpostavil podporo Občine Ravne na Koroškem tovrstnim aktivnostim, še posebej društvu Onkoman, ki ozaveščajo ljudi in hkrati opozarjajo na okoliščine, ki bi jih morali spremeniti, da se izboljša statistika obolevnosti, dostopnost do strokovnega zdravstvenega osebja, da se olajšajo poti bolnikov do potrebnih terapij in pregledov ter da kot lokalna skupnost v mestu športa in zdravja ozavestimo pomen preventive v skrbi za zdravje. Dr. Tomaž Rožen: »Z veseljem in ponosom podpiram projekt 24-urne hoje za bolnike z rakom, letos na temo raka prostate. Krog življenja je pomembna in plemenita pobuda, ki bo neposredno pomagala tistim, ki se borijo s to boleznijo in ki ne le krepi našo lokalno skupnost, ampak tudi prispeva k ozaveščanju in solidarnosti med nami vsemi. Kot župan in moški se pridružujem temu hvalevrednemu projektu in vabim vse občanke in občane, da se pridružite tudi vi!«

Med prijavljenimi ekipami je tudi letos ekipa občine Ravne na Koroškem, pod vodstvom župana dr. Tomaža Rožena, ki jo sestavljajo svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem ter zaposleni na Občini Ravne.

Na pobudo občinske svetnice Neve Šimenc, bodo v parku popoldne potekale tudi meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka, v izvedbi Društva diabetikov Mežiške doline.

Vabljeni k nabiranju krogov za Krog življenja s pričetkom danes ob 17. uri, pa vse do jutri, do 17. ure (brez prekinitve!) v grajskem parku.

Vir: Občina Ravne.si

Dogodki

Člani društva OnkoMan bodo, pod pokroviteljstvom župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena, danes in jutri prehodili Krog življenja.